Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

fotelik samochodowy, pytanie do doświadczonych mam

Polecane posty

Gość gość

Moj synek ma 6 miesięcy i jest duzy jak na dziecko w swoim wieku bo wazy 9200 i nosi ubranka na 80, wyrosl z fotelika 0-13, a za dwa tygodnie jedziemy w dłuższą podróż (7h) i trzeba mu kupić fotelik. Syn jeszcze nie siedzi stabilnie sam, siedzi jak trzyma czyjes palce i podciaga się tak do połowy plecow, wiec potrzebuje fotelika, który będzie się rozkladal do pozycji lezacej, myślicie, że moge kupic juz fotelik 9-25 albo 9-36? Np recaro? Nie chce za pare miesięcy znowu kupować. Mogę wydac tak do 700 zl, co byście mogly polecic?

Gość gość
Kup fotelik caretero sport od 9 - 25 kg.Fotelik ma wkladke dla niemowlaka ,5 stopni ustawienia i jest wygodny.Moja cora zadowolona ,na ceneo poszukaj.

Gość gość
Czytam i faktycznie ma dobre opinie ten caretero i jest tani, ciekawe jak wypada w testach zderzeniowych

Gość gość
A ma ktoś fotelik recaro?

Gość gość
Twoje dziecko jest zbyt małe, powinno nadal jeździć tyłem do kierunku jazdy. Z tańszych fotelików w tym stylu to chyba recaro polaric (9-18kg) oraz joie stages (0-25kg)

Gość gość
To znaczy że nóżki mu zwisają z fotelika niemowlęcego? Mój syn ma obecnie 9 miesięcy , ma 9 kg i nie jest drobny a mieści się do niemowlęcego całkiem normalnie . My kupiliśmy cybex pallas bo ma duży stopień rozchylenia by dziecko mogło w nim spać ale doszliśmy do wniosku że najlepiej póki co mały czuje się i śpi w swoim starym foteliku bo on podczas jazdy faktycznie śpi więc woli pozycję leżącą. Nie wydaje mi się by zdrowe było umieszczanie półroczniaka który stabilnie nie siedzi a foteliku dla starszych niemowląt! Ani kręgosłup takiego dziecka ani wiek nie odpowiada sadzaniu w takim foteliku gdyż te foteliki pomimo wkładek niemowlęcych są skonstruowane dla conajmniej 9 miesięczniaków . Podstawa to taka by dziecka kręgosłup był na tyle silny że malec może sam stabilnie siedzieć, inaczej w byle stłuczce , tfu , tfu tfu, dziecko nie wytrzyma obciążenia. Zastanów się dobrze jeszcze raz.

Gość gość
zobacz sobie fotelik romer king II my wlasnie taki kupilismy jest bardzo dobry zaplacilam za niego 699 zl na allegro

Gość gość
Nigdy nie wpadłabym na pomysł by sadzać 6 miesięczne niemowle do fotelika dla drugiej grupy. Są foteliki dla starszych niemowląt , mają wygodne wkładki, umożliwiające pozycję pół leżącą ale takie dziecko musi mieć silny kręgosłupek i mięśnie, musi umieć normalnie siedzieć . Rozumiem że syn jest duży ale foteliki niemowlęce mieszczą spokojnie dzieci do wagi 10 kg (tak nam powiedzieli w serwisie) bo do 9 kg są one wtedy kiedy chcemy niemowle nosić a wzrost nawet 80 cm jest ok bo w takim foteliku najwyżej troszkę bardziej wystają nogi, to nie ma znaczenia . Ani kark a tymbardziej całe plecy są za słabe u twojego dziecka by jeździć w foteliku dla starszych.

Gość gość
zobacz sobie fotelik Romer King II 9-18 kg my taki kupilismy jestem zadowolona na allegro kupilam za 699 zl

Gość gość
Polecam recaro a jeździmy naprawdę dużo i na codzień i wakacje. A drugi kupiłam chicco do drugiego auta żeby nie wypinac codziennie, bez porównania niestety tyle ze tańszy. Niestabilny lekki

Gość gość
Nie polecam Ci recaro, czytałam tu na kafeterii jak sie dziewczyny wypowiadały że musiały go zmieniać na inny mimo że jest niby do końca, bo dzieci powyrastały z niego. Poszukaj sobie i poczytaj Ja mam z takich uniwersalnych Jane Montecrlo - kupisz za o 400-450zł , jest dla przedziału 9-36 ale można dokupić taką wkładkę dla maluchów i z tą wkładką mozna wozić dzieci od 9 kilo - to byłoby dla ciebie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie chyba a sam fotelik- ja jestem bardzo zadowolona, wielki plus dla tego fotelika to po pierwsze ma odchylenie, przeszedł bardzo pozytywnie testy zderzeniowe też na uderzenia boczne , i - ma regulację nie tylko wysokości ale też szerokości co się bardzo przydaje też zimą

Gość gość
A i jeszcze ja mam 9-36 kg

Gość gość
Wskazówki wagowe są dla orientacji ale każdy wie że takie dziecko musi mieć ukończone dziewięć miesięcy i siedzieć. Sześciomiesięczne niemowle nie mowinno podróżować w foteliku dla starszych nie tyle ze względu na pozycję bo w wózku takie dzieci już siedzą ale o potencjalne stłuczkę chodzi, ostre hamowanie, wtedy takie niemowlę może mieć uraz kręgosłupa. Nam powiedzieli że dziecko musi spełniać trzy warunki , mianowicie, musi mieć conajmniej 9 miesięcy (sztywniejszy kręgosłup) , samodzielnie siedzieć i mieć wagę min 9 kg .

Gość gość
Myslalam jeszcze żeby kupić jakiś 0-18 bo właśnie boje się o jego kregoslup, nie mam wyjścia musze coś kupic bo mu z tego co mamy nogi wystają,nie mieści się w barkach, siedzi jak w konserwie, nie bede meczyc tak dziecka przez 7 h drogi, a nie stać mnie zeby kupować za 3m kolejny fotelik :/ taki do 18 to moze jeszcze ze dwa lata posluzy

Gość gość
Musi być koniecznie rozkładany do pozycji pół leżącej bo waga waga ale kręgosłup może być za slaby

Gość gość
zobacz sobie ten fotelik romer king II 9 -18 kg

Gość gość
No nie wiem ten nasz fotelik jest jakis maly, autentycznie syn się juz w nim nie mieści

Gość gość
Autorko , dzieci nie przybierają na wadze tak szybko! Fotelik od 0 do 18 kg byłby idealny dla was. Teraz twój mały szybko przyrasta na wadze bo to niemowle , potem im starszy będzie tym wolniej będzie rósł i przybierał na wadze. Moja córka była grubsza niż twój , tyła i rosła tak szybko że zaczynałam się wstydzić czyichś spojrzeń :). Dziś panna ma cztery latka i 18 kg i dopiero teraz wymieniamy jej fotelik :).

Gość gość
Ten romer faktycznie wygląda ok, a po rozlozeniu do pozycji lezacej wydaje Wam sie, ze takie male niemowlę będzie w nim wygodnie spac?

Gość gość
Autorko, powiem tak, 7 msc dziecko ma jeszcze tak słabe wzmocnienie szyi i takie proporcje głowy do reszty ciała, że w sytuacji zderzenia czołowego siedzące w foteliku montowanym przodem najpawdopodobniej zginie lub zostanie kaleką. Jeśli jesteś osobą myślącą, to poczytaj na ten temat. Poczytaj, dlaczego 1 fotelik jest przeznaczony do 13 kg (czyli ok 1,5-2 lat). Poczytaj o fotelikach 9-15 montowanych tyłem do kierunku jazdy. Zobacz na youtube crash testy fotelików przodem i tyłem. Poczytaj blog osiemgwiazdek (najlepiej od początku). I na Boga nie sadzaj tak małego dziecka przodem. Prawdopodobnie nie będziesz miała wypadku i nic się nie stanie, ale jeśli......

Gość gość
Jak zmienia się stosunek masy głowy do reszty ciała? Proszę bardzo: Noworodek Masa ciała: 3,4 kg. Waga głowy: 0,7 kg Stosunek w %: 20,6 % 9 miesięcy Masa ciała: 9,0 kg Waga głowy: 2,2 kg Stosunek w %: 24,4 % 18 miesięcy Masa ciała: 11,0 kg Waga głowy: 2,7 kg Stosunek w %: 24,5 % 3 lata Masa ciała: 15,0 kg Waga głowy: 2,7 kg Stosunek w %: 18,0 % 6 lat Masa ciała: 22,0 kg Waga głowy: 3,5 kg Stosunek w %: 15,9 % 10 lat Masa ciała: 32,0 kg Waga głowy: 3,6 kg Stosunek w %: 11,2 % Dorosły Masa ciała: 75,0 kg Waga głowy: 4,5 kg Stosunek w %: 6,0 % Jeśli 75-kilowa osoba chce poczuć się ja roczne dziecko, zakłada na głowę dodatkowe 14 kilo. Zaczynacie już rozumieć, dlaczego każde szarpnięcie głowy jest zagrożeniem dla szyi dziecka?

Gość gość
A tu masz post, który być może wyjaśni dlaczego za wcześnie na zmianę fotelika: Kiedy zmienić fotelik samochodowy Im później tym lepiej. Rodzice mają jakieś dziwne wyobrażenia o terminie wymiany fotela, najczęstsze argumenty jakie słyszłę: - bo już samo siedzi - bo nóżki mu wystają - bo płacze - bo chcę widzieć dziecko - bo dziecko chce widzieć mnie - bo ono już nie chce jeździć w tym co ma - bo tutaj o jest mu niewygodnie - bo koleżanka już zmieniła a ja jeszcze nie - dziecko osiągnęło 9 kg - dziecko osiągnęło 15 kg Każdy bez sensu. Kryteria zmiany fotelika dla każdej grupy wagowej są jasno określone. W przypadku foteli 0-10 lub 0-13 (popularnych nosidełek) fotel nadaje się do wymiany, gdy: - czubek głowy wystaje ponad obrys fotelika - nie da się poprawnie zapiąć pasów - dziecko przekroczyło wagę przypisaną do danego fotela, czyli 10 lub 13 kg I tyle. Jeśli decydujecie się na zakup następnego fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy, to większego problemu nie ma. Zmieniając fotelik nawet zbyt wcześnie, wasze dziecko nadal przewożone jest w najbezpieczniejszy sposób i na ogół macie pewność, że taki fotelik będzie pasował do waszego dziecka. Jeśli natomiast przesadzacie 9 miesięczne dziecko o wadze 9 kg do typowego fotelika FWF, sporo ryzykujecie, wasze dziecko powinno jeszcze zostać w tym fotelu który ma. Dla fotelików 9-18 sprawa wygląda tak: - linia oczu jest ponad obrysem fotelika (w przypadku RWF decyduje czubek głowy) - dziecko przekroczyło 18kg - pasy wychodzą poniżej linii ramion (nie dotyczy RWF, chyba że wychodzą na wysokości łopatek) Kropka. Często spotykam się z sytuacją, w której rodzice przychodzą z 2,5 letnim dzieckiem chcącym kupić fotel 15-36 bo przecież dziecko już ma 15 kg. Najczęściej zapraszam takich rodziców na wizytę za pół roku. Fotele 15-36 są dla dzieci, które mają minimum 3 lata (chociaż dobrze byłoby 4 lata). Co w sytuacji gdzie faktycznie wyrosło z 9-18 a do 15 - 36 jest za młode? Spróbować z fotelem 9 - 36, lub (dużo rzadziej wybierana opcja) znaleźć fotel RWF w grupie 9-25. Ciekawym rozwiązaniem będzie Romer Xtensafix umożliwiającym zapinanie dziecka własnymi pasami do 25 kg. Ale na niego jeszcze chwilę trzeba poczekać. Fotele 15 - 36 w teorii powinny wystarczyć do końca. Zdarza się jednak, że dziecko nie mieści się na wzrost lub przekracza wagę ustaloną dla fotelika nie osiągając jeszcze 12 lat. Co wtedy? Jeśli jest wyjątkowo pulchne i przekracza wagę 36 kg przy niewielkim wzroście, można zaufać Amerykanom którzy przeprowadzają testy zderzeniowe na manekinach ważących 55 kg i zainwestować np. w Sunshine Montereya. Jeśli wasze dziecko przekroczy wszelkie granice wagowo - wzrostowe ale do 12 lat jeszcze brakuje pozostaje poddupnik z prowadnicami dla pasa biodrowego. Pozwoli on na właściwy przebieg pasa i odciąży niewykształconą jeszcze miednicę podczas zderzenia. Jest to jedyny przypadek, gdy użycie poddupnika ma logiczne wytłumaczenie. Przy takim rozwiązaniu należy pamiętać o prawidłowym ustawieniu zagłówka kanapy.

Gość gość
Tu autorka, dziękuję bardzo za pomoc, troche mi to rozjasnilo caly temat zwłaszcza ostatnie posty :) juz raczej postanowilam, żeby kupic jakis fotelik 0-18, sa takie które przy wadze 0-13 montuje się tylem potem a 9-18 przodem. Mysle, ze taki będzie ok, moze troche w tym pojezdzi

Mam fotelik Recaro 9-36, jak na takie pieniądze, jakie na niego dałam, szału nei robi. Fakt, stabilny i bezpieczny to on jest, ale cięzki jak diabli (i dlatego kupiliśmy drugi, zeby go ciągle nie przepinać z jednego auta do drugiego), i kiepsko się odchyla do tyłu, zeby dziecko mogło się drzemnąć. Córka zaczęła w nim jexdzić chyba jak miała ok 10-11 miesięcy, obecnie jeździ w nim mój 2,5 roczny syn, bo Kaśka w wieku 4,5 przesiadła się na poddupnik, ale nie przepadam za tym fotelikiem. Drugi mam bodajże Caretero Diablo, kosztował połowę mniej i jest fajniejszy.