Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zrobiłam test na HIV

Polecane posty

Gość gość

hej. Czy jest ktos na forum kto tez robił taki test w swoim życiu? czy ktoś chciałby sie podzielić swoimi doświadczeniami ?

Gość gość
nie mam hiva ale dostałam leki na hiv ale na co innego i jest mi strasznie po nich niedobrze :(

Gość gość
kiedys robilem jakies 3 lata temu, strasznie bylem zaskoczony ze przychodza tacy zwykli ludzie. no i nie zapomne jak wychodzila z gabinetu zaplakana super laska tak z 25 lat.

Gość gość
ja tez mialam robione testy u ginekologa jak zaszlam w ciaze. w niemczech to normalka

Gość gość
nie mam hiva ale dostałam leki na hiv ale na co innego i jest mi strasznie po nich niedobrze smutas.gif

Gość gość
Tak to bardzo przykry widok, sama mam prawie 25 lat, wyzsze wyksztalcenie i tez nigdy nie zapomne widoku samej pani która usłyszała, że chcę taki test wykonać i pobierała mi krew. Była bardzo profesjonalna ale jednak widzialam, że jest trochę w szoku .

Gość gość
W Polsce tez juz praktycznie każdy lekarz zaleca cięzarnej test na HIV.

Gość gość
przed każdą operacją robią na hiv :O ja raczej nie mam bo nie miała się gdzie zarazić raczej ale czytałam w necie że laska zaraziła się u kosmetyczki w Brazylii chyba to było

Gość gość
tak z tego co slyszalam mozna zarazic sie w salonach tatuzy i piercingu jesli sprzet jest niesterylny i kazdy kto mial kontakt z takim sprzetem powiniem zrobic test na HIV

Gość gość
Ja poszedlem "bo to zla kobieta byla" i gumka pekla. Babka ktora mi krew pobierala taka juz emerytka, bardzo sympatyczna, mowila ze w Polsce wiekszosc ludzi zarazilo sie w latach osiemdziesiątych w szpitalach, wiec moglas sie zarazic nie wiedzac kiedy.

Gość gość
akurat wiem kiedy ewentualnie mogłam sie zarazic, nie jest to dla mnie jakby to powiedziec "mystery" wiec swiadoma zagrozenia zdecydowalam sie na test biorac odpowiedzialnosc nie tylko za swoje zycie i zdrowie ale tez innych ludzi (ewentualnego partnera w zyciu)

Gość gość
też robiłam - jestem w ciąży i to normalka, każdy ginekolog zleca to badanie

Przy oddawaniu krwi najpierw badają próbkę i oznaczają m.in. stężenie przeciwciał na HIV, więc jak ktoś chce się upewnić i uniknąć wstydu, że w ogóle bada się pod tym kątem to równie dobrze może iść honorowo oddać krew i przy okazji się dowie.

Gość gość
Psychodelirium masz racje. Mozna i w ten sposob ale czy warto oddawac az 450 ml krwi?? jest to dosc sporo i nie kazdy moze sobie pozwolic na to

Gość gość
i uwazam ze to zaden wstyd wykonac test na HIV, swiadczy to o odpowiedzialnosci i dojrzalosci czlowieka

Jak masz dobre wyniki i morfologię w normie to już tylko od czyjejś woli zależy, czy warto tę krew oddać czy nie. Nawet jak się ma tendencję do niskiej hemoglobiny (o ile to nie jest spowodowane przewlekłą chorobą) to można oddawać, tylko wtedy trzeba bardziej dbać o siebie a właściwie o swoją krew przez dietę itd. Krótko mówiąc - jak nie ma poważnych przeciwwskazań, to wystarczy chcieć. A o wstydzie pisałam, bo ktoś mówił, że nie zapomni wzroku pielęgniarki jak pobierała próbkę akurat na to badanie.. Więc widocznie może to być dla niektórych niezręczne.

Gość gość
"Psychodelirium masz racje. Mozna i w ten sposob ale czy warto oddawac az 450 ml krwi?? jest to dosc sporo i nie kazdy moze sobie pozwolic na to" TAK, WARTO. Nie przyszło ci do pustej głowy, że oddając ją, możesz komuś uratować życie?? I 450ml to nie jest jakoś strasznie dużo, raptem dziesiąta część. Trzeba tylko pamiętać o jednym; okienko serologiczne w zarażeniu hiv to ok. 3 miesiące i tyle trzeba odczekać od potencjalnie ryzykownej sytuacji, żeby mieć wynik prawdziwy. Więc jeśli pójdziesz wcześniej, np. po kilku tygodniach od zarażenia to testy tego nie wykryją i można przy okazji kogoś zarazić

Gość gość
robią test na HIV jak nie wiedzą co to za choroba. Miałem specyficzną odmiane rzeżączki i też mnie skierowali :-O W koncy znalazł sie lekarz prywatny ktory sie znal w temacie:classic_cool: A tak na marginesie - u nas w wenerologii NFZ to pracują chyba lekarze co sie nie sprawdzili w swoich specjalnościach, same debile:-D

Gość gość
standardowe badanie w ciaży, miałam robione w szpitalu, zero stresu z mojej strony, mimo, że mam tatuaż i za sobą kilkanaście ryzykownych akcji (domyślcie się jakich ;)). Życie jest po prostu przewrotne, niedawno był reportaż o prawdziwej cnotce, wianek do ślubu, zaraził ją mąż, a ona dziecko będąc w ciąży, bardzo smutne.

Gość gość
jesli ktos miał robione badanie w kierunku HIV to czy moze powiedziec dlaczego/ z jakiego powodu zdecydowal sie na taki test? Jak mijały godziny w oczekiwaniu na wynik, jak radziliście sobie ze stresem w tym czasie? ja byłam tak sparaliżowana strachem ze nie moglam jesc ani pic , nie moglam myslec o niczym innym, ciagle analizowalam swoje ryzykowne zachowanie od nowa i od nowa,czy mogło dojsc do zakazenia itd. Co czuliscie odbierajac wynik?

Gość gość
Przed operacjami nie robią.. jak to ktos wyżej pisał. Mialam z 5 a testu ani razu...

Gość gość
drogi gosciu z 22:02 AKURAT przyszlo mi to do glowy bo oddawalam krew dwukrotnie w swoim zyciu ale nie kazdy ma na tyle dobry stan zdrowia ogolnego ze moze mimo to oddawac krew

Gość gość
ja mialem podobnie jak gosc z 22.07 pare dni wyjete z zyciorysu. Oczywiscie obiecywalem ze jak bede zdrowy to juz nigdy zadnego przygodnego seksu, oczywiscie slowa nie dotrzymalem;)

Gość gość
Kobiety w ciazy maja robiony taki test. Mi tez lekarz zlecil przed porodem, powiem.szczerze dobry pomysl. Siebie mozemy byc pewne ale naszych polowek nie do konca.

Gość gość
też miałam robione z okazji ciąży - potraktowałam je na luziku, jak rutynowe badanie, tak samo jak na żółtaczkę, kiłę czy toxoplazmozę

Gość gość
ja zdecydowalam sie na test bo... poznalam milego fajnego chlopaka obiecywal gruszki na wierzbie, milosc po kres i inne p*****lety.. zostalam sama w jego mieszkaniu pewnego dnia.. i wiem ze moze to chamskie z mojej strony ale byl zalogowany na swoim koncie fb wiec weszlam w konwersacje.. no i coo sie okazalo ze koles obracal jakies 20 innych lasek i sypal do nich bardzo namietnymi tekstami.. pewnosci ze z nimi NIE SYPIAL nie mialam... wiec co w nogi i na test HIV

Gość gość
Dodam ze wynik ujemny, lecz NIE znaczy ze jesli ja mam minusa to on jest zdrowy. I Najgorsze 24 h w moim zyciu EVER