Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do posiadaczy kuchenek indukcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Witam, niedługo kupujemy mieszkanie na nowym osiedlu. Minusem jest to, że nie ma tam instalacji gazowej. Miałam okazję korzystać z płyty elektrycznej i jak dla mnie tradycyjne, gazowe palniki biją ją na głowę. W nowym mieszkaniu zamierzamy więc z dwojga złego zrobić płytę indukcyjną. Mam więc pytanie do osób mających takie w kuchni, jesteście zadowoleni? Można na tym szybko ugotować obiad? Bardzo podwyższa rachunki za prąd?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pewnie nie uwierzysz, ale indukcja jest szybsza od gazu, a jeśli chodzi o koszty to są takie same, a nawet bym powiedziała, że niższe. Z ceramicznymi płytami też miałam doczynienia, no i te faktycznie są słabe, to tak jak by porównać do tych zupełnie starych kuchni elektrycznych z takimi rozgrzewającymi się żeliwnymi płytami, tyle że w ceramicznej te płyty (a w zasadzie spirale) są pod szkłem. Indukcja to całkiem inna bajka. Są zresztą testy na jutube jak porównują koszta i szybkość gotowania, to indukcja z gazem wygrywa. Ja użytkuje płytę samsunga od 3 lat, wcześniej miałam gaz i już nie zamienie. Raz, że bezpieczniejsze, bo z gazem to wiadomo, zawsze istnieje ryzyko wybuchu albo ze dziecko gaz odkręci, dwa szybsze, trzy wygodniejsze, no i zdecydowanie łatwiej utrzymać czystość, bo nawet jak ci coś wykipi to sie nie przypali, a i same spody garnków pod dołem są lśniące czyste jak nowe, a nie jak na gazie, często okopcone, osmolone :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trochę mnie pocieszyłaś :) Dziękuję za odpowiedź. Plusem tak jak piszesz na pewno jest to, że jest to bezpieczniejsze rozwiązanie no i łatwiej utrzymać w czystości. Pewnie też kwestia przyzwyczajenia i oswojenia się z tym sprzętem. Np tu przy gazie to wiem, jakiej wielkości ma być ogień idealny do gotowania rosołu ;)tak samo będę musiała pewnie wyczuć indukcje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Indukcyjne to najgorsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziś Indukcyjne to najgorsze. xxx może coś więcej na ten temat zazdrosna biedoto? pewnie nawet nigdy indukcji nie widziałaś, ważne tylko, żeby komuś obrzydzić co nie? Może jakies stosowne argumenty a nie takie hasełko z d**y wzięte?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jestem bardzo zadowolona z płyty indukcyjnej. Gotowanie np wody w tempie ekspresowym ;) Łatwo się czyści, dobrze wygląda. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Większosc zycia gotowałam na gazie..od roku mam płytę indukcyjną Elektrolux, i jest po prostu boskie gotowanie. :) W moim budynku tez nie ma gazu ( na szczęscie!), mam podłaczoną " siłę", specjalnie do kuchni indukcyjnej. Moja ma funkcję booster, to baardzo szybkie przygrzanie czegos. Sięgnę do domowych papierów, to zaraz napiszę jej symbol...mam: Model EHH46340FK Typ 58 GAD D5 AU Moc indukcyjna 7,4 kW Mam w szafce pod kuchnią miejsce na piekarnik, na razie nie kupuję, by nie piec ciast:) Za prąd na 2 osoby placę ok.80zl m-cznie, to jest zuzycie prądu z calego mieszkania, nie z kuchni. Czysto, swiezo, bez tlustych nalotów na szafkach i gsrnkach. Acha, kupilam komplet garnków na indukcję, polskiej firmy Galicja. Swietne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I fakt płytę indukcyjną trzeba nauczyć się obsługiwać a raczej "wyczuć". Na początku miałam problem z dobraniem odpowiedniej temperatury, bo byłam przyzwyczajona do gazowej. Ale szybo się przestawiłam. Temperatura '9' to maks. mały garnek wody na tej temperaturze to dosłownie minuta by wrzała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja już nigdy nie zdecyduję się na nic innego niż indukcja. Szybko się gotuje, łatwa do sprzątania, bezpiecznie. Nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na gaz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie jestem biedotą, tylko mam wybór. Indukcyjna to syfiaste jedzenie o nienaturalnym smaku i skażenie w mieszkaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Skażenie :D haha. Jeśli się nie potraf gotować to wszystko ma "nienaturalny smak".. W chwili obecnej indukcja to najlepsze, najbezpieczniejsze, najbardziej wygodne i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.. A nie wiem gdzie naczytałaś się bzdur o skażeniu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakie skażenie? XD skąd, wytłumacz mi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakoś na gazie wychodzi smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla paru groszy narażać się na raka??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Te kuchenki powinny być wycofane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O czym wy piszecie... ? Co za bzdury zazdrosnych babsztyli. Może podajcie link do jakiegoś sensownego, wiarygodnego źródła w którym piszę, że płyty indukcyjne są szkodliwe.. Nie macie już co wymyślać. Gdyby było tak jak piszecie płyty nie przeszły by testów, nie byłoby o nich w wielu programach np. najbardziej wiarygodnym - Galileo. Co ta zazdrość robi z ludzi.. Bo ty nie masz to nie znaczy, że jest gorsze. Dokształć się, poczytaj a dowiesz się, że są o wiele lepsze pod KAŻDYM względem od gazowej czy elektrycznej czy ceramicznej..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Porozmawiaj z fizykiem. Ona jest oparta na polu elektromagnetycznym, więc nie może być nieszkodliwa. Mikrofalówki też są reklamowane a szkodliwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakbyś była na bieżąco to wiedziałabyś, że już dawno obalono mit o szkodliwości mikrofalówek... Zacofanie straszne jak widać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To, że ktoś jest bogaty, znaczyłoby, że ma się celowo wystawiać na zagrożenie, bo co? Bo stać go na leczenie? Ze zdrowiem się nie eksperymentuje. Nie mogłabym mieć w domu płyty indukcyjnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a kto powiedział, że płyta indukcyjna jest dla bogaczy :O? Ty weź wyjmij już ten kołek osinowy z du/py bo pier/dolisz bez sensu..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tego się nie da obalić, bo nie da się wyeliminować z tych sprzętów promieniowania, na którym jest oparte ich działanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skoro nie chcesz - nie miej . To nie ma jeszcze takiego obowiązku . Sama mam płytę od pół roku i ciągle mnie zachwyca. a pomijająć bzury o jej szkodliwości jest zedecydowanie o wiele mniej takiego tłustego osadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przestań babo gadać głupoty, bo widać, że jesteś do tyłu strasznie.. Sama również ostatnio oglądałam program na temat NIE szkodliwości mikrofalówki... Przykładowy test Mrożone warzywa gotowane na kuchence gazowej kontra w mikrofalówce. Po ugotowaniu sprawdzali warzywa pod każdym możliwym kontem. I o dziwo gotowane w wodzi miały w sobie o wiele mniej witamin itp.. Te z mikrofali natomiast były idealne, bez PROMIENIOWANIA i innych tego typu skaz.. Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia więc dokształć się trochę i nie rób z siebie pośmiewiska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Założę się, że ten babsztyl albo jest starej daty, albo mieszka daleko od cywilizacji albo po prostu zazdrości.. Ewentualnie to zwariowana eko mamusia która nie używa nawet pralki, bo to szkodliwe.. Szkoda, że gaz na którym gotujesz nie jest szkodliwy ,.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Potwierdzam ludzie nie kupuje tych kuchenek indukcyjnych u znajomej jest taka kuchnia jedzenie w ogóle nie smakuje mi. Najlepszy jest gaz, ja na butle wydaje 50 zł na 2 miesiące a taka indukcja to ze 100z ł musiałbym wydać a jedzenie na gazie lepiej smakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I nie boisz się używać buli gazowej :O:O ? Ja bym się bała.. Przecież to niebezpieczne. Poza tym jak w jakiejś patologi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotowane na gazie smakuje najlepiej ?:D bzdura . tylko kuchnia węglowa a nawet opalana drewnem daje gwarancje jedzenia w 100% domowego :) mieszkasz w bloku w środku miasta? to nie ma nic do rzeczy - wywalaj płytę wstawiaj piec :D i na koniec - jestem " starej daty " - wobec większości kafeterianek ale w życiu nie wróciłabym do gazu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko mam ten sam problem, kupiliśmy mieszkanie przystosowane pod kuchenkę na prąd, nigdy nie gotowalam na indukcji (na starej ceramicznej i zle wspominam), zdania sa podzielone, niektórzy twierdzą, ze z gazu jest smaczniejsze przez inne rozprowadzenie ciepla, no ale jak nie ma wyjścia to z dwojga złego lepiej juz ta indukcje niz ceramiczna lub butle gazowa lądować byle miec na gaz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
GAZ jest najlepszy a nie wydawać 4 tys na kuchenkę indukcyjną głupota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja od 2 lat gotuję na płycie indukcyjnej i jedzenie jest przepyszne ;) Tak więc albo macie kiepskie informacje od kogoś kto nie potrafi gotować, albo same tego nie potraficie... Po drugie płyta ceramiczna a indukcyjna to dwie różne rzeczy... ceramiczna to zwykły badziew.. Już bym wolała na gazie faktycznie gotować niż na ceramicznej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×