Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za duża główka u płodu

Polecane posty

Gość gość

witam. jestem pod koniec 7-go m-ca ciąży. obecnie 30. tydzień. po raz drugi wymiary z usg mnie niepokoją: BPD: 8,36 34 tydzień HC: 28,64 31 tydzień AC: 24,38 29 tydzień FL: 6,09 31 tydzień jestem skierowana na dodatkowe usg, choć lekarz twierdzi, że to nie jest niepokojące. czy któraś z mam miała podobnie i urodziła zdrowe dziecko? dodam, że nie ma możliwości, abym zaszła w ciążę miesiąc wcześniej.

Gość gość
Ja tak miałam i po prostu moje dziecko ma większą głowę niż rówieśnicy, ma 2 lata a taka sama czapkę jak 4 latek nosi, taka jego uroda i tyle, twoje dziecko po prostu będzie miało duża głowę

Gość gość
chorujesz na cukrzyce? u nas wykryto makrosomie,choc tylko glowka byla za duza w stosunku do reszty ciala (brzuszek,barki ok) dziecko urodzilo sie zdrowe,glowke mialo wieksza ale nie az tak jak wynikalo z oblicze,a z czasem proporcje sie wyrownaly. nie martw sie na zapas,bo nie zawsze wyniki wychodza dobrze. dlugo lezalysmy na patologii poniewaz ciaza byla zagrozona,serduszko plodu slabe itd ale nic sie nie sprawdzilo po porodzie.

Gość gość
nie, nie choruję na żadną chorobę. cukier w normie, krzywa cukrowa idealna. dlatego tym bardziej się martwię :(

Gość gość
Mysle ze nie masz sie czym martwić. U mnie było podobnie. Niepokój ze dziecko bedzie miało wielka glowe itd. I faktycznie tak było. Jak mała miała ok 2 lata to widac było ze ma większa główkę niz reszta ciała. Mniej wiecej tak jak widzisz niemowlaka. Ale jakoś tak jak trzy latka skończyła to wszystko sie "rozeszło" i dzisiaj jest całkiem wymiarowa :)

Gość gość
Mam podobny problem. Czy ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć?

Gość gość
To i ja napiszę, u obydwu moich córek było tak samo. U starszej głowka wyprzedzała pozostałe wymiary o 3 tygodnie, u młodszej o dwa. Starsza do dziś ma sporą głowę, jest w górnych centylach, u młodszej się w miarę wyrównało, jest gdzieś w połowie. Oczywiście obie panny zdrowe. Także nie ma się co martwić. To tylko usg, nieprecyzyjny pomiar jest niestety bardzo prawdopodobny. Jeśli lekarz uspokaja, to zapewne wie co mówi.

Gość gość
co sie przejmujesz, to tylko PŁÓD

Gość gość
Zawsze coś źle wychodzi mój syn miał krótkie kości udowe niby miał być mały a był duży głową reż wybiegala daleko do przodu dziś 5,5 lat i czapki na 7-8 lat ale nie wygląda dziewnie bo jest dużej postury :-) ubranka ba 116-122 :-) urodził się 4200g 57 cm i główka 37 cm

Gość gość
Te wymiary na usg to pic zależy jaki lekarz robi u mnie ciągle było,że mały obwód brzuszka dziecko trzy tyg .przed porodem wychodziło 2800 kg a miałam pod koniec ,że 3700 raz że małe będzie a za tydzien,że duże uśmiałam się z tych ich wyliczeń .Córka ostatecznie miała 3530 kg a brzuszek normalny,nie dobieraj sobie do głowy tych wymiarów .

Gość gość
Nie przejmuj sie moj synek mial stwierdzona Makrocefalie(wielkoglowie)przez genetyka.Glowka rzeczywiscie odbiegala od normy na siatkach centylowych,bardzo sie martwilam o synka.Gdy skonczyl 2,5 roku wszystko zaczynalo sie normowac.Dzis ma 4 latka i normalna glowe,dysproporcje sie wyrownaly jest zdrowym fajnym chlopcem!

Gość gość
Moje wymiary z 30tc są bardzo podobne do twoich lekarz mówił, że wszystko jest w porządku. Sprawdzałam też normy jakie powinny być w tym tc i wychodzi wszystko ok. Niepotrzebnie się martwisz.