Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

określenie " facet"

Polecane posty

Gość gość
Smieszni wszyscy jestescie.

Gość gość
Ty tez, facet

Gość gość
ŻAL faceci i facetki. Smieszni jestescie tak jak ta cala kafeteria.

Gość gość
Tak samo czasem mówi się "laska". x Mówienie "Mój mężczyzna" to komedia, ja mówię teraz partner - ale mieszkamy razem, jesteśmy młodzi, ale nie mamy naście lat. Chłopak jakoś dziwnie mi brzmi - jakby to takie chodzonko za rączkę było.

Gość gość
Więc myślę, że słowa "facet" mogą używać osoby które nie są nastolatkami, są w związku zmierzającym do czegoś poważnego, ale nie na tyle by jakoś mego poważnie to nazywać np. właśnie partnerem.

Gość gość
No ok, ale czy partner to tez takie odpowiednie okreslenie? W latach 90. Dotyczylo raczej biznesu, niz zycia prywatnego. Partner jest podyktowane moda, zapozyczone. Skoro polskie "mezczyzna" zostalo wyparte do tego stopnia, ze brzmi pretensjonalnie to pytanie dokad zmierza nasz jezyk, ktory przeciez ksztaltuje w pewnym stopniu odbior rzeczywistosci. Rowniez uzywam slowa partner, ale zawsze bylo dla mnie zimne, bez emocji. Moze mowienie o swoim partnerze "mezczyzna" do osob trzecich jest dla was dziwne, ale czy nie brzmi bardziej uroczo, milo, seksownie?

Gość gość
jezyk ewoluuje i nie kazdy zna etymologie kazdego uzytego przez siebie slowa. Wszystko powinno obijac sie o kontekst wypowiedzi. Osobiscie wole byc facetem niz wspomnianym juz fagasem/chooyem/typem/gachem itp

Gość gość
Język ewoluuje i tu nie ma co się zastanawiać. Weź w rękę słownik wyrazów obcych - każdego dnia używamy tych słów które 200lat temu były oburzające. x Partner mi się akurat podoba bo podkreśla równorzędność podmiotów. Może jest takie trochę sztywne, ale wg mnie najodpowiedniejsze (w takim w miarę poważnym związku - 17latka tak mówiąca o kimś z kim spotyka się miesiąc też śmiesznie będzie brzmieć). x Mój Mężczyzna jakoś tak konserwatywnie, we dwoje to może i czasem pasuje (zdarzyło mi się tak mówić), ale no chyba nikt tutaj nie mówi "Chodź do mnie, mój facecie". Na wizażu mówią mój TŻ - Towarzysz Życia. Ale mi to się z psem kojarzy :D

Gość gość
13:38 popieram Cie w calej rozciaglosci. Dlatego napisalam, ze mowienie do osob trzecich "moj mezczyzna" brzmi pretensjonalnie, tylko zaczynam sie zastanawiac propos tej dyskusji dlaczego? W druga strone tego problemu nie mam, bo w jezyku w ktorym mowi moj maz kobieta i zona to jedno i to samo slowo. Oczywiscie istnieje slowo malzonka stosowane oficjalnie, ale to dopiero brzmi... Pretensjonalnie.

Gość gość
Towarzysz zycia - jak ubezpiecznie w Allianz czy Avivie. :D

Gość gość
Towarzysz - z ostatnich lat minionych kojarzy się z komuną...albo z gejostwem.

Gość gość
Z komuna. towarzysz bierut czy gierek. To byli towarzysze zycia codziennego.

Gość gość
Po polsku "Moja kobieta" chyba też nie brzmi zbyt ciekawie. Z reguły słyszę "moja dziewczyna", mam znajomego (po 30) to mówi "moja laska". Narzeczeństwo dużo ułatwia :D Zawsze można po paru latach - konkubent :P Ale to ma zupełnie już nacechowanie pejoratywne :P Ten "facet" jednak nie taki tragiczny, zawsze to nie "fagas", "stary" itp x Ale też ogólnie myślę, że ludziom się nie dogodzi. Każdemu coś może nie odpowiadać.

Gość gość
Wg mnie uzywanie okreslenia "facet" jest przejawem dyskryminacji mezczyzn i rasizmu tak jak o afroamerykanach czy czarnoskorych powiedzialo by sie "czarnuchy". Nalezy walczyc z rasizmem szczegolnie wsrod kobiet stosowanym.

Gość gość
Precz z dyktaturą kobiet!!!!!

Gość gość
Jest mezczyzna nie facet! Poprawiajmy ludzi!