Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy noworodek może spać na brzuchu?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Oczywiście pod moją obserwacją.

Gość gość
nie nie moze,ma spac na plecach i koniec dyskusji,jak nie wiesz co robic to sie przestac /je//bac z facetami i plodzic bekarty.

Gość gość
oczywiście, że może.. :)

Gość gość
Oczywiście, ze tak, wystarczy przekrecic jego glowke na bok, zmiany pozycji sa wskazane, zeby się glowa nie odksztalcila. Z zastrzeżeniem, ze będziesz malucha pilnowac. Na takie spanie w nocy, gdy Ty tez spisz najlepsza jest pozycja na boku.

Gość gość
Najbardziej lubi spac wlasnie na brzuchu,ale naczytalam sie o smierci lozeczkowej i,ze noworodek maksymalnie 15min moze lezec w takiej pozycji,bo uciska przepone. Wydalo mi sie to glupie skoro sam wie jak mu najwygodniej i dlatego pytam.

Gość gość
Moj tak spal w dzien,tylko glowke przekladalam.do tej pory spi na brzuchu,nogi podkurczone,dupka w gorze;)ama poltora roku.w nocy balam sie go tak klasc,choc i tak spal obok mnie a ja budzilam sie po sto razy zeby posluchac oddechu,taka schiza:)

Gość gość
jak wyczytalas to chyba po cos to napisali. to jest zdanie lekarzy. jesli chcesz to kladz,jak umrze to ty bedziesz miala to na sumieniu. to,ze jednemu dziecku nic nie bylo nie znaczy,ze twojemu nie bedzie. ostatnio mojej kolezance umarl syn,mial 2 msc. Powod? smierc lozeczkowa,spal na brzuchu. to byl dzien,jakos z 15minut go nie miala na oku i...szkoda dziecka

mój syn spał na brzuchu od 6 tyg ważne żeby materac był twardy i nie podkładać nic pod główkę, żeby dziecko się nie zadusiło. Są specjalne materace, które nie są takie mięciutkie i nie robią się na nich wgłębienia.

Gość gość
Kiedys byly zalecenia zeby klasc dzieci na brzuchu, teraz tylko na plecach. Sama zdecyduj co najlepsze dla dziecka. A te smierci lozeczkowe mialy zwiazek ze spaniem na brzuchu na nieodpowiednich, starych materacach. Ja balam sie i corka spala na plecach. Z synem juz bylam bardziej pewna i spal przy mnie na brzuchu bo tak lubil. Nic mu nie jest.

Gość gość
Moj spał tak od 3 tyg życia bo inaczej nie chciał. Lekarka mi powiedziala ze może tak spać a śmierc łóżeczkowa ma zawsze jakieś dodatkowe tło. Na poczatku kladlam go na boczki to mnie lekarka ochrzanila ze zniszcze mu bioderka w ten sposob. Mały ma 19 miesiecy i nadal śpi głównie na brzuchu. Najlepiej zapytac dobrego sprawdzonego lekarza.

Gość gość
sa specjalne maty, ktore kladzie sie w lozeczko, gdy dziecko przestaje oddychac na chwile piszcza... moje pierwsze bylo wczesniakiem i wlasnie w inkubatorze bardzo duzo lezalo na brzuchu bo to bylo lepsze dla organow wewnetrznych...

Gość gość
W nocy klade dziecko na boczku,bo boje sie,ze sie zakrztusi jak uleje. Zwykle i tak jednak budzi sie na plecach z glowa na boczku. Bardzo lubi lezec na brzuszku i zwykle zasypia na mnie jak noszs do odbicia. Zdania lekarzy sa podzielone co do tej pozycji. Niektorzy zalecaja,bo jest najlepsza na bioderka. Poza tym napisalam,ze caly czas obserwowalabym dziecko. Nie zostawilabym go nawet na 15min. Swoja droga jesli chodzi o pozycje na boku to lekarze tez strasza,ze zwieksza ryzyko smierci lozeczkowej. Z kolei na plecach istnieje ryzyko zakrztuszenia. Wiec tak naprawde zawsze trzeba pilnowac.

Gość gość
No wlasnie. Orzeciez wczesniaki w inkubatorach zwykle leza na brzuchu

Gość gość
Do odpowiedzi powyżej: ale jak obserwowałaś dziecko? Siedziałaś przy łóżeczku, czy jak? Dziecko, żeby się udusić, potrzebuje pewnie nie więcej niż 1-2 minuty. Mam rozumieć, że nie spuszczałaś go z oka, gdy spało? Co do spania na brzuchu- moje dzieci też od ok. 2 m-ca życia tak spały- najbardziej tak lubiły i zgadzam się, tak jest najzdrowiej, byle zadbać o twardszy materac i brak poduszki. Co prawda, kiedy już ładnie podnosili główki, lekarz na wywiadzie dowiedziawszy się jak dzieci sypiają rzucił nam od niechcenia "macie Państwo szczęście, że nic się nie stało", ale tylko on jeden, pozostali, których odwiedzaliśmy stwierdzali, że tak jest ok..

Gość gość
Obserwuje,bo jesli pozwalam malej tak spac to tylko u mnie na klatce piersiowej po karmieniu Slyszy bicie mojego serca,uspokaja sie,szybko zasypia i spi ladnie ok 3h. A jesli ja odloze do lozeczka to spi max pol godziny.

Gość gość
I śpi na Tobie te 3h?

Gość gość
No niestety ;) Jak chce w spokoju cos poczytac,obejrzec,porozmawiac przez telefon to tak pozwalam jej sie czasem zdrzemnac. Tak ona czuje sie najbezpieczniej. Na mezu tez czasem spi. W takiej pozycji nie boli ja tez brzuszek.

Gość gość
Na plecach bym nie kładła... zwłaszcza jeśli dziecko ulewa.. tylko na boku.. raz na jednym, raz na drugim.. a na brzuchu niektóre dzieci lubią.. i póki są małe (poniżej roku) też mogą tak spać, tylko ważne, by nic pod głową nie miały. a swoją drogą mój syn też jakoś chyba na przełomie 2 i 3 miesiąca zaczął spać na brzuchu.. to była jego ulubiona pozycja baaardzo dłuuugo.. gdy był starszy to spał tak, jak ktoś napisał.. nogi podkurczone, pupa w gorze.. chociaż ja mu zawsze te nogi prostowałam.. Teraz ma 27 miesięcy i zasypia raz na brzuchu, raz na boku, a nawet zdarza mu się na plecach.. a kiedys to było dla niego nei do pomyślenia, żeby potrafił zasnąć na plecach..