Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zatoki brak kataru a spływająca wydzielina jedynym objawem

Polecane posty

Gość gość

Hej! Mam taki problem. Odczuwam spływającą wydzielinę po tylnej ścianie gardła. Często ją odchrząkuję, ale nie mogę jej wypluć, więc tak jakby "wraca na swoje miejsce" (sorry za obrazowość :D). Czasem LEKKO pobolewa głowa (ale naprawdę lekko). Mam tę wydzielinę już kilka miesięcy. Byłam ostatnio u lekarza, dał skierowanie na badanie krwi, wyniki wszystkie ok. Dał sinupret na rozrzedzenie wydzieliny, wzięłam dziś pierwszą dawkę. Czytam wszędzie, że ten lek rozrzedza wydzielinę, gdy ktoś ma np zapchany nos itd. no i wtedy rozumiem jego działanie. Ale czy to w ogóle w moim przypadku może być przewlekłe zapalenie zatok, skoro nie mam kataru, gorączki?

Gość gość
Tak ja tak mam , to znaczy mam przewlekłe zapalenie zatok na tle alergicznym i nie mam kataru tylko wszystko spływa gardłem

Gość gość
Dzięki za odpowiedź! I jak to leczysz?

Gość gość
I czy wg Ciebie ten sinupret spowoduje, że zacznie mi to wychodzić przez katar czy ciągle będzie przez gardło? Lekarz przepisał też lek cezera, ale jeszcze go nie biorę, bo jakoś tak nie jestem za braniem tabletek, no ale jeśli faktycznie będzie trzeba to wezmę. Nie wzięłam cezera głównie dlatego, że wyczytałam, że to jest jakby na alergiczne właśnie sprawy. I tak się zastanawiam czy mam to brać czy po prostu ta metoda leczenia polega na tym, że jak jedno nie pomoże to zadziała drugie :/

Gość gość
Ja biorę tabletki na alergię , steryd do nosa w spreju , na mnie te wszystkie tabletki na rozrzedzenie nie działały . Zaczęłam płukać zatoki wodą z solą znalazłam ten sposób na internecie że w stanach tak robią i dobiero to mi pomogło plus ten sprej sterydowy . A jakiego koloru masz tę wydzielinę ?

Gość gość
Aha. Nie wiem jakiego koloru, bo nie mogę jej odkrztusić :( Coś mi się kojarzy, że kilka miesięcy temu raz udało mi się coś odkrztusić, i było to koloru chyba żółtego, ale takie zaschnięte :/ (Obrzydliwy temat dla postronnych ;))

Gość gość
A ta wydzielina pojawia się Tobie cały rok? Bo ja się staram zrozumieć na czym polega to alergiczne zapalenie. Ja dawno temu miałam skłonności do alergii (około czerwca), ale tak to cały rok nie miałam objawów alergicznych. Od kilku lat w ogóle nie mam objawów alergii (dziwne, że znikła;) ). I dlatego zastanawiam się, na co w ogóle ma być ta alergia?

Gość gość
A miałaś na coś alergię ? sinupret to lek ziołowy na jednych działa bardzo dobrze i wszystko schodzi po nim z zatok ustami i nosem . Na innych nie działa wcale . NA mnie nie dzialał , jak bym jadła cukierki

Gość gość
Nie miałam stwierdzonej alergii, przez może 3 lata w okolicy chyba czerwca dostawałam alergii (nie trwała długo; brałam jakieś tabletki na alergie wtedy). Nie badałam się. Później to znikło. Nie mam od jakiś 4 lat żadnych objawów alergii, kataru, bólu gardła - nic.

Gość gość
Jeżeli miałaś kiedyś alergię to może być to na tle alergicznym . ja też nie miałam objawów a tu nagle bum i zatoki . A miałaś kiedyś na przykład fanipos ?

Gość gość
Wydzielina jest non stop do puki nie wyleczysz , i może to trwać bardzo długo jeżeli jest przewlekłe i na tle alergicznym nawet latami .

Gość gość
Nie, nie miałam. Myślisz, że to wziąć czy ten lek cezera?

Gość gość
Aha :( A laryngolog na podstawie jakiś swoich badań określi czy to alergiczne czy raczej alergolog? Lekarz pierwszego kontaktu obejrzał gardło i powiedział, że widzi jakąś wydzielinę, ale jest tak szalenie rozmowny, że ciężko coś się dowiedzieć.

Gość gość
jeżeli ci ten sinupret nic nie pomoże to poproś o fanipos w spreju do nosa to jest steryd ale bezpieczny i działa bardzo mocno . Jeżeli dasz radę to spróbuj tego płukania wodą z solą nie wiem czy widziałaś na internecie ja to się robi ?

Gość gość
Nie widziałam, dopiero zagłębiam się w temat :) ok, zapiszę sobie nazwę.

Gość gość
Ja miałam robioną tomografię komputerową zatok . Mi bardziej pomógł alergolog bo laryngolog ma gdzieś jeśli nie jest to na tle bakteryjnym i nie ma ropy to to olewają

Gość gość
To przede mną jeszcze długa droga. Nie wiem czy dostanę skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu na tomografię :/ może laryngolog da.

Gość gość
Ja wzieła bym na twoim miejscu tą cezerę bo może ci pomóc i do tego ten sinupret . A dopiero jak to nic nie da to steryd do nosa i to płukanie .

Gość gość
Na tomografię powinien dać laryngolog bo ja miałam od laryngologa ale jego leczenie g****o mi dawało dlatego poszłam z tą tomografią do alergologa i dopiero on mi pomógł . Tobie mogą pomóc czasami same tabletki czyli cezera i sinupret to zaeży od organizmu każdy jest inny . Ja dużo w internecie czytałam na ten temat i pisały osoby którym pomogy na tę wydzielinę same tabletki na alergię

Gość gość
Oki,dzięki za rady. To kupię jutro cezerę też. I zobaczę jaki będzie efekt.

Gość gość
Oki. Zapisałam sobie temat :) na razie wzięłam drugą dawkę sinupretu i nie wiem, czy są efekty. Kataru nie mam w ogóle (nie miałam też wcześniej). Może odrobinę mniej wydzieliny w gardle? Ciężko ocenić to teraz, zobaczę jutro i za kilka dni jak będzie.

Gość gość
Mam to samo i mam tez pokrzywke skory silne swedzenie:( od dwoch lat jak zmienilam miejsce zamieszkania , ta wydzielina mnie zabije i piecze glowa na czubku:( wydzielina zamiadt nosem to idzie gardlem, jest zielona

Gość gość
Bo tylne zatoki masz zawalone i schodzi gardłem , Mi większość też schodziła gardłem , nosem prawie wcale , a czujesz np opuchnięcie w okolicy zatok i nosa czy jest normalnie .?

Gość autorka__
dzięki za linki

Gość autorka__
Chyba nie mam opuchnięcia, nie potrafię stwierdzić, ale raczej jest ok.

Gość gość
Zielona wydzielina to już może być wywołana wirusami lub na tle bakteryjnym . A jakie bierzesz leki ?

Gość gość
Z malego miasta przenioslam sie do duzego szczecina , rowniez mam to od roku 2013 lub 2012, nie mam opuchniete nic i nic zatkane, tylko oprocz wydzieliny piecze mnie glowa na samym czubku glowy, tak jakby przypalano mnie zelazkiem no i ta skora swedzi

Gość gość
To ja z zielona wydzielina- nie biore zadnych lekow oprocz na alergie na pokrzywke , wymaz z gardla nie stwierdził bakterii tylko flore normalna

Gość gość
Mam kota w domu, spi ze mna , kot niewychodzacy teraz na dwor, czarna siersc, mam go od 4 lat, byly wlasviciel mial od niego alergie a traz chyba ja, umre od tej swedzawki i wydzieliny:(