Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Budowa domu na działce narzeczonej

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich. Poszukuje informacji na temat jak się zabezpieczyć przed późniejszymi możliwymi problemami i zabezpieczyć się. Oto chodzi że moja narzeczona posiada działkę którą dostała w spadku rok temu, jako że duży czas odkładam pieniądze chciałbym zacząć budowę na jej działce. Co trzeba zrobić żeby zaznaczyć że działka jest jej a cały wkład w budowę będzie z mojego budżetu. Wesele ma dopiero za rok a chciałbym już w tym roku coś zacząć. Z góry dzięki

Gość gość
wy macie zamiar byc malzenstwem czy wspollokatorami? jesli sie martwisz to albo nie bierz slubu albo wykup od niej dzialke. z papierami niby jest tak,ze jest rozdzielnosc ale w praktyce wyjdzie,ze jeden drugiego bd musial splacic albo bd musieli sprzedac dom i podzielic sie po polowie,a nie wiem czy to ci sie oplaca. Chociaz z drugiej strony dzialke nabyla przed slubem,a dom postawisz w trakcie wiec tak czy siak bedziesz w plecy

Gość gość
Wszystkie materiały kupuj na fakturę na swoje nazwisko, to bedzie dowód, że Ty je kupiłeś za swoje zawsze możesz poradzić sie prawnika...

Gość LilkaLilka1111
Pamiętaj, że w polskim prawie dom jest tego do kogo należy ziemia, na której on stoi. Najlepiej byłoby gdybyś odkupił od niej działkę- wtedy sprawa jest jasna. Jeśli to nie wchodzi w rachubę, to dobrze byłoby udać się do notariusza, gdzie ustalicie na piśmie, że działka należy do narzeczonej a dom budowany jest wyłącznie z twoich środków i w razie czego narzeczona nie będzie rościła sobie do tej kwoty żadnych praw. W praktyce ona może tego nie podpisać a ty zostaniesz z problemem. Może lepiej poczekać z tą budową jak już będziecie małżeństwem? Możecie wtedy u notariusza podpisać dokument, w którym ty oświadczasz ile pieniędzy przeznaczasz na budowę, ze środków które posiadałeś przed ślubem ze swojego odrębnego majątku. Ona musi to podpisać, jeśli nie zechce to masz problem.

Gość Dhhdhdhhdhgość
Ja bym sie obawiala innego problemu. Dzialka jest jej, dom zaczniecie budowac przed slubem. Jesli cos pojdzie nie tak to to wszystko jest chyba jej ? Miala to przed slubem, wiec jest to jej majatek , i dzialka i dom . Ja bym sie poradzila prawnika, zaufanie zaufaniem ale zycie pisze rozne scenariusze niestety.

Gość gość
Radziłbym nie zapomnieć o dobrej jakości profilach balkonowych. Ja u siebie zakupiłem je od firmy http://obrobkiblacharskie.com/. Zabezpieczają one skutecznie płytki na balkonie przed działaniem złych warunków atmosferycznych i wilgoci, dzięki czemu są one o wiele bardziej trwalsze

Gość gość
Oczywiście koniecznie trzeba pomyśleć o solidnych fachowcach. U mnie instalacją sanitarną zajęla się firma http://prim-minskmaz.pl/ i wszystko zrobiła w sposób bardzo profesjonalny

Gość gość
Warto pomyśleć o dobrej betoniarni typu http://www.bankorbet.pl/ która wykona naprawdę solidne zaprawy. Tego typu kwestie to podstawa

Gość gość
Faktury na siebie zdadza egzamin, jedynie gdy bd mial 50 procemt udzialow, (1/2) we wlasnosci działki. Umowe darowizny lub zakupow 1/2 udzialow w dzialce u natariusza trzeba podpisac.

Gość gość
Skoro dziewczyna rok temu dostala ja w spadku to przez 5 lat nie sa korzystne takie transakcje ze względu na podatek.

Gość gość
Najprościej ustalić z narzeczoną, żeby przekazała ci darownizną połowę działki - ale to ma sens dopiero po ślubie. Teraz mógłbyś co najwyżej stać się współwłaścicielem odkupując część - ale to niestety kosztowna zabawa, bo notariusz swoje weźmie. W każdym innym przypadku w razie czego zostajesz bez domu - będziesz miał jedynie prawo do spłaty swoich nakładów, ale nie do samej nieruchomości - i żadne faktury ani intercyzy tego nie zmienią. Właścicielem domu jest właściciel działki.

Gość gość
Może warto też pomyślec o dobrej jakości narzędziach do tynokwania i malowania. Ja je do siebie zakupiłem od firmy http://www.welta.pl/

Gość FAJNIE JEST
Nie spiesz sią z tą budową.Zacznij wszystko po ślubie.Twoja sytuacja jest nieciekawa.Działka należy do dziewczyny, to i dom też będzie jej własnością, takie jest nasze polskie prawo.Po ślubie intercyza i to będzie najpewniej.

Gość gość
Dzialka zawsze będzie jej, po ślubie też. Cos otrzymane w spadku, jest tzw. majatkiem odrębnym.

Gość gość
Budowę domu warto zlecić zaufanej firmie, jak na przykład http://stebud.com - ja korzystałem z jej usług przy budowie domu i jestem zadowolony zarówno z ceny, jak i z jakości materiałów

Gość Edek1111
Te przepisy prawne są zawsze skomplikowane :/ z tym lepiej faktycznie do prawnika, a gdyby potrzebny był projekt domu to tu widziałam fajne: http://www.e-domy.com.pl/projekty_domow.html podany jest również kosztorys ;) dzięki czemu łatwo rozplanować swoje wydatki.

Gość gość
myslac logicznie nie powinno byc z tym zadnego problemu a moze lepiej wynajac ludzi od tego zeby oni to wszystko zalatwili, wez prawnika, wez kierownika budowy, architekta i nich miedzy soba to zalatwiaja, Hanlo.pl sa bardzo dobrze zorganizowani i Ci zalatwia wszystko od a do z

Gość aaa

witam mam kłopot ponieważ mam dom a chciałbym sie wybudować w innej gminie czy mogą być jakieś kłopoty?

Gość Moonwalker

Dlaczego mialbys miec klopoty?