Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Baker

Polećcie najlepsze przepisy ?

Polecane posty

Gość gość Baker

czy ktos zna jakies fajne i dobre przepisy? z gory dziekuje.:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2/3 szklanki cukru pudru, szklanka mleka (tłustego 3,2%), 6 żółtek, 2 szklanki śmietany kremówki, laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe) 1 Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy. Jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, to po rozpuszczeniu się cukru dodajemy laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy, przecinamy ją wzdłuż na dwie lub więcej części. Całość podgrzewamy ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania. 2 Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia i wyciągamy laski wanilii (zapach przeszedł już do mleka). 3 W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko. 4 Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać. 5 Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. 6 lody domowej roboty Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7h. x A tak na serio, to idź na erotyczne albo skorzystaj z wyszukiwarki i poszukaj, pełno już było takich tematów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wiecie, jak już ode mnie coś kopiujecie z innego tematu to wypadałoby usunąć odpowiedź odnoszącą się do wątku i zostawić sam przepis. A co do przepisu, to np. sałatka: ziemniaki w mundurkach ugotować ale nie za bardzo, żeby były odrobinę twardsze niż na puree, pokroić w talarki (grubsze), na patelni suchej uprażyć trochę ziaren słonecznika i dyni, pokroić oddzielnie cebulę dymkę (na pół i siekać wzdłuż) i suszone pomidory w zalewie z ziołami (tylko najpierw zostawić do odsączenia na sicie czy czymś, bo one w tłuszczu pływają) pokroić w cienkie paski. Można dodać pokrojoną w kwadratowe plastry szynkę (włoska będzie idealna), to wszystko razem dać do miski i delikatnie wymieszać razem ze śmietaną i odrobiną majonezu ( ale też obydwu tych rzeczy nie walić nie wiadomo ile, tylko tak żeby składniki połączyło) doprawić delikatnie pieprzem i solą, zostawić na dłużej do przegryzienia (tak z nockę minimum). To jest specyficzna sałatka, dość zapychająca i taka intensywna w smaku ale pyszna, wierzcie mi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hahaha:D przeczytałam: polećcie najlepsze PENISY- źle ze mną :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do dziś widocznie byl twoj przespis dobry? nie przejmuj sie tym :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
domowe lody śmietankowe: śmietana 36% - zmiksować dodać skondensowane mleko słodzone, zmiksować okryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 6h

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
22:17:-) ile tej smietany?pol litra? mleko jest bardzo slodkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Laura Domenica
Klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia,NIE opadajacy,rosnie dziekiubiciu bialek. 🌼 Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /szklanka o pojemności 250 ml/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Laura Domenica
BISZKOPT BEZGLUTENOWY 😍 Biszkopt, którego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana. O pięknym żółtym kolorze, delikatnie bardziej sypki od biszkoptu na mące pszennej. Dla mnie najmniej smaczny, ale.. to rzecz gustu ;-). Stabilny, udźwignie cięższe masy maślane. Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki kukurydzianej lub polenty 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać; odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając do otrzymania gęstej, kremowej masy. Dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 lub 3 równe blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewelina543a
A jakich przepisów konkretnie szukasz? Na dania główne czy może desery? U mnie ostatnio furorę robią żeberka w kapuście z przepisu http://www.wieprzopedia.pl/%C5%BCeberka-w-kapu%C5%9Bcie . Smaczne i syte danie. Polecam na obiad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×