Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tatuaż znak

Polecane posty

Gość gość

Kochani, powiedzcie mi czy niewłaściwe wg. Kościoła jest posiadanie tatuażu ze znakiem egipskiej bogini ? Próbowałam skontaktować się z księdzem, ale nie mogę. Wiecie coś na ten temat?

Gość Martusiaoop
wedle Kościoła to tatuaż sam w sobie jest grzechem, bo to okaleczanie własnego ciała

Gość gość
martusia, dziurawienie sie dla ozdoby zaczyna sie od kolczykow, a te zakladaja nawet malym dziewczynkom i jakos nikt sie nie burzy

Gość gość
tatuaż jest grzechem sam w sobie, kobieta powinna się nosić skromnie, bez ozdób, mieć mało wyszukaną fryzurę oraz brak makijażu (ewentualnie naturalny)

jestem przeciwna kolczykowaniu dzieci, to nie krowy:P a kolczyki weszły wkanon juz dawno, ludzie przywykli... Do tatuaży nic nie mam, zreszta jestem szczesliwa posiadaczką tribala

Gość gość
dziś nie odbiegajmy od tematu, autor pyta o chrześcijański punkt postrzegania tatuażu z pogańskim bożkiem

Gość gość
kolczyki weszly dawno, tatuaze niedawno jedno i drugie to dziurkowanie ciala dla rzekomej ozdoby, z tym ze w roznych celach jedna se robi cycki inna tatuaz a inna kolczyki

Gość gość
a co z "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną"??

Gość gość
według Kościoła nie mozna też się golić :)

ok, ja napisałam jak Kościół postrzega tatuaże , mój ma 14lat, były od zawsze, ale teraz na to moda, jakby nie było to wedle kościoła okaleczanie własnego ciała...

Gość gość
właśnie to "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" jest tutaj chyba najważniejsze...

Gość
Kochani, powiedzcie mi czy niewłaściwe wg. Kościoła jest posiadanie tatuażu ze znakiem egipskiej bogini ? Próbowałam skontaktować się z księdzem, ale nie mogę. Wiecie coś na ten temat? x nie wiem, ale ten tatuaż egipskiej bogini jest moim zdaniem świetny :)http://zapodaj.net/91d730e565dd6.jpg.html wydaje mi się na 99% że dla kościoła to grzech...

Gość gość
Twoim zdaniem, bo lubujesz się w kiczu.

Gość gość
skora tez zwisnie predzej czy pozniej jakos nikt nie reklamuje tego co zostalo z tatuazu o przypuscmy 60-70 latkow ale ci starsi pamietaja jeszcze rece okaleczone numerami obozow koncentracyjnych

Gość gość
owszem, są zdjęcia tatuaży starszych osób. autorko...pierwsze: nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

Gość
jakos nikt nie reklamuje tego co zostalo z tatuazu o przypuscmy 60-70 latkow ale ci starsi pamietaja jeszcze rece okaleczone numerami obozow koncentracyjnych x a nie prawda. :P Tu masz np. zdjęcia staruszków z tatuażami http://joemonster.org/art/19284

Gość gość
was pogrzalo i to ostro

mysle ze czytowanie dekalogu jest niepoprawne, bo cos innego czcic jakiegoś innego Boga, a cos innego jakis tam bozek z antycznej religii .. Oo chocby Amorek , znak walentynek?? tez pogański bożek z wymarłej religii...

Gość gość
a czy tatuaż innej boginki nie jest oznaką czczci? Oczywiście, że jest. Poza tym chrześcijanie powinni być skromni, a dekorowanie swojego ciała to przejaw pychy. Sama nie jestem wierząca, ale naginanie zasad wiary pod swoje widzi-mi-się jest trochę śmieszne. Nikt nikogo nie zmusza do przynależności do danej religii, jak Ci nie pasuje to zmień wyznanie, ale nie podciągaj wszystkiego pod siebie/

Gość gość
dziś a cyt z biblii może być? „Podobnie kobiety powinny mieć ubiór przyzwoity, występować skromnie i powściągliwie, a nie stroić się w kunsztowne sploty włosów ani w złoto czy w perły, czy kosztowne szaty, lecz jak przystoi kobietom, które są prawdziwie pobożne, zdobić się dobrymi uczynkami.” 1 TYM. 2,9-10 (BW)

Gość gość
w każdym razie noszenie na sobie symbolu innej religii (nawet teoretycznie wymarłej) jest niewłaściwe. To co następne? Pobożny katolik zapyta czy mógłby sobie strzelić portret baphometa na całe plecy bo fajnie wygląda?

19;45 ok, znaczy ze wszyscy niemalże czcimy Amora greckiego boga miłosci, dając sobie choćby pocztówki z jego wizerunkiem???

Gość gość
dziś tak i jeśli jesteś chrześcijanką, powinnaś zaprzestać tego haniebnego procederu, wyspowiadać się i odpokutować za grzechy, pamiętając, ze pokuta bez żalu nie będzie Bogu miła

Gość gość
według psychologów tatuaże oznaczają zaburzenia osobowości

Gość gość
Amorek (od słowa amores) to inna nazwa kupidyna, rzymskiego boga miłości. Został on później "zaadoptowany" przez kościół katolicki w sztuce sakralnej (te małe, grube aniołki na obrazach), a potem kojarzony z dniem św. walentego. Technicznie rzecz biorąc świętujesz chrześcijańskie pseudo-święto. Egipscy bogowie nie pojawiają się nigdzie w ikonografii chrześcijańskiej.

Gość mam tattoo
według kościoła tatuaż to grzech,z innym bożkiem to pewnie jeszcze większy grzech...o matko to ale ze mnie grzesznica(nie mam tatuażu z bożkiem tylko inny wzór) :D

Gość gość
ty lepiej poczytaj co psychologdzy mają do powiedzenia na temat zachowań obsesyjno-kompulsywnych, takich jak pieprzenie głupot na forum za każdym razem jak zobaczysz słowo "tatuaż" w temacie.

ale bycie chrześcijaninem nie jest równe byciu katolikiem!! Kościół uznaje tyle wybrane fragmenty Biblii, przekrecając reszte na swoja korzyść. Nawet sam dekalog został zmieniony na jego potrzeby