Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 latek i takie zadanie matematyczne

Polecane posty

Gość gość

Czy 6-latek który chodzi do 1 klasy zrobiłby samodzielnie takie równanie: 16+(2-3+)-100*1=??? Jak myślicie drogie mamy??

Gość gość
A od kiedy w I klasie mają mnożenie? A w ogóle to śmieszny zapis. co to za plus po 3?

Gość gośćwynik
-85

Gość gość
mysle ze nie

Gość gość
To jest w 3 klasie podstawowki

Gość gość
No plus i minus daje minus,się wymienia. Otóż pytam bo moje dziecko chodzi do pierwszej klasy i bardzo ostatnio polubił matmę. Wiadomo że w tej klasie nie biorą mnożenia i dzielenia ale on sam się domagał żeby mu wytłumaczyć i odtąd lubi rozwiązywać takie różne równania. Wczoraj sam mi napisał to równanie a ze nie miałam siły myśleć po pracy to sam je rozwiązal. Nie piszę absolutnie po to żeby się tym szczycić czy coś tylko mnie zadziwia ze dobrze wynik napisał czyli -85 bez żadnej pomocy i zastanawiam się czy to normalne :/

Gość gość
Pozatym sam w sklepie dodaje ceny co sobie kupuje i wie ile ma mu pani wydać. Wiadomo nie jakieś ceny z kosmosu ale takie typowe coś jak 1,69zl dodać 2,40 ile mi zostanie z 5 zł. Niewiem czy to normalne w tym wieku czy po prostu mam takie dziecko które kierunkowac w tym temacie dalej. Nie chce robić z niego jakiegoś mega inteligentne dziecko dlatego pytam o zdanie. Pozatym czytać za bardzo nie umie,ledwo składa zdania

Gość gość
Moja córka też jest uzdolniona matematycznie. Chodzi do 3klasy, ale ma tak już od pierwszej. Wygrywa wszystkie konkursy matematyczne typu kangur . Ciesz się i wspieraj go.

Gość gość
jak taki jest madry ;) to powiedz mi co to za + po 3? Ja skoczyłam LO i jeszcze czegos takiego nie widziałam :D Po opuszczeniu tego nieszczęsnego + wyszlo mi -85

Uważam że dla pierwszoklasisty jest to trudne zadanie ;) Mój jest w III klasie - tabliczka mnożenia była od II .

Gość gość
Z tego co mi wiadomo to można tak pisać. Jeśli jest sytuacja +)- to daje to minus. Nie chce się klucic może masz rację s może nie. Ale to tylko 6 latek.nie czepiam się tak

Gość gość
Tzn * nie czepiaj

Gość gość
no zapis (2-3)+(-1) jest prawidłowy. Nie ma natomiast zapisu (2-3+)-1

Gość gość
No tak masz rację.Mi coś się potegowalo. Np ale to nie zmienia faktu że dobrze obliczył.oni jeszcze nie brali takich rzeczy wiec mógł się pomylic

Gość gość
autorko pisze się klÓcic a nie klucic. Dobrze , ze się to Twoje dziecko nie wdalo w Ciebie.

Gość gość
Ha...:-D. Wiedziałam że ktoś się czepi prędzej czy później.to jest tu nie uniknione

Gość gość
A teraz czep się tego ze nie pisze się tu tylko tutaj. :-)

Gość gość
mi tez tak wyszło ( w efekcie 15-100 daje -85. tez dziwne ten + po 3 ale moze autorka chciala zabłysnać. odp na twoje pytanie Czy 6-latek który chodzi do 1 klasy zrobiłby samodzielnie takie równanie: 16+(2-3+)-100*1=??? Jak myślicie drogie mamy?? myslimy ze kazde dziecko jest w czymś uzdolnione,no moze prawie kazde , jeden umie wybitnie matematyke,drugi interesuje się historią a jeszcze inny poprawną polszczyzną itd... takze mysle ze nie ma się co chwalic zwlaszcza ze jak pisalas ledwo kleci zdanie. co innego gdyby był uzdolniony wszechstronnie to mogłabys tu jego przypadek opisac ale ze 1klasista umie zadanie mat. z 3 klasy to zdarza się często i nie masz sobie czego za duzo wyobrazać bo to jeszcze nie geniusz. "Wczoraj sam mi napisał to równanie a ze nie miałam siły myśleć po pracy to sam je rozwiązal" kurcze wiesz,ja to rozwiązałam w 10 sekund takze to naprawde nie jest trudne dla dorosłej osoby. i to bez kalkulatora!:) "Niewiem czy to normalne w tym wieku czy po prostu mam takie dziecko które kierunkowac w tym temacie dalej." ale jak ukierunkowac? chyba jeszcze nie ma podstawówek profilowanych? poprostu jak ktos napisal wspieraj go i tyle. zapisuj na wszelkie konkursy, olimpiady matematyczne itd... nic więcej tu nie zdziałasz. jak bedzie sobie wybierał szkołę srednią to masz wtedy pole do popisu,mozesz mu wyszukac jakas o profilu informatycznym,matematycznym czy innym-zalezy w jakim kierunku pojda jego zainteresowania. a poki co to podstawówka a nie studia.

Gość gość
A ja mysle...ze mama wymyslila sobie takie zadanie. Bo tu potrzebna nie tylko tabliczka mnozenia dodawanie odejmowanie ale i znajomosc liczb ujemnych

Gość gość
Autorko, piszesz bzdury!!!

Gość gość
Ciekawe ile wyszlo dzieciakpwi? Moze sie mamusi ino zdaje ze dobrze rozwiazal:D Moja cora wykonywala w wieku 3 lat ,zadania z dodawaniem odejmowaniem, mnozemiem do 20 . Zadna sztuka jak soe dziecku powie jak!