Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w mojej szafie smierdzi jak w szafach starych ludzi

Polecane posty

Gość gość

mam dużą, całkiem niedawno kupioną szafę. Nigdy nie używałam preparatów przeciwko molom, zawsze wieszam torebkę zapachową. Niestety, ubrania i wnętrze szafy śmierdzi :o Próbowałam już wszystkiego- różnych torebek, rozpylania odświeżacza i perfum, raz nawet wyprałam wszystkie ubrania (a trochę tego jest) i wypłukałam w dużej ilości aromatycznego płynu do płukania a po włożeniu do szafy po jakimś czasie zaśmierdły, wiele razy też szorowałam wnętrze szafy różnymi preparatami. Pomagało na krótko. Dlaczego tak się dzieje? Nie chcę chodzić w ubraniach, które czuć starszymi ludźmi :o

Gość gość
Może masz wilgoć w pokoju ?

Gość gość
Nie zamykaj całkowicie szafy .

Gość gość
nie mam wilgoci, nigdzie u mnie w domu tak nie pachnie, tylko we wnętrzu szafy. I to nie jest mój zapaszek, poza domem nie mam tego problemu np jak gdzieś wyjadę. Właściwie przeszkadza mi on głównie w przypadku ubrań, które długo leżą- np swetry po lecie, albo krótkie sukienki po zimie, te ubrania które używam na co dzień tak mocno nie czuć, w połowie dnia czuć je perfumami.

Gość gość
Szafa jest zbyt szczelna musi być przepływ powietrza w szafie . Zostawiaj uchylone drzwi i powinno być ok .

Gość gość pomysłowy dobromir
jak nowa szafa to płytą pilśniową może śmierdzi - ona ma swoisty zapach albo jakąś okleiną czy sklejką ja bym wietrzyła kilka dni tą szafę otwartą (bez ubrań) - do skutku jednocześnie wietrząc kilka razy dziennie pokój - najlepiej robiąc przeciąg - żeby była cyrkulacja powietrza być może wywietrzeje z czasem albo do środka - do szafy powkładałabym na spodeczkach sodę oczyszczoną - ona wyciąga zapachy

Gość gość
hmmm.... może masz mało ubrań? płukasz je chociaż w płynie do płukania?

Gość gość
Spróbuję jej nie domykać, wietrzyłam ją już wiele razy i było ok- przez jakiś czas. Szczerze mówiąc wydaje mi się, że moja mama jak jeszcze mieszkałyśmy razem wrzuciła tam coś na mole :( Czy to możliwe, że zapach tego preparatu utrzymał się tak długo? Można się tego pozbyć?

Gość gość
ja bym wywaliła wszystko z szafy i wszystko przesmarowała sodą oczyszczoną - najpierw normalnie proszkiem poskrobać (potem to odkurzyć) ,a po odkurzeniu przemyć wodą pomieszaną z sodą. Potem możesz tam wsadzić jakąś ładnie pachnącą, aromatyczną herbatę w saszetkach. Ten zapach starych ludzi to własnie to na mole moim zdaniem.

Gość gość
ok, z sodą oczyszczoną nie próbowałam. Właściwie to wąchałam samą szafę w sensie półki, drewno :p i było je tylko czuć łagodnie preparatem do czyszczenia mebli. Smrodek jakby unosi się we wnętrzu, jak się wejdzie to środka to jest dosyć intensywny :o

Gość gość
Ocet i soda

Gość gość
ocet? a on wywietrzeje czy trzeba go zmyć? nie wiem jak pachną te preparaty na mole. Wiem że zapach jest taki jak w szafie mojej babci i tak jak pachną starsi ludzie, babcia na pewno używała preparatów na mole i to w dużych ilościach, jak byłam mała to widziałam te kulki wszędzie.

Gość gość
jaki ocet do wnętrza szafy ? przecież zapach octu trudno jest usnąć

Gość gość
Możesz kilka rozlokowanych mydeł włożyć do szafy. I nigdy nie składają tam noszonych rzeczy, na to znajdz inne miejsce.

Gość gość
Zgadza się ocet i soda i wietrzyć dobrze a po włożeniu ubrań nie domykać do końca aby był przepływ powietrza . Ubrania nie będą się wtedy kisić .

Gość gość
spróbuj z tą sodą - sodą i umyć nią i rozłożyć ją na spodeczkach / zakrętkach słoików soda naprawdę wyciąga zapachy tak się robi z butami - zasypuje na noc sodą a potem odkurza soda pochłania przykre zapachy nawet z lodówki

Gość gość
Rozpakowanych.

Gość gość
Ocet rozcieńczas z wodą myjesz szafe , soda w otwartych pudełkach. A ta od trudnego wietrzenia octu to chyba nigdy nie sprzatała , a chemię w szkole ominęła

Gość gość
Ten ocet dodaj do wody tylko niedużo i przetrzyj szafę w srodku , , on wywietrzeje szybko a zabije inne zapachy .

Gość gość
dziękuje Wam bardzo, jutro wyciągam wszystko z szafy, piorę- trochę roboty będzie ale i tak miałam przejrzeć ubrania. Potem soda i ocet. Ten patent z mydłem też dobry- pamiętam, że kiedyś pytałam koleżanki czym ładnie i świeżo pachną jej ubrania- myślałam, że jakiś płyn a ona mi powiedziała, że właśnie mydła rozstawia w szafie :) Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam :)