Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do dziewczyn po 3 cc

Polecane posty

Gość gość

Czy to prawda, ze przy okazji 3 cc podwiazuje sie jajowody?

Gość gość
Tak było kiedyś. Teraz to zbrodnia.

Gość gość
też jestem ciekawa, piszcie. Miałam 2 cc i bardzo chciałabym 3 dziecko, ale jak na razie to kwestia dalekich planów.

Gość gość
wątpię znam laskę po 4 cc

Gość gość
Oczywiście, że to nieprawda. Podobno kiedyś tak było. Teraz ciąża po 3 cc to żadna tragedia, sama jestem w takiej sytuacji, to już 30 tydzień.

Gość gość
Ale czy trzecia cesarka konczy sie podwiazaniem jajowodow?

Gość gość
niedawno miałam 4 cc i pytałam lekarza jak to wyglada . A on ze tylko w przypadku zagrozenia zycia . Tylko gdyby było zagrozenie zycia to by mnie ratowali a nie podwiazywali jajniki . Głupie to ale .....

Gość gość
Do dziewczyny po 4 cc. Przepraszam, ze tak wprost pytam, ale konsultowalas sie z lekarzem przed czwarta ciaza? Jak ona przebiegala? Pytam, bo chcialabym stworzyc rodzine wielodzietna, ale jestem juz po dwoch cc.

Gość gość
Przed czwarta ciążą nie konsultowałam z lekarzem ponieważ to była niespodzianka :) i to w wieku 44 lat . Wszystko przebiegło książkowo a syn urodził sie zdrowy i 10 pkt Apgar . Obawy owszem były całą ciążę . Lekarz mówił ze żadnych zrostów tylko potem jak już po cc mówił ze macica nie jest w najlepszej kondycji i czy planuje kolejne dziecko he he Znajomej przy drugiej cc pod koniec ciąży zaczeła sie jej " rozchodzic " macica - tak ona mówiła

Gość gość
mojej siostrze podwiązali po 3 cc ale ona sama o to zapytała bo chciała i lekarz sie zgodził -bez zadnej dodatkowej opłaty

Gość gość
Lekarz mówił ze zmieniły sie przepisy i teraz wyłacznie w stanie zagrożenia życia podwiązuja . Pytałam dwóch lekarzy .

Gość gość
W Polsce zabieg ten wykonywany jest tylko i wyłącznie w przypadku, gdy kolejna ciąża stanowi dla kobiety poważne zagrożenie zdrowia lub życia lub w przypadku zaistnienia możliwości przekazywania potomstwu ciężkich chorób uwarunkowanych genetycznie. Nie można go wykonać „na życzenie” pacjentki. Zabieg ten wykonuje się na drodze laparotomii lub laparoskopii. Najczęściej sterylizacji u kobiet dokonuje się w trakcie cięcia cesarskiego. Ma ona zarówno wiele zalet jak również wad.

Gość gość
Podwiązywanie jajowodów jest w polskim prawie nielegalne. Artykuł 156 Kodeksu Karnego nakłada karę od roku do 10 lat więzienia dla osoby wykonującej zabieg podwiązywania jajowodów. Zgodnie z prawem jest to przestępstwo związane z trwałym uszczerbkiem na zdrowiu, przez pozbawienie człowieka zdolności płodzenia. Karany jest lekarz, który zabieg wykonał, a nie kobieta, która o niego prosiła. Jedyne wskazania do podwiązania jajowodów to zagrożenie życia lub zdrowia matki w razie wystąpienia ciąży lub potwierdzone ryzyko przekazania potomstwu poważnej wady genetycznej.

Gość gość
,,Nie można go wykonać „na życzenie” pacjentki. " wiadomo, że jest to nielegalne :) tak jak kupowanie cesarek i położnych do porodu-ale lekarze się godzą na to i tak wygląda polska rzeczywistość, jak chcesz to ci podwiążą i tyle-kwestia dogadania sie lub pieniędzy

Gość gość
"Tylko gdyby było zagrozenie zycia to by mnie ratowali a nie podwiazywali jajniki . Głupie to ale ....." To nie chodzi o tę ciążę i poród, który trwa. W trakcie cesarskiego cięcia lekarz ocenia stan macicy. Jeśli KOLEJNA ciąża stanowiłaby zagrożenie życia dla kobiety to wówczas podwiazywane są jajowody. Ale sądzę, że w obecnych czasach rządzonych przez kler raczej nie robią tego bez zgody pacjentki.