Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joanita33

za niski wzrost dziecka, bardzo sie martwie

Polecane posty

Gość joanita33

syn ma 17 mies i ma zaledwie 76 cm wzrostu. my z mezem tez nie jestesmy wysocy, maz to mozna powiedziec krasnal (167cm) wiec teoretycznie tez sie nie lapie na siatke centylowa ale ja jestem podobnego wzrostu wiec jako kobieto zachaczam o 50 centyl, do tego u mnie w rodzinie faceci sa raczej z tych wyzszych. urodzil sie maly, bo mial ledwo 49cm. nasza lekarka ma to gdzies, xzaslania sie genetyka, to samo wiekszosc lekarzy. jednak ostatnio bylismy u ortopedy, bo mlody krzywo siedzial i ten byl bardzo zdziwiony, ze lekarza nie alarmuje taki niski wzrost i ze dawno juz wypadl z siatki centylowej, co nie jest normalne nawet dla wczesniakow i juz sama nie wiem co robic. kjesli macie jakies doswoadczenia z niedoborem wzrostu to piszcie prosze. do jakich lekarzy sie udac przede wszystkim? od czego zaczac diagnozowanie? pytam was, bo jak juz napisalam jego lekarka uwaza, ze taka jego natura, mi jednak po tej wizycie u ortopedy sie swieci caly czas czerwona lampka i juz wczesniej tez mnie niepokoil ten niski wzrost, no ale odsuwalam od siebie zle mysli, bo przeciez lekarze nie widzieli nic zlego. prosze o rady

Gość joanita33
przepraszam za dubel :)

Gość gość
Skoro rodzice niscy to co ty chcesz usłyszeć ? Moja 76cm miała w okolicy 10 mca ale ja mam 178 a mąż 183cm dziecko szwagierki ma prawie 3 lata (za 4mce) i jest trochę wyższa od mojej. Spodnie innego rozm ale góra to różnica jednego rozm, moja ma teraz 12mcy i ma jakieś 80 cm i nosi 86 a jej kuzynka nosi 92. niskoroslosc ktoś stwierdził?

Gość gość
Chyba na początek porządny pediatra prywatnie. Ale taki na prawdę dobry, jak jesteś z dużego miasta to tacy w dobrych przychodniach prywatnych są.

Gość gość
A ty przepraszam byś chciała żeby roczne dziecko miało 100 cm wz? Mały ma dobry wzrost. Słuchaj lekarki a nie szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Męża masz małego to i dziecko wzrostem nie grzeszy.

Gość gość
a jak było na usg w ciąży? tzn jak na pomiarach wychodziły kości długie? udowa, ramienna?

Gość gość
To już kęs dziecko prawie 1. 5 roku, no to chyba poza siatką, a wiesz jak mu przybywa? Ile cm w ciągu powiedzmy roku? Jak z wagą?

Gość gość
Możesz ewentualnie do endokrynologia dziecięcego dobrego, sprawdź to koniecznie!

Gość gość
waga tez niziutka. 9 kilogramow niecale. jest bardzo drobny. a do kasliwych uwag innych pan. dziecko nie ma roku, tylko prawie poltora, nie miesci sie na zadnych siatkach centylowych. nikt niskoroslosci nie stwierdzil, bo niby gdzie i kiedy skoro dopiero ten ortopeda 2 dni temu stwierdzil, ze to normalne nie jest. rozumiem doskonale, ze nie bedzie kolosem, ale powienien sie tez jednoczesnie trzymac jakis norm. nie wiem skad w was tyle czepialstwa. marwtei sie o bardzo o dziecko, bo odstaje od rozwiesnikow i waga i wzrostem i to znacznie. co do ciazy to od 26tc mial poskracane kosci dlugie, byly o ok. 8tygodni mlodsze od glowy i okolo miesiac od brzyszka. generalnie urodzil sie z lekka hipotrofia, bylismy u antropologa, ktory skrocenia kosci dlugich, co podejrzewali w ciazy nie stwierdzil. dowiedzielismy sie, ze syn jest po prostu drobnej budowy ciala. tyle, ze inne dzieci juz te braki nadrobily, nasz syn w dalszym ciagu wyglada jak gora roczniak

Gość gość
nie ważny jest wzrost tylko ile dziecko w ciągu roku przybywa licząc od wagi urodzeniowej mały urósł 27 cm. W ciągu pierwszego roku życia powinno urosnąć o około 17-20 cm.. W każdym następnym roku życia przybędzie mu ok. 10 cm i tak aż do wieku a siatki to możesz sobie o kant tyłka rozbić! Twoje dziecko rośnie idealnie.

Gość gość
No to możliwe że ma coś nie tak z budową kości skoro już w ciąży coś nie tak wychodziło. Działaj!

Gość goscgwa
Waga też niską, więc jest proporcjonalny. Najwazniejszy jest wzrost u małych dzieci, dziecko ma głównie rosnąć.

Gość gość
Mój syn też urodził się 49cm, 2760kg. Ja jestem niska i drobną 153cm, mąż 176cm. Synek jest raczej po mnie, na roczek miał 72cm, ważył ok 10kg, teraz ma 22mce mierzy ok 82cm i waży prawie 11kg. Pytałam dwóch lekarzy czy wszystko ok, bo mi kumpla głupio kiedyś powiedziała że jest malutki i ze mam uważać. Lekarze powiedzieli to samo, ze jest mojej budowy i nie mam co wymagać za dużo. Rośnie prxybiera na wadze, wiec jest ok. Po prostu obserwuj jak ktoś napisał przede mną czy dziecko rośnie i tyle.

Gość gość
Biorac pod uwage dlugosc urodzeniowa to faktycznie wyglada, ze ok. A ile miał miał cm jak skończył rok? Rozumiem że się martwisz bo jest mniejszy od rówieśników.

Gość joanita33
podnosze. synek mial 74cm na 13 mies, na 15mies i 2 tygodnie mial 75cm. dzieki dziewczyny za wczesniejsze wsparcie i prosze panie, ktore tez mialy drobne dzieci zeby napisaly jak bylo z dalszym rozwojem, szczegolnie pozniej. wiadomo, ze dla chlopaka niski wzrost to kompleks, nie chce zeby sie musial siebie wstydzic. wiem po mezu, ze mial ciezko momentami przez to, ze jest bardzo niski

Gość gość
Wez sie opanuj, trzeba bylo sobie meza dryblasa 190 cm znalezc, a nie teraz biadolisz, ze dzieciak niski i w przyszlosci bedzie sie wstydzil wzrostu.

Gość gość
zrób badania w kierunku niedoczynności tarczyce, mój syn tez tak miał tyle że tarczyce wykryli u niego dopiero w wieku 6 lat

Gość bastard1
mam córkę u której jak byłam w ciąży stwierdzono krótkie kości długie, dotyczyło to zarówno kości ramiennej jak i udowej. Rozbieżności były ok 4 tygodnie, im bliżej terminu porodu to różnica ta się zmniejszała, ale i tak było to ok 3 tygodni. Córka urodziła się długa 57 cm wzrostu, ale później nie rosła już tak szybko jak inne dzieci. Na rok miała 74 cm i ok 9 kg, teraz ma 2 lata i 86 cm wzrostu, waży 12 kg. Zastanawiam się nad badaniami, ale z drugiej strony nie wiem czy to sens, babcia do której mała jest bardzo podobna ma 140 cm, więc to może po niej?

Gość gość
wykonać rtg nadgarstka (sprawdzi wiek kostny dziecka) wizyta u endokrynologa i badania hormonów

Gość gość
bastard - babcia też mogła mieć niskorosłość i gdyby zrobiła badania i odpowiednio wcześnie zaczęła się leczyć, to miałaby szansę być wyższa ;)

Gość gość
badanie tsh - panel tarczycowy i do tego czy nie jest uczulony na gluten, to badanie to chyba się TTg nazywa, bo przy nietolerancji glutenu możliwa jest niskorosłość

Gość gość
skierowanie na tsh dostaniesz od pediatry, ewentualnie zobaczysz co wyjdzie, przy podejrzanym wyniku skierowanie do endokrynologa. Jeśli chcesz możesz od razu zrobić Tsh, FT3, FT4, anty TPO , TTG i może poziom vit d dokładnie D3 (25OH) Może jeszcze Proteinogram, niedobory żywieniowe też mogą mieć wpływ.Powodzenia

skoro nie jesteście wysocy to skąd dziecko ma być? wyluzuj, nie wbijaj w kompleksy, posłuchaj pediatry i spokojnie.

Gość gość
Ale brednie wypisujecie. Po to sa siatki zeby owy wzrost kontrolowac. Czy ktos z was sprawdzil ile przykladowo w wieku 18l ma osoba na 3centylu? No to ile bedzie miec dziecko ktore wypadlo poza siatke? Wszystkie dzieci spoza siatek powinno sie kontrolowac zrobic badania na niskoroslosc. Wiekszosc ludzi miesci sie na siatkach wiec dziecko niskich rodzicow rowniez powinno. Moi rodzice byli wysocy mama powyzej 90 centyla a mimo to jestem wzrostu sredniego. Tak samo niskim rodzicom moze urosnac wysokie dziecko wiec nie mozna ignorowac skrajnie niskiego wzrostu bo rodzice sa niscy.

Gość gość
Siatki centylowe to tylko średnie nie uwzględniają wzrostu rodziców ,genów itd

Gość gość
Sitaki centylowe, to próba na dzieciach mieszkających w Warszawie. W większości karmionych sztucznie, poza tym dzieci miejskie zawsze były wyższe od dzieci ze wsi. Dzieci z miasta już od dziesiątek lat jadły mięso hodowane przemysłowo a te ze wsi ze swojego podwórka itd. tych czynników było dużo, dużo więcej. Niestety różnice zacierają się, bo na wsiach mają w tej chwili podobny tryb życia a jedzenie z Biedronek itp marketów.

Gość gość
autorko, robiłaś jakieś badania czy nie? Moje dziecko miało tyle samo w poszczególnych etapach.

Gość gość
Moje też tyle ma, tak mniej więcej. Robiłam mu podstawowe badania i tarczycowe. Wyszło w normie. Dziecko bardzo wesołe, rozwinięte, ma rewelacyjny apetyt, rośnie regularnie. Na razie daje spokój. Oboje jesteśmy niewysocy a mój mąż też jest poniżej siatki centylowej. Mamy w najbliższej rodzinie też taki przypadek, dziecko zdrowe.

Jeśli Twoje dziecko jest za niskie, nie przybiera na wadze, a do tego ma problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, zaparcia, biegunki albo wymioty, to sprawdź czy nie ma nietolerancji glutenu. Na szczęście wystarczy jedno proste badanie, aby Twoje Szczęście dogoniło rówieśników :) bdaniaprenatalne.pl/dlaczego-niektore-dzieci-wolno-rosna/