Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ciemieniuszka to zaniedbanie higieniczne?

Polecane posty

Gość gość

4 m synek ma. Smarowalam oliwka, próbuje wyczesywać, ale nic to nie daje...

Gość gość
Smaruj oliwką na mokrą głowę i delikatnie ściągaj wacikiem. Nam pomogło. I nie było to zaniedbanie higieniczne, bo syn kąpany codziennie, po ulaniu przebierany i myty itp. Okazało się, że początek alergii na bmk.

Gość gość
Pewnie u niektórych może to być zaniedbanie, ale nie u wszystkich, u nas było łojotokowe zapalenie skóry, po maści ciemieniucha zeszła i nigdy nie wróciła.

Gość gość
zdrapałam paznokciem ciemniiuche, wuecej sie nie pojawila. Zaczely mu wlasnie po tym zabiegu pieknie wlosy rosnac, i tyle. Żadne pseudo szmponiki na to nie pomogly

Gość gość
Taj jak ktos napisal wyzej- ciemieniucha ma podloze alergiczne. To nie jest zaniedbanie.

Gość gość
Zawsze jest to alergia?

Gość gość
Nie zawsze alergia

Gość gość
Miałam to samo, tyle że u syna pojawiło się to nie od razu po urodzeniu, tylko właśnie ok. 4 miesiąca. Włos miał bujny i nie dawało się wyczesać. W końcu tak godzinę do półtorej zaczęłam smarować to obficie oliwką. W kąpieli szampon. Po kąpieli jeszcze delikatnie drapałam paznokciami (uwaga! ostrożnie!). W końcu zlazło dziadostwo.

Gość gość
U nas się zaczynalo tzn były takie białe łuski, gdzieś pol godz przes kapiela smarowalam glowke duza iloscia oliwki a potem w kapieli wyczesywalam i dokładnie mylam glowke. Przeszlo po paru dniach

Gość gość
godzinę do półtorej przed kąpielą.

Gość gość
Moja córka ma 21 miesięcy i dalej ma ciemieniuche tzn nie miała jakiś czas a teraz znów ma na czubku głowy:( Nienawidzi myć głowy, myje jej 2 razy wtygodniu ale wydrapac jej leciutko czy zaoliwkowac to straszliwy problem:(

Gość gość
Mój mały też miał ciemieniuche i kupiłam płyn z ziajki . Jak od razu zauważyłam , że coś sie dzieje myjką taką zwykłą na ręke masowałam skóre podczas kąpieli . Tylko u mnie raczej przy wyciąganiu z wody jest krzyk , bo synek chce sie bawić . Ma10 miesięcy.

Gość gość
ja mam to samo - robię akcję, oliwkuje, stosuje taki żel na ciemieniuchę (nie pamiętam nazwy), a za 2- 3 miesiące znów cóka ma ciemnożółte łuski :( córka ma ponad 2 lata!

Gość gość
Acha dodam , że myty jest codziennie łącznie z główką .

Gość gość
https://www.facebook.com/pages/Z-mi%C5%82o%C5%9Bci-do-urody-kochamy-piel%C4%99gnacj%C4%99/115224538813300 Zapraszam Panie Od siebie dodam, że ciemielucha to alergia i nie ma nic wspólnego z higieną, nie powinnaś dziecku codziennie myć główki, przecież dorośli też starają się codziennie jej nie myć, dolewaj 1/4 szklanki oliwki dla dzieci - polecam bambino, mojemu bratu to pomogło :)