Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak oduczyc od pampersa?

Polecane posty

Gość gość

Mam syna, w lutym skończył dwa latka. Wciąż nie jest odpieluchowany. Próbowaliśmy co jakiś czas go sądząc, ale uciekał. Niedawno był u niego kolega i jak zobaczył że tamten sika do wc wziął nocnik i siedział tak długo aż zrobił. Od tego czasu robi rano po przebudzeniu i po południu po drzemce. W ciągu dnia chodzi w majteczkach ale kończy się mokra plama na podłodze. Pytam czy.chce siku, mówi że nie i za chwilę sika w majtki. Może któraś mama ma jakieś swoje sposoby?

Gość gość
niech dalej chodzi w majtkach. Często trzeba dziecko prowadzić na nocnik i pytać. Innego sposobu nie ma. Czasem trzeba czasu.

Gość gość
Kup dziecku majtki nieprzemakalne i wloz tam tetre dziecko szybciej sie Nauczy czujac nie konfortowe mokro i tlumacz dziecku zeby chodzilo robic siusiu na nocnik. Ale na poczatku na noc dawaj Jeszcze pampersa. Dopiero jak sie w dzien Nauczy siusiu do nocnika to wtedy zastosuj to samo na noc

Gość gość
ja po prostu wywaliłam pampersa i nie pytałam czy chce siku tylko często sadzałam go na nocniku.Idzie lato więc autorko najlepsza pora na naukę,w razie wpadki pierzesz i moment suche. Mój syn nauczył się bardzo szybko...nie mógł chodzić w mokrych majtkach.Gdy był wypadek to stanął szeroko na nogach i nie mógł się ruszać :)

Gość gość
Pampers po nocy jest suchy, więc myślałam że już czas. Jemu nie przeszkadzają mokre majtki. I chyba w tym problem.

Gość gość
starszy długo nie mógł się nauczyć,a młodszy załapał w ciągu kilku dni....więc myslę,że każde dziecko potrzebuje innego czasu. ważne,żebyś się nie poddawała,bo w razie dłuższej przerwy będziesz musiała zacząć od nowa.

Gość gość
Moge tylko doradzic- nie mieszaj dziecku w glowie.Ja tak robilam ze w dzien syn biegal w majtkach a na noc pielucha. W dzien nawet na dalsza podroz nie zakladalam pampersa. Mial dwa lata wtedy,pielucha po nocy zawsze byla mokra wiec jeszcze dosc dlugo zakladalam i niestety nie doczekalam suchej . Dzis ma trzy lata i w nocy musze go wysadzac 3 razy na nocnik bo inaczej obudzi sie w zasikanym lozku. Trafil mi sie jakis ciezki egzeplarz bo nawet w dzien jeszcze zdarzy mu sie zsikac w majtki albo zawola jak ma juz popuszczone. Wykonczona jestem a za miesiac mam termin porodu drugiego dziecka.

Gość gość
Jeśli nie sika co 5 minut tylko np co godzinę to sadzaj co pół godziny, godzinę. Nie zakladaj pampersa na dwor, ja uczyłam 2 latka w styczniu i byłam w 8 mcu ciazy, dał radę, ja też. Poza tym kupiłam różne fajne gatki i powiedzialam że ma wołać żeby nie obsikac traktora czy kotka :D ale uważam że jeśli co cheile posikuje to to bez sensu

Gość gość
Też spotkałam się z opinią ze jesli juz zapadła decyzja, że dorzucamy pieluchy to trzeba się tego trzymać. Tylko że, w taka pogodę jak dziś np. Nie odwaze się wziąć go do autobusu w trasę bez pieluchy

Gość gość
mój syn nauczył się bardzo szybko,jednak do wszelakich zmian potrzebował czasu. Np.zaczęliśmy od nocnika,po jakimś tam czasie kupiłam nakładkę na sedes....na początku nie chciał nawet na nią patrzeć-no ale z czasem się przełamał....teraz postanowiłam nauczyć go,że na dworze też można robić siku(nie bedzie problemu np.na placu zabaw)....po kilkunastu próbach dopiero się udało.Teraz to ma swoje ulubione miejsce za huśtawką,idzie ściąga spodnie do kostek,wypina się i robi na moje ukochane piwonie :) nie nauczył się jeszcze,że należy złapać w palce swojego ".." :)....więc zdarza się,że i tak trzeba się przebrać :)

ja zrobiłam w nastepujacy sposob w domu chodził bez pieluszki po tygodniu nauczyl sie

Gość gość
Długo będziesz jechać? Weź jedna pieluche i 3-4 komplety spodnie majtki i skarpety zaloz te pieluche pod ostatni suchy zestaw ale raczej nie mieszaj dziecku w glowie, wysikaj go przed i po podróży

Gość gość
Ja na sanki bralam w majtkach, raz mi tylko poza domem zrobił, spokojnie to nie jest takie straszne

Gość gość
kupiłam nocnik grający. nalałam troszkę wody do niego. zaczęło grac. potem ubrałam majtusie posikała się raz , drugi dziesiąty, za kazdym razem mówiłam, jak bedziesz chciała siusiu , to tu trzeba usiąść. po dwóch dniach juz siadała na nocnik , tylko w majtkach. powolutku doszłysmy i do tego ze majtusie trzeba sciągnąć. po dwóch tygodniach , juz sama sciągała i siadała. po jakimś miesiącu , zaczęłą mówić tez na dworze ze musi. po pół roku , uznałą ze do snu jej pampers tez nie potrzebny i kategorycznie nie zgodziła się na jego ubranie. nigdy się nie zesikała do łożka. Miała 2lata i pampersy były juz tylko dla lalek

Gość gość
Moja córka jak miała rok zaczęłam próbę z nocnikiem wiedziona utartymi rodzinnymi sloganami ze akurat lato i dziecko juz za duze jest na pampersa. Początkowo mała nawet usiąść nie chciała na nocniki to był największy problem wyginała sie płakała nie pomagało nic-sadzanie misia na nocnik, ja siadałam i wszyscy i klaskalam ze to takie fajne itd itd...wreszcie usiadła ale uciekła. Pozniej zaczęłam zabawiać ale juz była zima wiec odpuściłam bo i tak wolała zrobic pod siebie i nic jej nie przeszkadzało ze mokro. Teraz ma za mc 2lata i sama powiedziała sisi i poszła na nocnik, zaczęła jej kupa w pampersie przeszkadzać wiec jeśli zrobiła to przychodziła i sie tam łapała próbując sciągnąć tłumaczyłam ze trzeba na nocnik i łapałam to co mi sie udało i w taki oto sposób juz od kilku dni robi sama-niestety nie informuje mnie a idzie zrobic nawet sie nie posika gdzies tylko leci na nocnik kupę tez bez problemu pozniej albo zrobi brawo albo przyniesie mi pokazać. Jak pytam czy robi siku jak siedzi na nocniku to mówi NIE jak pytań czy juz zrobiła (a zrobiła) tez odpowiada NIE wiec zastanawiam sie jak to uciągnąć dalej...

dawać dużo pić, potem sadzac na nocnik i nagradzać. U nas to była kwestia paru dni, tylko młody miał gdzieś 1,5roku. Podstawa, żeby załapal, że sikanie na kibelek jest fajne :) A zajarzy jeśli za każdym razem będziesz go nagradzać.

Gość gość
Też spotkałam się z opinią ze jesli juz zapadła decyzja, że dorzucamy pieluchy to trzeba się tego trzymać. Tylko że, w taka pogodę jak dziś np. Nie odwaze się wziąć go do autobusu w trasę bez pieluchy