Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trialuser

Dieta bez pszenicy i zbóż

Polecane posty

Gość gość
Dla chorych na celiaklię czy osób z mniej poważną nietolerancją glutenu pewnie dobra, dla zwykłych ludzi bezsens.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćmaraska
Trochę trudna ale musze więcej poczytać na ten temat Zauważyłam że faktycznie nie jedząc pieczywa czuję się o wiele lepiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Osobiście uważam, że pszenica mi nie służy i nie może nikomu służyć ponieważ jest chemicznie modyfikowana, uszkadza nasze jelita, dlatego między innymi tyjemy, Wystarczy zamienić pszenicę na orkisz i natychmiast widzimy efekt w postaci mniejszego brzucha. Orkisz doskonale nadaje się do naleśników, ciast, pieczywa. Ostatnio odkryłam mąkę kasztanową, pyszna!!! Robię z niej naleśniki, smakują nadzwyczajnie, polecam.... Napewno nadaje się również na ciasto, można zamówić w internecie, http://www.ziolavita.pl/maka-kasztanowa-bezglutenowa-400g-incola-p2681.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jest wiele zamienników pszenicy- nie tylko dla osób chorych ale i zdrowych - ciecierzyca, sorgo , mąka z kasztanowca, generalnie gluten jest niezdrowy bez wzgledu na to czy masz alergię czy nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem dopóki ktoś nie ma stwierdzonej nietolerancji pokarmowej to nie ma co kombinować... bo często szkodzi nam nie sama pszenica tylko ZAPYCHACZE jakie są w gotowych produktach i mąkach i tak dalej (albo białym gotowym pieczywie które jest napompowane spulchniaczami i wybielaczami i tak dalej :( ) gdybym tak jadła pewnie też bym miała kłopoty... ale wolę poświęcić godzinę raz na 3 dni i upiec chleb w domu i sama robić pierogi i naleśniki, niż kupować byle co i potem dziwić się że się źle czuję. dobra pszenica = bez tych wszystkich dodatków, które nam szkodzą!!! w mące często są wybielacze, suchy gluten, no i pszenica jst złej jakości co nam szkodzi. ja kupuję już długo tylko regionalnie takie składniki, do chleba pszennego używam mąki pszennej 'tradycyjnej" z polskiego młyna, bo wiem że tam w składzie jest tylko 100% polskiej pszenicy a nie byle co... nawet kolor ma inny, lepszy niż te bardziej popularne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×