Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia mm

zapalenie układu moczowego u małego dziecka

Polecane posty

Gość mamusia mm

czy są tu mamusie których maluszek miał zapalenie układu moczowego nam się to przytrafiło, malec miał 3 miesiace i trafilismy na 10 dni do szpitala miał bakterie w moczu e-coli dostał antybiotyk i kroplówki teraz co dwa tygodnie badamy mu mocz czy tez przechodziliście zapalenie układu moczowego? czy były nawroty choroby i jak często? Czy tez mieliście wizytę w specjalistycznej przychodni nefrologii dzieciecej? My dostalismy skierowanie do poradni przy szpitalu pediatrycznym mamy wizytę za tydzien czego mamy sie spodziewać na tej pierwszej wizycie u nefrologa dzieciecego? jakie badania bedą robione?

Gość gość
dodam że już po jednej wizycie w szpitalu dostalismy skierowanie do poradni nefrologii dzieciecej i tam mamy wizyte czy któras chodziła z dzieckiem tam?

Gość gość
Aaa i jeszcze aktualnie córcia ma 3 lata. :))

Gość gość
do sepecjalisty jedziemy za tydzien mamy wizyte u urologa dzieciecego czekaliśmy długo na wizyte bo takie sa odległe terminy nie wiem czemu na razie mały nie dostał furaginy? zapytam panią doktor

Gość gość
Nam w szpitalu powiedzieli ze jak dziecko raz zachoruje to często będzie się powtarzać :( mama 3 latki

Syn w wieku kilku miesięcy też miał ZUM wyhodowaliśmy ecoli, dostał antybiotyk, bez wizyty w szpitalu, bez skierowania do nefrologa, przez ponad półtora roku nie wróciło, na początku kilka razy robiłam prywatnie badanie moczu, bo łatwo przeoczyć zakażenie, u nas jedynym objawem był zmieniony zapach moczu.

Gość gość
Co ja przezyłam jesli chodzi o ZUM. Moja córka mniej wiecej od 3 rż do 4,5 rż miała nieustający ZUM. Pierwszy raz leczona furaginum, szybko nam wróciło i właściwie wracało non stop. Również jedynym objawem był brzydki zapach moczu, żadnej tempki, nic. W pewnym momencie wyhodowała nam się w posiewie Klebsiella Pneumonia, którą przez 10 dób leczyliśmy celowanym antybiotykiem/Zinnatem. Niestety... Już załamywałam ręce. Moja pediatra dała mi skierowanie do szpitala na diagnostykę. W szpitalu zrobiono córce cystografię, która nie wykazała refluksu moczowego, bo to u niej podejrzewano. W sumie niczego konkretnego nie ustalono. Nefrolożki stwierdziły, że córka zajęta zabawą przetrzymuje siku, trochę popuści, bakterie się hodują i takie tam bzdety, żadnego konkretu. Wkurzyło mnie to, bo kurde chcialam wiedziec z jakiego powodu mamy ciągły ZUM, na szczęscie bezobjawowy, przy CRP poniżej 1, bez żadnych oznak zakażenia w organiźmie. Zaczęłam szukać po necie, znalazłam nefrolog w Zabrzu i pojechałam na wizytę. Nefrolog wdrożyła leczenie i kurde trafiła... 10 dni Urotrim + Urosept, jakaś tam dawka, dostosowana do jej ówczesnej wagi. Potem 10 dni Urotrim, 10 Urosept. Potem wycofałam Urotrim i zostawiłam Urosept chyba na 3 miesiące, 1 tabletkę na noc. Infekcje zniknęły jak ręką odjął. Nie wiem dlaczego były, nie wiem dlaczego zniknęły. Przez półtorej roku był zupełny spokój. Córka korzystała z basenu i nic się nie działo. W styczniu br przytrafiła nam się infekcja, ale od razu telefon do nefrolożki, ta zaleciła jak leczyć, furaginum odpowiednio do wagi córki. W tej infekcji miałysmy podwyższone erytrocyty. Na furaginum przeszlo. Teraz mamy prikaz na wakacjach po każdym korzystaniu z basenu wziąć profilaktycznie jedną tabletkę furaginum. Mam trójkę dzieci, ową córkę, która ma w tej chwili 7 lat, i bogatą historię jeśli chodzi o ZUM, synka, który nigdy nie mial ZUM 4 lata, i synka 8 miesięcy, który mial ZUM, bezobjawowy, z brzydkim zapachem moczu więc od strzału przeze mnie wychwycony i na samej furaginie wyleczony. Żadne z dzieci nie ma wady układu moczowego. Infekcje zdarzały się u dzieci, które mało piją. Po prostu mało. Środkowy syn, który pije jak smok, nigdy nie miał z tym problemu, a córka i najmłodszy syn mogliby w ogóle nie pić i po całym swoim doświadczeniu uważam, że to był główny powód tych infekcji. Ale walnęłam posta, kurde;)

Gość gość
Syn 8 mies mial ZUM kilka dni w szpitalu. Zataz dostalismy skierowanie do nefrologa. Gdy jechalam do nefroloha musialam miec aktualne badanie ogolne moczu bez posiwu. Bylam kilka razy potem sama robilam badania moczu na szzescie nigdy nic nie wyszlo niepokojaxego wiec przestalam tam jezdzic. Dzis 5,5 lat nigdy nie nawrocilo odpukac. Nie robilam nic. Podobno dobry jest zurawit syrop to naturalny wyciag z zurawiny.

Gość mamusia mi
dziekuję za odpowiedzi jadę na ta wizytę do poradni nefrologicznej nie wiem ile tych wizyt bedzie martwię sie o syna ma dopiero 3 miesiące i juz go dopadło ZUM bylismy w szpitalu bardzo to przezyłam ale licze że juz nie wróci napsze cos poxniej bo mały pałacze....

Gość gość
zum nic nie jest w stanie zapobiec, to zdanie naszej pani urolog, żadna furagina itp. można dopomóc, albo odwlec w czasie mój syn ma 15 mies. i miał 2 razy zum, ma wadę ukm, niedojrzałość pęcherza, do 2 roku życia podobno pęcherz dojrzewa jak na swoja wade to i tak mało tych zum dostawał furaginę i lek na pęcherz wit c, kropeleczki i poierdołeczki nie zapobiegną, nie można przeziębiać dziecka ani przegrzewać, gdyż wtedy następuje namnażanie bakterii, my raz mieliśmy zum z e-coli, później bez bakterii dodatkowo dbać aby kupka nie dostała się do siusiaka, my myjemy pod prysznicem małego jak tylko zrobi kupkę, jak wycierać to tak jak dziewczynkę, omijając siusiaka brudna chusteczką, a czyścić dokładnie czystą, nie wycierając dwa razy tą sama strona siusiaka mieliśmy kilka badań w szpitalu, w zasadzie chyba wszystkie jakie można zrobić i wiemy co jest badaliśmy się co 3 tygodnie, teraz czekamy tylko 2 roku zycia, znam dzieci, które potrafią mieć zum 2 razy w miesiącu, wiec dziekuje bogu, ze przy naszej wadzie jest tak rzadko

Gość gość
aha i nerki mamy nienaruszone, każdy zum pogarsza pracę nerek, z tym musicie się liczyć i powinna być zrobiona po każdym zumie scyntygrafia nerek jeśli nie jest zrobiona to tylko zaniedbanie lekarza i jego niechęć do wydawania pieniędzy nfz my mamy trochę inny tok leczenia i spotkań z urologiem i nefrologiem i wiemy co powinno być, a co nie jeśli jest kilka zumów pod rząd, to nie trzeba az za każdym razem, ale co jakiś czas tak czy siak takie badanie jest wymagane

Gość mamusia mi
dzieki za odpowiedzi na razie jadę do zwykłej poradni nefrologii dziecięcej przy pediatrycznym szpitalu tam nie ma oddziału nefrologicznego jest taki ale w Katowicach ale tam juz leczą tylko najcięższe przypadki na razie tylko ta poradnia zostaje, niestety terminy w tej poradni nie są zbyt fajne bo się czeka miesiąc lub dwa na wizytę w ogóle, wiec kiepsko, ale nie mamy na razie wyjscia to pierwsza wizyta nie wiem czy sym bedzie miał od razu cystografię robioną, cyba nie, a chciałabym wiedzieć czy ma ten refluks czy nie inna przyczyna u nas to może być stulejka syn ma stulejkę, czyli za duzo skórki na siusiaku i ciężko mu odciągnac napletek, praktycznie na razie to niemozliwe, dlatego może mieć większą skłonnosc do ZUM mam ten napletek odciągnac ile sie da przy kazdej kąpieli i umyć wodą z mydłem, tak kazali w szpitalu ale u nas jest problem bo napletka nie da sie odciąnąc, jest tylko mała dziurka na siusianie, przemywam ją wodą z mydłem, rumiankiem, rywanolem robię co mogę po każdej kupie pod bierzącą ciepłą wodą myję pupcie a ma dopiero 3 miesiace wiec takie dziecko czesto robi kupkę, wiec czesto jest podmywany na szczęście dzielnie to znosi i przyzwyczaił sie że mama go podmywa nie stosuję nawilżanych chuteczek tylko watę, wodę i mydło i dokładnie myję, mam przy przewijaku zawsze świeżą wodę w misce i myję po każdym siku wacikiem, przemywam rumiankiem, a po kupie szybko pod umywalkę z nim lecę na dzien daję mu pieluszkę tertrowa bo jest zdrowsza czesto je zmieniam, pralka chodzi u mnie co wieczór na noc daję mu pampersa by nie leżał w mokrej pieluszcze za długo syn juz wiekszą część nocy przesypia budzi mnie raz na jedzenie i dalej spi no to pampers wiadomo jest na piersi daję mu wodę w butelece by go napoić trogce jak jest ciepło zwłaszcza ale nie chce pić marudzi nie pasuje mu ta butelka, troche popije i płacze daję mu piers co 2 godziny przez to w dzien by popił troche i miał czym sikać robię co moge przeraziło mnie to że to paskudztwo wraca wolałabym juz nie lezeć z nim w szpitalu mały miał kolki, płakał a ja z nim w szpitalu z zaledwie kilku tygodniowym dzieckiem to był koszmar teraz robiłam mu badanie moczu wyszły bakterie ale ponoc mało liczne pediatra kazała jednak zrobic posiew moczu czekamy na wynik posiewu do wtorku, a ja sie niepokoje, bo jak wyjdzie jakas bakteria to mały dostanie antybiotyk a ze jest taki mały 3 miesia.ce to pewnie do szpitala znowu bo tak z reguły jest ze te małe dzieci leczą ZUM w szpitalu no chyba ze wynik wyjdzie dobry to nas szpital minie w co wierze dzis znowu oddałam mocz do badania, juz prywatnie, bo chce sie upewnic czy robi sie mu znowu ZUM czy nie lekaraka powiedziała ze wynik jest na granicy normy i sama nie wie i trzeba czekac na wynik posiewu wiec sama sie na razie waha czy szpital i antybiotyk czy jeszcze poczekac a ja juz martwie sie na zapas, jak każda mama chyba mamy robic mocz co 2 tygodnie i tyle z zalecen od szpitala

Gość gość
jaki masz wynik na granicy normy? i najczesniej w badaniu ogólnym wychodzą bakterie nieliczne, a w posiewie czysto, rzadko jakiś tam bakterii nie ma, bo one bytują nawet na udach dziecka, wystarczy, ze przytkniesz pojemnik i już masz to w nim może wyjść różnorodna flora bakteryjna w posiewie, ale nie sa to bakterie do leczenia, po prostu zabrudzenie, i to może wynika z napletka i bakterii pod nim, wtedy się tego nie leczy, to nie jest zum

Gość gość
mi lekarka powiedziała ze to od napletka bo ma ta stulejkę ale posiew kazała zrobić no i czekam na wynik juz nie pamietam ile tych bakterii mówiła ale zapomniałam po szpitalu jednak juz mam stracha ze znowu cos wyjdzie na razie jadę do tej poradni bo z takim wynikiem podobno mnie tam przyjmą bo to pierwsza wizyta i na rzeie jeszcze nie bedzie tej cystografii tylko chyba jako spóxniej ale dokladnie sie dowiem

Gość mamusia mi
mam pytanie od jakiego wieku daje sie furagine, od którego miesiąca? Moje dziecko tego nie brało ale w szpitalu dostał kroplówki z glukozą na wypłukanie i dozylnie antybiotyk no i czy z zum sie wyrasta? czy z wiekiem jest lepiej?

Gość gość
furaginę można od urodzenia a czy się wyrasta? zależy od wady i u chłopców napletka, jeśli później czyszczenie jest łatwiejsze to jest już szansa bez zum jeśli jest wada, to do 5 lata zumy są normą, czasem całe życie jak niedojrzałość pęcherza to do 2 lat, w skrajnych przypadkach dłużej musicie wiedzieć przede wszystkim czy są odpływy i jakiego stopnia

Gość gość
Podobno u chłopców, zakładając że nie ma żadnej wady układu wydalniczego, ZUM bierze się "z krwi". Radziej ma to związek z higieną. Mój syn w wieku 4 miesięcy miał ZUM. Szczęściem trafiliśmy do babki, która jest rozsądna. Dała antybiotyk doustny, podawaliśmy go w domu. Żadne szpitale, tam jeszcze gorszą zarazę można chwycić. Potem na USG. Wada wykluczona. Obecnie kontroluję mocz testami urs 10 (można dostać w aptece). Raz na jakiś czas przemywam napletek rivanolem. Czasem kąpiel z tabetką KMnO4. No i staramy się wietrzyć pupę.

Gość gość
A jakie miały wyniki wasze dzieci? Poziom leukocytów?

Gość gość
gość dziś Podobno u chłopców, zakładając że nie ma żadnej wady układu wydalniczego, ZUM bierze się "z krwi". Radziej ma to związek z higieną. Mój syn w wieku 4 miesięcy miał ZUM. Szczęściem trafiliśmy do babki, która jest rozsądna. Dała antybiotyk doustny, podawaliśmy go w domu. Żadne szpitale, tam jeszcze gorszą zarazę można chwycić. Potem na USG. Wada wykluczona. Obecnie kontroluję mocz testami urs 10 (można dostać w aptece). Raz na jakiś czas przemywam napletek rivanolem. Czasem kąpiel z tabetką KMnO4. No i staramy się wietrzyć pupę. xxxxxxxxxxxxxxxx większej bzdury w życiu nie słyszałam do krwi do bakteria z ukm może się przedostać, przez nerki wtedy jest urosepsa moja droga na usg odpływy nie zawsze wychodzą, 50/50

Gość gość
mój poziom leuko miał raz gęsto usiane, raz 40-60 i nieliczne bakterie

Gość mamusia mi
mi w szpitalu zasugerowali że to może od tej stulejki ale tak naprawdę trudno powiedzieć od czego dzieci mają ZUM na pewno stulejka jest niestety ułatwieniem do namnazania się bakterii zwłaszcza jak ja mam tak że nie odciągnę napletka dziecku i ma on tylko mała dziurke do sikania wiec co ja tam umyję jedynie te dziurke przemyje rywanolem i tyle wiele zdziałac nie mogę no vit c daje 5 ktopel dzienniepapmers tylko na noc na dzien te kkropne pieluchy tetrowe które codziennie piore ale jest to bawełna wiec na pewno zdrowsza niż pampers po kupce podmywam ciepła wodą badam mu mocz tez miał robione usg w szpitalu ale niewiele ono wniosło do sprawy bo widac coś na badaniu które sie nazywa cystografia a które mój dzidzius dopiero bedzie miał i nawet nie wiem kiedy bo na pierwszej wizycie w poradni na pewno jeszcze nie może mu usg zrobia i tyle czy bakterie ida z krwi? czasami sie tak dzieje ale chyba raczej jest to od wady w budowie i w funkcjonowaniu ukł moczowego i czesto taka wada jest chocby ta stulejka czy inne mi tez zasugerowano że dziecko jesszcze od porodu miało bakterie i rozwineło sie ZUM bo trafilismy do szpitala niedługo po porodzie własnie 3 tygodnie byłam w domu i do szpitala znowu bo wyniki miał złe liczne bakterie i białko w moczu niewiele go ale było wyszło że ma e coli i szybko to zwalczono w ciagu 7 dni dostał antybiotyk i nas wypisali zalecenia: usg, wizyta w poradni nefrologii dzieciecej jadę w środę raz w miesiącu posiew moczu ale moja pediatra daje skierowanie co 2 tygodnie i dobrze im dziecko starsze tym wieksze szanse unikniecia szpitala i antybiotyk do domu mozna dostać ale nie jak mój miał miesiąc zaledwie to pediatra mnie od razu do szpitala posłała dla mnie to był szok i żle zniosłam bo jeszszce nie ogarnęłam sie po porodzie jak to sie mówi a dziecko płakało cały czas wiec wiadomo że piekło tam miałam dlatego tak nie chce do szpitala bo inaczej dziecko jak ma 2 lata i samo je a innaczej jak ma 2 miesiące to w szpitalu macie przechlapane ja nawet na chwile nie wyszłam z pokoju bo cały czas dziecko płakało i chciało pierś ssać a spróbujcie nakarmic piersią dziecko które ma przypięta kroplówke, masakra...

Gość gość
bakterie nie idą z krwi, bakterie idą do krwi cystografia dopiero może coś pokaze, jak nie powinni szukac dalej

Gość gość
i dzieci do przynajmniej roku powinny być leczone w szpitalu

Gość mamusia mi
no to ma wyniki już dzisiejszego moczu porannego: leukocyty 1-4 w polu widzenia białko nieobecne erytrocyty nieobecne bakterie dość liczne drozdźe nieobecne Ma dośc liczne bakterie a jakie to wyjdzie dopiero wynik posiewu mam we wtorek wiec czekam dzwoniłam do pediatry i twierdzi że wynik jest ok i dziecko nie kwalifikuje sie do antybiotyku jesczce dziwne bo ma dosc liczne bakterie no ale nie widomo jakie z takimi bakteriami to nie wiem czy jest sens teraz jechac do poradni nefrologii bo i tak nie beddzie badany na razie w sensie cystografii bo ma bakterie a musi byc jałowy posiew zeby było badanie zrobione zresztą zadzwonie tam w poniedziałek i zapytam sie szczegółów bo jak mam jechac w najwiekszy upał tam tylko po przeswietlienie usg to ja to usg sobie prywatnie zrobie u mnie w miasteczku a do poradni termin przesune aby nie na upały jechac tak radzi mi moja pediatra

Gość gość
Kochana leukocyty ma w normie 1-4, norma jest do 5, a bakterie dosc liczne mogą być spod napletka skoro nie mozna go dociągnąć. Jak będziesz konsekwentnie i systematycznie ściągać to w pewnym momencie napletek zejdzie jesli nie ma stulejki. Mojemu synowi puścil;) Nefrolog z Zabrza to Aurelia Morawiec + jeszcze jedno nazwisko wygooglaj sobie

Gość mamusia mi
no niestety ma sulejke i nie mogę ciągnąc za napletek za mocno bo mogę go zranic i jeszcze pogorszyc sprawe wiec delikatnie odciągam tylko tyle ile sie da i tam myje go mam do was pytanie: jeśli wasze dzieci przechodziły Zum to co po zakażeniu robiłyscie jakie badania: Usg jamy brzusznej? czy dostawałyscie skierowanie na badanie usg od pediatry? Może powinnam sie upomniec o to? A potem scyntygrafia nerek jak trzeba będzie? czy to kieruje pediatra czy juz w tej poradni nefrologii dzieciecej do której jadę?

Gość gość
W takim przypadku trzeba jak najszybciej iść do urologa. Kiedy moje dziecko miało takie problemy, od razu zabrałam je do http://www.conticlinic.pl/ . Na szczęście szybko temu zaradzili.

Gość lorazacc
jeżeli ciężko okreslić czy to zapalenie pecherza czy nie to artykuly takie jak http://zdrowypecherz.expert/dziecko-zapalenie-pecherza-moczowego/ sa bardzo pomocne i drogie mamy zachecam do czytania by znac pierwsze objawy!! Jak to sie mowi przezorny zawsze ubezpieczony i lepiej dmuchac na zimne niz potem latac po szpitalach i wydawac mnostwo kasy na leki prawda?

Gość HollyMolly
Córka 6 lat od 2 lat miała nawracajace infekcje moczu. Brała antybiotyki (bakteria w moczu) odkad pamiętam czasem 2 różne w jednym miesiacu. Moczyła się w dzień (nie przebierała sie sama tylko ja pytałam czy ma sucho i wtedy szła się przebrać,bo się zmoczyła). To typowe u dzieci, że nie robia tego same-tak mówił ost. Lekarz. W nocy też się moczyła. Kupiłam alarm by ja budził. Niestety ja go słyszałam z drugiego pokoju przy pozamykanych drzwiach ale ona nie:). Miała badany refluks (cofanie się moczu do pęcherza) -wszystko w porzadku. Nie miała innych objawów np. Pieczenie, ból brzucha czy wymioty. Stolec miała dziwny takie pozlepiane kuleczki zamiast normalnej kupy ale bierze Laxido, który pomaga. Zrezygnowała z basenu, który uwielbia. Bierze tylko prysznic by nie moczyć się w wodzie zbyt długo. Dawałam vit. C, furaginum, piła sok z żurawiny(nienawidzi go). Osatnio poszłam prywatnie do urologa (miała znowu infekcję )z próbka moczu w kieszeni. Lekarz nie sprawdził próbki i mówi, że trzeba ja nauczyć kultury sikania:). 1 dziecko siada na toalecie jak na dużym krześle z wyprostowanymi plecami (wtedy mocz swobodnie przepływa z pęcherza na zewnatrz). 2 nogi nie moga byc w powietrzu lecz maja być oparte o krzeselko (corka ma wyprostowane nogi) 3 po wysikaniu córka ma liczyć do 10 wtedy to mocz z cewki wyleci do końca i majtki będa suche 4 dziecko ma pić od litra do półtora płynu dziennie (notować ile wypiło i ile wysikało przez pierwsze 4dni. 5 mocz śmierdzi po paru dniach infekcji, bo niewypróżniony do końca "gnije" i jak później go wydalamy to taki mamy efekt. Bilans jest taki: po9 godzinach od wizyty i całodniowym nawadnianiu sprawdziłam dziecku mocz czy ma infekcję (mam takie paseczki co używaja lekarze by wiedzieć na bieżaco) NIE BYŁO INFEKCJI +PRZESTAŁA MOCZYĆ SIĘ W NOCY

Gość gość
Moja córka od ponad 3 lat choruje na zum - leukocyty na poziomie 100, białko i krew -parę razy widoczna gołym okiem -jak u kobiety w czasie okresu wyglądał mocz. Brała masę leków i szczepionek przeszła w trakcie pobytu w szpitalu różne badania i nie wiem od czego i jak się tego pozbyć.... był okres ze wszystko dezynfekowalam i wpadłam w jakieś błędne Koło a to nic nie pomogło. Córka raz w miesiącu ma zum mimo ze od paru lat bierze codziennie furagine i omnic na opróżnianie pęcherza a zalegania wciąż sa....