Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

muzyka operowa

Polecane posty

Gość gość
zazwyczaj tak:) Ale mi to nie przeszkadza. Ja operę w ogóle rozumiem jako muzykę, tak zresztą rozumie ją wiele osób ją słuchających. W końcu właśnie dla tych największych zapaleńców robi się płyty z tą muzyką.

Gość gość
up

Gość gość
jest jeszcze ktoś?

Gość gość
Bardzo wybiorczo podchodzisz do opery. I po co te argumenty ad populum? Wazne jest to ze opera sklada sie z wielu warstw interpretacyjnych i sam odbior warstwy muzycznej nie wyczerpuje calosci zjawiska. Dlatego to ze ktos szuka dylematow moralnych w operze jest calkiem naturalne i pozadane. Wazne jest by percepcja byla calosciowa, nie ocenia sie samej formy przedstawienia (muzyka scenografia etc) ale rowniez i tresc.

Też tak mam, że lubię łączyć muzykę z ważnymi wydarzeniami w moim życiu. Na stricte muzyce operowej się nie znam, chociaż w operze bywam i mnie zainteresowała :) Byłam także na Festiwalu Wagnerowskim, niestety troszkę mnie zniechęca zła nazistowska sława owej osoby... ile w tym prawdy nie wiem. Muzykę klasyczną najlepiej poznawać dzięki RMF Classic, od wielu lat słucham tylko tej stacji, dobrze układają program na cały dzień.

Gość gość
dlaczego uważasz, że podchodzę do opery wybiórczo? Że nie interesuję się zbytnio akcją sceniczną?

Gość gość
Aisha: serio byłaś na festiwalu wagnerowskim? Chodzi o ten słynny festiwal w Bayreuth, gdzie podobno czeka się 10 lat na bilet?

Gość gość
Jak bylo na festiwalu wagnerowskim? Jak wyglada festspielhaus? Jak to wszystko sie odbywa?

Gość gość
wagner nie mógł być nazistą, bo żył w XIX wieku, gdy nazizmu jeszcze nie było. Możesz spokojnie słuchać tej muzyki.

Gość gość
Do autora: czytaj ze zrozumieniem.

Nie, w Lipsku. Tam też było dwa lata temu coś podobnego do festiwalu z Bayreuth. w 2013

Gość gość
no to jednak trochę co innego Lipsk niż Bayreuth. W Bayreuth podobno trzeba 10 lat czekać na bilet. Tam zjeżdża się śmietanka towarzyska z całej Europy i wiele biletów jest po prostu dla oficjeli.

Gość gość
Aisha: i na jakiej operze (operach) byłaś w Lipsku? Napisz coś więcej, podobało Ci się?

hm tylko teraz z ciekawości zaczęłam czytać o tym artyście i padają słowa typu protoplasta nazizmu, antysemita... średnio to brzmi W Lipsku nie byłam na operze, jedynie koncert. Bilety na opery raz, że kosztowne, a poza tym ciężko byłoby zdobyć.

Gość gość
no ale na jakich byłaś przedstawieniach i co widziałaś?

Gość gość
sorry, nie doczytałem do końca. Widzisz, piszesz, że byłaś na festiwalu, a potem w końcu okazuje się, że nie widziałaś żadnej opery. Rozumiem, że bilety drogie. Tanie nie są.

Bo to był Festiwal, koncerty stanowią jego część. W Lipsku mam rodzinę, więc nie jechałam tam specjalnie w celu bycia na Festiwalu, byłam przy okazji.

Gość gość
ok, dzięki za wypowiedzi i zainteresowanie tematem. Ja już niestety idę spać, więc dobranoc. Możecie sobie kontynuować temat we własnym gronie.

Mnie zastanawia skąd tutaj taki kulturalny temat. Też idę spać i dobranoc wszystkim.

Gość gość
Autor opryskliwy

Gość gość
też zauważyłem, dziwak jakiś

Gość gość
Podchodzi do tej opery jak pies do jeza, ale sie wypowie

Autorze, podaj tutaj jeszcze jakieś, Twoim zdaniem interesujące utwory. Ten z wczoraj ok, tylko nieco smutny, zwłaszcza od połowy. Po pracy przesłuchałabym inne.

Gość gość
Wagner nie mogl byc nazista, ale poglady nazistowskie mial. Byl rasista i antysemita. oczywiscie ogrom czarnej legendy dorobila mu pozniej trzecia rzesza, ale swoje prywatne poglady i tak mial nieciekawe.

Gość gość
Do autora: udajesz glupiego czy nie doczytujesz wypowiedzi?

Gość gość
Opera jest piękna. Słuchając Pucciniego ciarki chodzą po plecach.Wspaniały jest Verdi ,Donizetti ,Belinni ,Bizet ;Mozart ,Hendel. Opera jest cudowna