Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

śmierć babci, jak wytłumaczyć dziecku?

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj zmarła moja mama. Stało się to nagle, nikt się nie spodziewał i teraz nie wiem jak to powiedzieć corce (ma nie całe 7 lat). Była bardzo związana z babcia , miała spędzić z nią wakacje...może był ktoś w podobnej sytuacji?

Gość gość
Bardzo trudna sytuacja, ale powinnaś powiedzieć córce o śmierci, pozwolić je przejść tę żałobę, odpowiadać na jej pytania. Być może przyda się pomoc psychologa. Ważne, by córka po tej wiadomości nie żyła w strachu, że np. Ty też możesz nagle odejść. Powiedz, że babcia była bardzo chora itd.

Ważne, aby nie okłamywać dziecka i powiedzieć mu o zaistniałej sytuacji. Nie można tego ukrywać przed dzieckiem np. że babcia wyjechała na długie wakacje, ponieważ prędzej czy później nadejdzie moment, kiedy dziecko się dowie i będzie się czuło oszukane. Dziecko ma prawo do żałoby i tak jak powiedziała Gość, musimy dać czas dziecku ją przeżyć. Jedyne, co możemy zrobić to powiedzieć mu prawdę w jak najbardziej łagodny sposób, używając prostych sformułowań. Nie należy też pocieszać słowami ,,wszystko będzie dobrze", ,,babcia wróci", bo może to wywołać w dziecku rozczarowanie i złudne nadzieje. Możesz przeczytać córce książkę Erica-Emmanuela Schmitta ,,Oskar i pani Róża" . Może być pomocna w zrozumieniu sensu cierpienia i może pomóc dziecku oswoić się z myślą o stracie babci.

Gość gość
Bardzo ci współczuję. Trzymaj się, kochana. I osobiście uważam, że ze swoją córką możesz już rozmawiać jak z dorosłym. Sama mam córkę w tym wieku (6 lat skończyła w październiku) i ja bym tak zrobiła.