Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na co jest lek duphaston?

Polecane posty

Gość gość

Wiem, ze na podtrzymanie ciazy, ale czy jesli jest pusty pęcherzyk to będzie sztucznie podtrzymywać czy wywoła krawienie?

Gość gość
To podobno działa i tak i tak jak ma co podtrzymać to tak się dzieje a jak nic z tego to wywołuje poronienie co jest wówczas nieuniknione.

Gość gość
pytam, bo słyszałam różne opinie, że to będzie sztucznie podtrzymywać i będzie hamować krwawienie

Duphaston to syntetyczny progesteron. Myślę, że początkowo może podtrzymywać, ale koniec końców i tak nastąpi nieuniknione. Poza tym jeśli w ciągu powiedzmy tygodnia nie będzie postępów - nie pojawi się zarodek lub bhcg nie będzie wzrastać to wówczas się odstawia.

Gość gość
odstawia sie zeby bylo krwawienie bo hamuje czy nie ma sensu brac i pozwolic zeby samo wystapilo?

To zależy. Jeśli pęcherzyk na pewno jest pusty tzn. nie dlatego, że jest to wczesna ciąża i jeszcze go nie ma tylko wykonano przynajmniej dwa badania usg na przestrzeni co najmniej tygodnia i brak postępów lub bhcg stoi w miejscu/zmniejsza się to według mnie (lekarzem nie jestem) nie ma sensu brać. Ale jeśli jest to wczesna ciąża (nie należy tu patrzeć na termin ostatniej miesiączki) to na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc w prawidłowym zagnieżdżeniu.

Duphaston może hamować krwawienie, ale nie zawsze. Przyjmuje się go też w celu wywołania miesiączki przy zaburzeniach hormonalnych (i braku ciąży). Wówczas miesiączka może wystąpić jeszcze podczas przyjmowania Duphastonu.

Gość gość
rozjaśnie sytuację, wiem że niektóre mnie tu zlinczują, że kolejny temat, ale cóż, panikuję wiem ! Pustym pęcherzyk, beta negatywna <1.20 - lekarz mówił, że jak chce czekać na krwawienie to mogę a jeśli chcę jej przyspieszyć mam brać duphaston więc nic nie rozumiem, za dużo się naczytałam już chyba

Gość gość
Możesz powtórzyć bhcg dla świętego spokoju. Jeden wynik może być pomyłką. A robiłaś zwykłe testy ciążowe z sików? Kiedy (na ile przed usg i bhcg) wychodziły pozytywne? Miałaś tylko jedno usg? Czy więcej?

Gość gość
2 maja miałam ostatnia miesiaczke, kolejna powinnam dostac 3-4 czerwca, u gin bylam 15 czerwca i tego samego dnia bylo robione beta, na usg byl sam pecherzyk, bez pecherzyka zoltkowego i zarodka

Gość gość
Ja bym powtórzyła betę lub przynajmniej zrobiła sikany test ciążowy. Mogłaś zajść w ciążę później niż wynika z OM, a beta mogła być pomyłką. Nie nastawiaj się nie wiadomo na co, ale upewnij się, że jest to ciąża biochemiczna. W laboratorium mogli się pomylić.

Gość gość
pecherzyk wskazywal ciaze na 6 tydzien - jego wielkosc wiec juz nic nei wiem

Gość gość
To nic nie znaczy. U mnie w szóstym tygodniu (wedle rozmiaru) pęcherzyka był on pusty. Tydzień później był zarodek i bicie serca. Tyle, że beta była wysoka. Sprawdź betę albo zrób test ciążowy (taki o czułości 25).

Gość gość
lekarz to wytlumaczyl takim pecherzykiem ktory powstal ale nic wiecej sie w nim nie zdazylo dziac dlatego beta jest negatywna

Gość gość
Prawdopodobnie tak jest jak powiedział lekarz. Ale jeśli w laboratorium się pomylili to może być to po prostu wczesna ciąża.

Gość gość
ale beta byla robiona 18 dni po stosunku mozliwe zeby doszlo do pomylki?

Gość gość
To nie chodzi o to, że beta mogła być jeszcze za niska, bo robiona zbyt wcześnie. Tylko o to, że w laboratorium się pomylili. Zbadali próbkę krwi kogoś innego zamiast Twoją na przykład. Beta przy widocznym pęcherzyku przy normalnej ciąży wynosiłaby już kilka tysięcy. Jedyna możliwość to to, że w laboratorium się pomylili. Widać, że masz wątpliwości, wiec po prostu powtórz badanie, żeby mieć pewność i móc żyć dalej.

Gość gość
watpie ze doszlo do pomylki w laboratorium bo badanie bylo robione po 21 w nocnym laboratorium gdzie wiem ze na bete czekalam tylko ja i wynik mialam po 1,5h

Gość gość
jesli nie ma zarodka i pecherzyka zoltkowego to beta nie rosnie - bo to one odpowiadaja za wzrost tego hormonu, wyszlo negatywnie bo jest tylko pecherzyk ktory jest ale nic sie w nim nie dzieje, cos musialo przerwac wytwarzanie zarodka i pecherzyka

Gość gość
Zapewne to ciąża, która obumarła bardzo wcześnie dlatego beta nie wzrosła nawet, pęcherzyk jest i czekaj na krwawienie, nie pojawił się w ogóle zarodek i pęcherzyk żółtkowy więc nie zdążył się wytworzyć hormon, brałaś jakieś leki ostatnio? Trzymaj się

Gość gość
czy sluz z krwia - calkowicie krew ale nadal porzadnego krwawienia nie ma mozna nazwac juz oczyszczaniem i czekac az sie rozwinie?