Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urzedy pracy nie powinny publikowac ofert na umowe śmieciową

Polecane posty

Gość gość

90 % ofert w PUP moim miescie to umowa zlecenie,mimo ze charakter pracy wcale zleceniem nie jest i nie ma żadnych znamion zlecenia a umowy o pracę. Urzedy pracy powinny rozsadniej i zgodnie z prawem pracy przedstawiać oferty .

haha - a mnie smieszy nazywanie umow o dzielo smieciowymi;-) taka umowa daje elsatycznosc a o tym czy jest smieciowa czy nie decyduje cyferka na niej;-) co to za buraczana nowomowa ze to jest umowa smieciowa - w zyciu bym nie chciala pracowac na etat;-)

Gość gość
ciekawe ROR gdzie będziesz później szukała emerytury? no chyba, że na zleceniach zarabiasz min 10 tys miesięcznie i połowę sobie odkładasz na starość

Gość gość
ok ty nie chcesz na etat to nie musisz ,jest wybór,ja bym nie chciała na umowe zlecenie i wiekszosć osób woli jednak stabilną umowę o pracę,poza tym czy praca stała w sklepie agd jest zleceniem?wiesz co to znaczy dla bezrobotnego? nieustanne wizyty w up ,wyrejestrować -zarejestrować ,wyrejestrować -zarejestrować ,a miedzy czasie u lekarze wychodzi Ci że jesteś nieubezpieczona bo system ma dwa tygodnie na wyświetlenie cie na zielono Są prace dla których zasadnym działaniem jest podpisywanie umowy o dzieło /zlecenie Jednak UP powinien działać zgodnie z prawem pracy.

" gość dziś ciekawe ROR gdzie będziesz później szukała emerytury? no chyba, że na zleceniach zarabiasz min 10 tys miesięcznie i połowę sobie odkładasz na starość " xx szczerze powiem ze nie wierze w emeryture (nie uznaje) - lubie to co robie i moge to robic w niemal kazdych warunkach, jesli na zdrowiu podupadne tak bardzo ze bede pol-przytomna to od tego tez mam ubezpieczenie (coby rodziny nie obciazac). A co do stawki - to chodzi o to zeby byc zadowolonym , co nie?;-) ja nie rozumiem tych narzekan bo z aporzadne kwalifikacje zawodowe zawsze i wszedzie porzadnie placa

Gość gość
a co do emerytury to ja w nią nie wierzę ,jak sobie sama nie odłoże to zus mi da kupe w papierku

Gość gość
a kto szuka pracy na stronach up :D:D

"ok ty nie chcesz na etat to nie musisz ,jest wybór,ja bym nie chciała na umowe zlecenie i wiekszosć osób woli jednak stabilną umowę o pracę,poza tym czy praca stała w sklepie agd jest zleceniem?" xxx nie wiesz co woli wiekszosc osob - opeirasz sie pewnie na tym co widzisz. Praca na etat nie jest praca satbilna, z reszta zadna nie ejst i nie bedzie i trezba sie nauczyc to akceptowac xx "Są prace dla których zasadnym działaniem jest podpisywanie umowy o dzieło /zlecenie Jednak UP powinien działać zgodnie z prawem pracy" xx i dziala - bo umowa o dzielo jest zgodna z prawem pracy czyz nie?

" gość dziś a co do emerytury to ja w nią nie wierzę ,jak sobie sama nie odłoże to zus mi da kupe w papierku" xx ja w ogole jestem przeciwna duzej czesci swiadczenoim spoelcznym - zwlaszcza tym ktore wynikaja z indyswidualnych wyborow - jak np. bycie samotna matka (jedyny wyjatek to kiedy ojciec dziecka nie zyje) itp.

Gość gość
owszem ROR zgodna ,ale tylko w przypadku części prac ,rozumiesz ?

Gość gość
a co do socjalu to się muszę w pełni zgodzić ,tez mnie przeraża wspieranie patologi,dają rybkę droższa od wędki

" gość dziś owszem ROR zgodna ,ale tylko w przypadku części prac ,rozumiesz ? " xx jesli pracodawca cie oszukuje - to zglos sprawe do sadu, a zacznij od urzedu, proste.

" gość dziś a co do socjalu to się muszę w pełni zgodzić ,tez mnie przeraża wspieranie patologi,dają rybkę droższa od wędki " xx no jak tak postrezgam emeryture w wiekszosci krajow europejskich - dlatego europa sie ekonomicznie wali a bedzie jeszcze gorzej

Ror posłuchaj. Umowa o dzieło, czy zlecenie jest zgodna z prawem i jakbym chciał żebyś zrobiła moje popiersie albo wymalowała mural na bloku to pewnie taką byśmy zawarli. Natomiast jeśli chciałbym żebyś pracowała w mojej firmie 40 godzin tygodniowo przez 52 tygodnie w roku to wybacz ale zlecenie jest nie fair ps Tylko się nie nakręcaj. Nie warto ;)

Gość gość
Ale to jest szalenie frustrujące gdy wchodze na strone UP i przegladam oferty ,patrze o jest ,wchodzę w szczegóły a tam umowa zlecenie,niech chociaż jakos to oznaczą a nie człowiek wchodzi z nadzieją a tu lipa

" pulchny dziś Ror posłuchaj. Umowa o dzieło, czy zlecenie jest zgodna z prawem i jakbym chciał żebyś zrobiła moje popiersie albo wymalował mural na bloku to pewnie taką byśmy zawarli" xxx szczrze watpie;-) nie mam w zwyczaju pracowac dla kogos;-) xx "Natomiast jeśli chciałbym żebyś pracowała w mojej firmie 40 godzin tygodniowo przez 52 tygodnie w roku to wybacz ale zlecenie jest nie fair" xx ale kto kogo zmusza do podpisywania nie-fair umow???? czy ludzie nie czytaja co podpisuja? potem bedzie jak z kredytami we frankach - trzeba ponosic konsekwencje WLASNYCH wyborow. xx "ps Tylko się nie nakręcaj. Nie warto oczko.gif" xx ale na co mialabym sie nakrecac?:-)

Gość gość
o pulchny to dokładnie wyjaśnił ,tak własnie jest. I mnie nie chodzi o jakies świadczenia typu że zajde sobie w ciąże i bede lezała do góry tyłkiem. Nie o to mi chodzi,chodzi mi zwyczajnie o prawo pracy i urząd który z definicji powinien go przestrzegać

"Ale to jest szalenie frustrujące gdy wchodze na strone UP i przegladam oferty ,patrze o jest ,wchodzę w szczegóły a tam umowa zlecenie,niech chociaż jakos to oznaczą a nie człowiek wchodzi z nadzieją a tu lipa " xx a wiesz jakie to frustrujace jak wchodze na strone z plotkami a tam celebrytki typu anna mucha - zaniedbane z nadwaga i na szpilkach?;-) wiesz jakie to jest frustrujace? dlatego dam ci dobra rade - nie rob rzeczy ktore cie frustruja, nie warto;-)

" gość dziś o pulchny to dokładnie wyjaśnił ,tak własnie jest. I mnie nie chodzi o jakies świadczenia typu że zajde sobie w ciąże i bede lezała do góry tyłkiemNie o to mi chodzi,chodzi mi zwyczajnie o prawo pracy i urząd który z definicji powinien go przestrzegać" xx no ale jesli ktos ci proponuje cos nieuczciwego Twoim zdaniem/niezgodnego z prawem to po co to w ogole rozawazac, hm? najlpiej zglosic taka osbe i wiecej do tematu nie wracac

Gość gość
ROR czyli wynika z tego że powinnam zgłosic do PIP-u urząd pracy.

ale kto kogo zmusza do podpisywania nie-fair umow???? Czasem sytuacja finansowa rodziny, albo zobowiązania , albo co nie daj Bóg długi ale na co mialabym sie nakrecac?usmiech.gif A na boczne tory w dyskusji albo na konieczność postawienia na swoim, choćbym nie do końca miała rację Bo życie to nie jest tylko awers i rewers i nie zawsze mojsze jest najmojsze A w ogóle to sprawa etyki polskich pracodawców jest zajęciem dla naprawdę wykształconych w tej dziedzinie ludzi

Gość gość
ROR dziś " gość dziś a co do emerytury to ja w nią nie wierzę ,jak sobie sama nie odłoże to zus mi da kupe w papierku" xx ja w ogole jestem przeciwna duzej czesci swiadczenoim spoelcznym xxx zobaczymy jak zaczniesz cierkać jak zabraknie sił do pracy albo spotka cię choroba - mam nadzieję, że odmówisz świadczeń - tylko skąd weźmiesz wtedy na czynsz i leki?

"ROR czyli wynika z tego że powinnam zgłosic do PIP-u urząd pracy" xx powinnas zglosic tego kto proponuje cos niezgodnego z prawem xx "ale kto kogo zmusza do podpisywania nie-fair umow???? Czasem sytuacja finansowa rodziny, albo zobowiązania , albo co nie daj Bóg długi" xx no to sa juz konsekwencje walsnych wyborow - jesli ktos ma dlugi, ja wychodze z zalozenia ze czlowiek zawsze ma wybor - ma tez wybor czy chce popdac w nibyt finansowy czy nie xx ale na co mialabym sie nakrecac?usmiech.gif A na boczne tory w dyskusji albo na konieczność postawienia na swoim, choćbym nie do końca miała rację Bo życie to nie jest tylko awers i rewers i nie zawsze mojsze jest najmojsze" xx wybacz ale to o czym bede rozmawiac zalezy od mojej indywidualnej oceny. Wymieniam poglady co samo w sobie jest nawet ciekawe i momentami zabawne - oczywiscie ja swoich nie zmienie, nie nazwalabym tego jednak stawianiem na swoim. A racje to kazdy ma swoja, proste. xx "A w ogóle to sprawa etyki polskich pracodawców jest zajęciem dla naprawdę wykształconych w tej dziedzinie ludzi" xx nie wiem po co sie ograniczac do polskich pracodawcow ;-) ale i tutaj nie jest tak zle

" zobaczymy jak zaczniesz cierkać jak zabraknie sił do pracy albo spotka cię choroba - mam nadzieję, że odmówisz świadczeń - tylko skąd weźmiesz wtedy na czynsz i leki? " xx po pierwsze skad pomysl ze musze placic czynsz? po drugie - dlaczego mialoby mi zabraknac sil, w przeciwienstwie do choroby/wypadkow starosc mozna zaplanowac bo jest nieunikniona, rowniez finansowo. Co do samych chorob/wypadku - od tego sa pieniadze pod postacia ubezpieczen oraz oszczednosci;-)

wybacz ale to o czym bede rozmawiac zalezy od mojej indywidualnej oceny. Ależ jak najbardziej. Od tego jest to forum ;) I oczywiście wybaczam. To i wszystko inne też:classic_cool:

" pulchny dziś Ależ jak najbardziej. Od tego jest to forum oczko.gif I oczywiście wybaczam. To i wszystko inne też" xx o nic wiecej nie prosilam;-) ale ok;-)

Gość gość
ROR widać , że jesteś pustakiem z nosem w chmurach ,który g****o wie o życiu.Racja że nikt nikogo nie zmusza do podpisywania śmieciówek ale zrozum, że w tym kraju żeby mieć co jeść trzeba się na nie godzić i wiele osób nie ma wyjścia. Tobie może się na razie powodzi a za jakiś czas jak nie będziesz mieć roboty to złapiesz co popadnie i nie będziesz wybrzydzać

"To było tak awansem. Na zaś" xx nie ma sensu, w mojej ocenie, obawiac sie na zas - to prowadzi do tego ze czlowiek zaczyna zyc w stresie;-)

"ść dziś ROR widać , że jesteś pustakiem z nosem w chmurach ,który g****o wie o życiu" xx zloscisz sie bo najwidoczniej zycie zyciu nierowne;-) a poza tym skoro juz oczyms mowimy ze widac - to wiesz brak manier tez czasem wystaje niczym sloma z butow;-) xx "Racja że nikt nikogo nie zmusza do podpisywania śmieciówek ale zrozum, że w tym kraju żeby mieć co jeść trzeba się na nie godzić i wiele osób nie ma wyjścia" xx wychodze z zalozenia ze wyjscie zawzse jest - ale jak ktos go nie umie znalezc to ma na co zasluguje. Ja mam dobre zdanie na temat rynku pracy w PL - bo jesli ma sie odpiednie kwalifikacje to juz duzo niszy - a koszty zycia sa duzo tansze niz w Londynie czy Nowym Jorku;-) xx "obie może się na razie powodzi a za jakiś czas jak nie będziesz mieć roboty to złapiesz co popadnie i nie będziesz wybrzydzać " xx mierzysz mnie swoja miarka;-) ja wychodze z zalozenia ze pracuje na tyle na ile uwazam za stowne (i ile pieniedzy potrzebuje) - sytuacja na rynku nie ogranicza mnie bo rzadko dotyczy, kwestia pomyslu na siebie