Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama na zwolnieniu

Wysoki zasiłek macierzyński która mama korzysta

Polecane posty

Gość mama na zwolnieniu

Obecnie przebywam na zasiłku chorobowym w związku z ciążą, doporodu 2 miesiące. Udało mi się uzyskać maksymalny zasiłek chorobowy bez żadnych kombinacji, wszystko legalnie i bez kontroli Zusu. Niedlugo zmieniają się przepisy dotyczące zasad liczenia zasiłków. Osobiscie uważam, że kwesia finansowa to zdecydowany priorytet przy planowaniu ciąży.

Gość gość
ja zamierzam korzystac

Gość gość
Zamierzasz, ale czy zdazysz przez zmianami?

Gość gość
"bez kombinacji" No to musisz mieć cholernie wysokie zarobki skoro masz tak wysoką podstawę, że odprowadzałaś składki w najwyższym wymiarze.

Gość mamana zwolnieniu
Bez kombinacji oznacza, ze dzialalnosc nie jest fikcyjna, nie byla zalozona w celu pobierania wysokiego zasilku, a zgodnie z przepisami przedsiebiorca moze zad3klarowac podstawe wymiaru skladek w granicach przewidzianych przez prawo.

Gość gość
Tylko, że zakładanie własnej działalności na jeden miesiąc tylko po to, żeby zapłacić najwyższy ZUS to już jest kombinowanie. Legalne jest, bo prawo nigdzie tego nie zakazuje. Fajnie, ze klienci realni. Ale jednak kombinowanie. I właśnie przez takie historie mają wejść zmiany w przepisach. Jeśli dobrze się orientuję to teraz dopiero 12 mies składek uprawni do zasiłku.

Gość mama na zwolnieniu
Dzialanosc prowadze prawie 2 lata, zakladajac ja z dotacji unijnej zapieralam sie, ze drugiego dziecka nigdy miecnie bede, planowalam kariere w swojej branzy. Stalo sie inaczej, po ponad roku rozwijania firmy zaszlam w ciaze, pomimo w miare wysokich zarobkow placilam minimalny zus. Wiec wtedy dopiero podwyzszylam skladki.Teraz z tego korzystam,chociaz tyle, bo ta ciaza byla mi bardzo nie na rękę. Rodze w sierpniu, zadnej kontroli nie mialam, bo nie bylo podstaw. Rowniez nie popieram zakladania dzialanosci miesiac przed porodem, w celu pobierania wysokich swiadczen, dlatego tez w koncu wejda zmiany w przepisach. Ale to juz inny temat. Ja sie ciesze, ze zalapalamsie jeszcze na stare przepisy i moge w miare spokojnie odpoczywac i nie martwic sie o pieniadze.

Gość gość
To ile miesięcy płacisz wysoki ZUS? Bo przecież i tak Ci wyliczą średnią z 12 mies, więc nie powinnaś mieć powodów do radości.

Nie ma w Twojej sytuacji żadnego kombinowania. Działalność jest od dawna, więc masz prawo skorzystać z przywilejów, jakie daje Ci prawo. Ja osobiście nie widzę w tym nic złego ani niestosownego. Życzę Ci powodzenia i szczęśliwego rozwiązania ciąży. Pozdrawiam.

Gość gość
Oczywiscie glupie zazdrosnice juz sie odezwaly:p

Gość mamana zwolnieniu
Nie policzyli mi sredniej z 12 miesiecy, poniewaz nie bylam wczesniej zgloszona do ubezpieczenia chorobowego, ktore jest dobrowolne. Dopiero bedac w ciazy zglosilam sie do chorobowego, oplacilam 2 maksymalne skladki i po uplywie 90 dni wyczekiwania mialam juz prawo do zasilku chorobowego, liczonego tylko z tych dwoch miesiecy, za ktore byly oplacone maksymalne skladki.

Gość gość
Ciesze sie,ze Ci sie udalo i zycze Ci jak najlepiej.Co do kontroli ZUS to wierz mi,ze wszystko przed Toba.Jeszcze masz dwa miesiace do porodu wiec ZUS moze Cie jeszcze nie raz zaskoczyc.Pozdrawiam cieplo.

Gość gość
"To ile miesięcy płacisz wysoki ZUS? Bo przecież i tak Ci wyliczą średnią z 12 mies, więc nie powinnaś mieć powodów do radości. " Przepisy zmienią się dopiero po porodzie autorki, więc nie będą jej obowiązywać, bo prawo nie działa wstecz. Poza tym jak się jest już na zwolnieniu ciążowym i potem od razu macierzyński to obowiązują przepisy takie jak w momencie pójścia na zwolnienie.

Gość gość
A mi jako że byłam zatrudniona wyliczali z 12 miesięcy :-).... Pracuję u prywciarza, przed ciaza miałam inaczej na umowie inaczej do ręki ( wiecie o co chodzi) wpadłam ( 8 lat tak pracuje) . .. Podwyższył mi składkę, ale ze średnią wyliczona jest z 12 miesięcy, to gdy poszłam w 8 miesiącu na zwolnienie to i tak dostałam mniej....s*******n nie wyrównał mi do ręki, mimo że 8 lat na mnie oszczędzal

Gość gość
Autorko mam pytanie - jak to zrobiłaś, że zapłaciłaś 2, a nie trzy składki? No bo jest te 90 dni wyczekiwania, więc wychodziłyby trzy. Ja mam działalność od 4 lat i nigdy chorobowego nie płaciłam, bo nawet jak chorowałam to pracowałam, bo bym straciła klientów, więc teraz będę się zgłaszać dopiero.

Gość gość
Przy ciąży nie ma chyba okresu wyczekiwania.

Gość gość
Przy działalności jest wyczekiwanie.

Gość mama na zwolnieniu
Zaplacilam 2 skladki za marzec i kwiecien, poniewaz zglosilam sie do chorobowego w polowie lutego, wiec za luty zaplacilam minimalna.90 dni minelo w polowie maja, wiec poszlam od razu na zwolnienie i zamaj rowniez zaplacilam minimalna, jako ze niepelny miesiac, ktorego i tak nie bierze sie pod uwage przy wyliczaniu zasilku.

Gość mama na zwolnieniu
Przy dzialalnosci jest wyczekiwanie jesli chodzio zasilek chorobowy, przy macierzynskim nie ma wyczekiwania.

Gość gość
Ja kombinowalam i sie przeliczylam, musialam zwracac zasilek.

Gość gość
A dlaczego kombinowalas i w jaki sposob?

Gość gość
A ile sie dostaje tego najwyzszego zasiłku?

Gość dominika__
5.500 zł co miesiąc przez 12 miesięcy

Gość gość
ale przeciez chorobowe dostaje się po 6 msc pracowania a nie 90 dniach?

Gość dominika__
chorobowe przy prowadzeniu własnej działalności po 90 dniach, natomiast macierzyński już po 1 miesiącu można (ale chorobowego nie)

Gość gość
Za 21 dni chorobowego w ciazy dostalam 4 900 zl, takze jest dobrze:)