Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię Namir. Czy zbyt kontrowersyjne?

Polecane posty

Gość gość

Od jakiegoś czasu mam dylemat co do wyboru imienia dla syna. Wpadło imię Namir, ktòre mnie urzekło. Jednak nie chcę by było zbyt kontrowersyjne i brzmiało śmiesznie. Co sądzicie o tym imieniu? Szukam imienia rzadkiego, ale nie dziwacznego. Sama posiadam rzadkie imię , ale raczej nie spotkałam się z negatywną opinią a raczej ciekawością... Sama nie wiem.

Gość gość
brzmi jak nazwa jakiegos leku

Gość gość
Staropolskie, znam chłopca o tym imieniu.

Gość gość
Namir? Jak mu założysz turban i kupisz wielbłądzicę może być.

Gość gość
Mi się bardzo podoba.

Gość gość
Za wikipedią Namir Namir — staropolskie imię męskie. Imię to składa się z dwóch członów: na ("na"; jedno ze znaczeń na nazywało kogoś, ze względu na kogo coś się działo") oraz -mir ("pokój, spokój, dobro"). Mogło ono więc oznaczać "ten, który pojawił się w czasie pokoju" albo "ten, dzięki któremu zapanuje pokój". Możliwe staropolskie zdrobnienia: Nach, Naszon, Naszan, Naszko, Naszętka, Naszotek. Namir imieniny obchodzi 1 lipca i 6 sierpnia.

Gość gość
Właśnie staropolskie! A mało kto o tym wie! A że kojarzy się z arabem no còż.... Mnie nie

Gość gość
Mój tato ma tak na imię :) Jednak jeżeli tak nazwiesz dziecko, bo ci się to imię podoba to zaznaczaj innym i mów tak do niego, bo do mojego taty wszyscy mówią Mirek :P Nasz sąsiad w zeszłym roku się dowiedział i myślał, że tata sobie z niego jaja robi :P Tak to już jest w Polsce, jak sobie od razu o to nie zawalczysz to się zdrobnią, spłaszczą, przeinaczą, bo jak coś tylko odbiega od Wieśka i Andrzeja to trzeba to sprowadzić do wspólnego mianownika żeby się czasem nie wysilić i nie przyjąć do wiadomosci, że ktoś może mieć inaczej na imię. Co do tej idiotki z "turbanem i wielbłądem" owszem to imię kojarzy się z arabami ale tylko nieoczytanemu, tępemu plebsowi, który jeszcze się kompromituje i z dumą obwieszcza jak mało wie, a takimi jak wiadomo nie ma co się przejmować :D

Gość gość
Trochę kontrowersyjne. Inne dzieci będą komentować, śmiać się itd. Pewnie, że człowiek nie powinien się przejmować innymi...ale powiedz to dziecku:(.

Gość gość
Dzieci na pewno nie. Szybciej ich rodzice. W dobie dzisiejszej multikulturowości, ròżnych imion może nie będzie tak źle.

Gość gość
Nie przesadzajcie z tym śmianiem, nie słyszałam żeby w prawdziwym życiu ktoś wyśmiewał czyjeś imię. Chociaż imię Denis wprowadza konsternację.

Gość gość
daj synowi to imię, nie wybaczy ci do śmierci.

Gość gość
Jakie wy płytkie jesteście, jak ma go nazwać Kubuś, Filipek czy Bartuś?

Gość gość
To nie chodzi o rodzica, tylko o dziecko. Często jak rodzice mają wątpliwości co do imienia to dostają radę to wasze dziecko i wy decydujecie i chyba zapomina się, ze to mlody czlowiek będzie musiał z tym żyć. A dzieci są teraz takie chamskie...ze szkoda gadać. A może kiedyś rodzice inaczej reagowali a dzieci zawsze takie były.

Gość gość
to wychowujcie dzieci a nie hodujecie

Gość gość
Nie podoba mi się.

Gość gość
Czy się podoba to kwestia gustu. Pytanie czy jest zbyt kontrowersyjne. Teraz dzieci nazywa się ròżnie, może w tłumie innych, mało spotykanych imion nie będzie się zbytnio wyròżniał. Ładne imiona to Lenka, Oliwia, ale co z tego jak na sam dźwięk robi się mdło, że kolejne oklepane imię...

Gość gość
Ja bym się nie odważyła na takie imie, dzieci bywają okrutne.

Gość gość
Kwestia przyzwyczajenia

Gość gość
Takie sobie

Gość gość
Niefajne:(

Gość gość
daj spokój lepsze staropolskie to światowid

Gość gość
Tez nie wiedzialam,ze imie jest staropolslie. Faktycznie kojarzy sie z Arabami (za plebs sie nie uwazam)..Samo imie ladne,ale w obecnych czasach ze wzgledu na to jak sie kojarzy jak niewielu ludzi zna pochodzenie tego imienia balabym sie tak nazwac dziecko.

Gość gość
Najprościej nazwać Kuba, ale będą zwracać się po nazwisku bo teraz Kubusiow jak psow

Gość gość
Dajcie spokój z tym wyśmiewaniem. Nigdy nie spotkałam się, aby syn wyśmiewał jakieś imię lub uważał je za dziwne. Mnie to imię bardzo sie podoba, też kojarzy mi się orientalnie, choć nie uważam się za nieoczytany plebs. A w jakich to książkach występują bohaterowie o tym imieniu?

Gość gość
Nie mam pojęcia. Miałam nazwać syna Mieszko, ale z nazwiskiem brzmi fatalnie i że staropolskich natknęła się właśnie na Namir.

Gość gość
Dzieciak będzie się nazywał Namir i przez całe życie będzie każdemu tłumaczyć, że nazywa się tak nie dlatego, że mamusia puściła się z arabem, tylko dlatego, że tak jej się ubzdurało, że to dobry wybór. Dzieci oczywiście oleją te tłumaczenia i twój dzieciak będzie szykanowany przez całą edukację. Ps. masz jasną karnację czy jak mulatka?

Gość gość
A ja przez cały okres szkolny to pamiętam, że strasznie wyśmiewano Edytę, Eliasza i Denisa. Fajni ludzie, ale docinki do ich imion były zawsze obecne.

Gość gość
Jestem naturalną blondynka, jasna karnacja, słowiańska jak nic. Ale może faktycznie, te silne skojarzenie z arabami. Tylko jak maktoś imię ruskie typu Borys Wiktor to jakoś nikt nie pyta czy czasem nie jest dzieckiem Putina ehhh pustka w głowie co do imienia