Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość humanXXI

Jestem inteligentny.

Polecane posty

Gość gość
tak jest :)

"Jak rozwiążesz ją w PAMIĘCI (nie na kartce) to ten wynik 148 będzie prawdziwy." Bzdura - mój wykładowca powiedział kiedyś, że Ci ludzie, co potrafią w pamięci mnożyć przez siebie wielocyfrowe liczby i wyciągać z nich pierwiastki, wcale nie brylują w tych testach na inteligencję ;) Jaki z tego wniosek? Logiczne myślenie to zupełnie inna umiejętność niż umiejętność rachowania i wizualizacji pewnych rzeczy w pamięci. x Odnośnie tematu - autorze, są różne rodzaje inteligencji. Mówi się, że testy IQ mierzą inteligencję analityczną/logiczną/matematyczną, oprócz niej wyróżnia się też bardzo ważną w życiu inteligencję emocjonalną czy inne rodzaje - inteligencje interpersonalne/intrapersonalne. Wyróżnia się też inteligencję ruchową, przydatną dla sportowców. x Ogółem wartości człowieka nie mierzy się inteligencją, o czym warto pamiętać, szczególnie, jeśli mówimy tylko o jednym z wielu rodzajów inteligencji. Ponadto inteligencja mierzona w testach IQ nie jest akurat dobrym wyznacznikiem "życiowego sukcesu", bo do tego za najbardziej przydatną uważa się inteligencję emocjonalną, niemierzalną żadnymi testami. x Podsumowując - fajnie, że wyszedł Ci stosunkowo wysoki wynik, ale nie czyni Cię to żadnym chojrakiem, stety/niestety :p

Jak rozwiążesz ją w PAMIĘCI (nie na kartce) to ten wynik 148 będzie prawdziwy." Bzdura - mój wykładowca powiedział kiedyś, że Ci ludzie, co potrafią w pamięci mnożyć przez siebie wielocyfrowe liczby i wyciągać z nich pierwiastki, wcale nie brylują w tych testach na inteligencję ;) Jaki z tego wniosek? Logiczne myślenie to zupełnie inna umiejętność niż umiejętność rachowania i wizualizacji pewnych rzeczy w pamięci. x Odnośnie tematu - autorze, są różne rodzaje inteligencji. Mówi się, że testy IQ mierzą inteligencję analityczną/logiczną/matematyczną, oprócz niej wyróżnia się też bardzo ważną w życiu inteligencję emocjonalną czy inne rodzaje - inteligencje interpersonalne/intrapersonalne. Wyróżnia się też inteligencję ruchową, przydatną dla sportowców. x Ogółem wartości człowieka nie mierzy się inteligencją, o czym warto pamiętać, szczególnie, jeśli mówimy tylko o jednym z wielu rodzajów inteligencji. Ponadto inteligencja mierzona w testach IQ nie jest akurat dobrym wyznacznikiem "życiowego sukcesu", bo do tego za najbardziej przydatną uważa się inteligencję emocjonalną, niemierzalną żadnymi testami. x Podsumowując - fajnie, że wyszedł Ci stosunkowo wysoki wynik, ale nie czyni Cię to żadnym chojrakiem, stety/niestety :p

Gość gość
podnoszę, macie jeszcze jakies fajne zagadki?