Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drogie mamy, czy warto kupić dziecku kota?

Polecane posty

Gość gość

Więc tak moja córeczka od kilku lat prosi mnie o kota i w sumie to tyle bo mamy warunki i sama chętnie bym go kupila lub zaadoptowala ale prosze wlascicielki/li kotów o rade.. Z góry dziękuja za odpowiedzi ,,mama".

Gość gość
po co?dziecko juz ma kota w glowie po co jeszcze jeden?

Gość gość
Zalezy w jakim wieku dziecko. Pamietaj ze ty będziesz sie nim w większości zajmować. Kot ro obowiązek. Wszędzie zostawia żwirek wiec jak jestes pedantką to nie polecam zwierzaka. Ale jezeli lubisz zwierzaki a corka nie traktuje zwierząt jak zabawki to polecam zwierzaka. Z kotem sie nie wychodzi ale moze nie być towarzyski i dziecko musi zdawać sobie z tego sprawę a nie ze jej się znudzi. Dowiedzcie sie o kotach. O rasach które sa towarzyskie. Ja mam dachowca który bardzo lubi ludzi i ciągle się lasi ale nie każdy taki jest. Najpierw wiedza potem kot.

Gość gość
Wygoogluj sobie o rasach kotów, jak chcesz rasowego.Pomyśl, że zwierzę w domu to obowiązki i wydatki,ktoś z domowników może być uczulony na sierść, co dziś jest często przyczyną rezygnacji ze zwierzaka.Trzeba bardzo dbać, odżywiać odpowiednio,a mimo to może zachorować. Koty często mają problemy z nerkami,te rasowe i dachowce też. Długowłose trzeba czesać regularnie.Twój wybór jakiego wolisz,ja mam kota z porządnej hodowli,z rodowodem,ale wśród dachowców też są ładne i mądre kicie.

Gość gość
dziecku się nie kupuje kota. możesz go kupić sobie, jeżeli chcesz. dziecko będzie zadowolone przy okazji. kot to cudowne zwierze i nie ma dużo pracy przy nim. ale jest . trzeba się liczyć z kosztami wynikającymi z posiadania zwierzaka:(weterynarz,mięsko, dobra karma, żwirek) trzeba częściej sprzątać (żwirek, sierść, itp) ja dla mojego kota zrobię wszystko i wszystko mu wybaczę. A wcześniej miałam wątpliwości, czy zaakceptuję latającą sierść np.

Gość gość
Zapomniałam napisać, że córka miała 8 lat kiedy dostała kota,ale ja wybierałam z kuwety,do lecznicy jeździłysmy razem,sama czesała i bawiła się z kotem.Mamy też psa i później jej się odmieniło, jakoś bardziej zaczeła zajmować się psem,wychodzić z nim i biegać.

Gość gość
najpierw zorientuj sie czy nie jestescie uczuleni (zwlaszcza dziecko) na sierciucha. przerprowadz rozmowe z dzieckiem, ze kotek to nie prezent jak laleczka, ktora mozna rzucic w kat. ze trzeba kotkowi dawac regularnie jesc, sprawdzac czy kuweta nie jest pelna, bawic sie znim i dac mu spokojnie spac. nie mozna kotka gniesc, ciagnac, bo robi sie mu krzywde, a kotek broniac sie i nie znajac intencji coreczki, moze bardzo mocno podrapac i bedzie sie lala krew. pamietaj, ze przyklad idzie z gory i zeby dziecko nabralo wlasciwego podejscia do kotka, musi widziec, ze rodzice tez sie z nim dobrze obchodza. ze kot jest wazny i szanujemy zwierzaka. posiadanie kotka to dobra nauka odpowiedzialnosci, jesli bedziemy konsekwentnie wymagac od dziecka pamietania o kotku. potraktujmy to jako jego obowiazek jak mycie zebow czy odrabianie lekcji. z doswiadczenia wiem, ze kotek po jakims czasie nudzi sie maluchowi, ale dobre nawyki skutkuja tym, ze moje dziecko pamieta o jedzeniu dla kotka i zmianie kuwety. na poczatek jesli masz znajomego ktory ma kota, zabierz tam core, niech sie oswoi ze zwierzakiem, lub odwiedzajcie schronika i fundacje w okolicy.

Gość gość
Dlaczego nkt nie czyta ze zrozumieniem zanim coś napisze?Potem piszecie jedno i to samo kilkanaście razy.Np.o alergii na kota,o odpowiedzialnośći,wydatkach.

Gość gość
U mnie w domu pierwsze kociaki pojawiły się, gdy miałam 7 lat, dzięki temu wiele się nauczyłam i pokochałam te zwierzaki całym sercem :) Myślę, że zdecydowanie warto kupić kota, wiadomo, najpierw rozmowa oczywiście, Twoje dziecko nauczy się odpowiedzialności i szacunku do innych istot.

Gość gość
A co pani profesor chciałaby, żeby jej napisać. każdy ,po swojemu w jakiś sposób chce Ci pomóc w podjęciu decyzji. Ty, jako osoba inteligentna powinnaś wybrać z naszego bełkotu informacje, które Cie interesują. Moja rada jest taka; Kup dziecku kota pluszowego.

Gość gość
Gość z 21:22 ma rację z tym,że dziecko nauczy się szacunku dla innych istot,to ważne. Od siebie dodam,że byłam bałaganiarą w dzieciństwie i kot nauczył mnie porzadku,że trzeba chować ubranie do szafy,a nie rozrzucać po fotelach i kanapach.Robił sobie legowisko z nich,potem musiałam czyścić z sierści, więc wolałam pochować na swoje miejsce.Mama się śmiała, że kot mnie wychował

Gość gość
21:17 bo nie wszyscy tu siedzą po to, żeby całymi dniami dawać dobre rady, i nie robią poza tym nic innego. Czasem otwierasz w necie kilka okienek, odpisujesz powoli, nie aktualizujesz i nie widzisz pojawiających się już wcześniej odpowiedzi. Zluzuj trochę, poza tym coś powtórzone kilkakrotnie bardziej zachowa się w pamięci, niż powiedziane raz w natłoku innych informacji i porad, co może umknąć.

Gość gość
dziękuje za odpowiedzi,moja znajoma ma kotke która w sierpnu będzie miala male. Zdecydowalismy z mezem ze przygarniemy kociaka.

Gość gość
Koty są fajne,a mój chodzi za mną jak cień i ma gdzieś kocie drogi:-PZrobił się z niego taki stalker.Na temat kotów jest wiele stereotypów i przesądów,ale warto mieć kota.Nigdy nie będzie z nim nudno:-)

Gość gość
Raczej kup dziecku psa. Zawsze fajnie miec pieska, a dodatkowo dziecko bedzie uczylo sie opieki nad innym stworzeniem (znacznie bardziej rozumnym i przywiazujacym sie niz kot). Na koty wiele dzieci ma uczulenie, one chodza swoimi drogami i nie sa towarzyskie