Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jest tu jakiś elektryk? Pomocy. Podłączenie gniazdka

Polecane posty

Gość gość

Witam,jestem kobietą i nie znam sie za bardzo na elektryce. Mam mieszkanie do remontu i musze wymienić stare gniazdka z uziemieniem. Chciałam zacząć od łazienki żeby sobie bojler w końcu podłączyć bo kąpie sie w zimnej od prawie roku. Z tego co wiem to powinny chyba 3 kable wystawać ze ściany a tu widze 4. do tego 2 wychodzą gdzieś tam sobie z boku zamiast w jednym kablu.No chyba że sie nie znam.Dołączam zdjęcie w razie czego. Czy te 2 kable które idą luzem z boku mam traktować jako uziemienie i połączyć je razem? Tutaj foto http://i61.tinypic.com/2ibzxhs.jpg

a na tym zdjeciu co pokazalas nie masz uziemienia. uziemienie to kabel w zolto-zielonej oslonce.

Gość gość
to stara kamienica a koleś który robił mi łazienke twierdzi że niby jest tam uziemienie i mi to zrobi ale zapomnieliśmy potem o tym oboje i zostałam z tym sama. Teraz zła jestem bo jak rzeczywiście nie ma tam uziemienia to do czego ja bojler podłącze? Będe na przedłużaczach z pokoju ciągnąć ;/

Gość gość
niebieskie to zero robocze(ale trzeba to sprawdzić) próbnikiem jeżeli w czarnych będzie prąd podłączasz je obydwa razem do lewego zacisku a niebieskie do prawego przy czym trzeba zrobić mostek z bolca do zacisku z przewodami niebieskimi(o ile jest to zero) możesz mieć problem bo 3 kable nie podejdą pod zacisk proponuję więc podłączyć jeden niebieski do bolca drugi do zacisku z prawej str. i wtedy połączyć je tzw mostkiem (krótkim kawałkiem kabla

Gość gość
w starych instalacjach raczej nie było zera ochronnego wtedy mostkuje się bolec z zerem roboczym tak jak to opisałem wyżej

Gość facet rozumiejący prąd
Problemem w Twoim przypadku nie jest brak uziemienia - oczywiście jeżeli masz stalowe a nie plastikowe rurki do wody - lecz czy instalacja elektryczna wytrzyma dość duże obciążenie jakim jest bojler.

Gość gość
O kurde,ostatnia odpowiedz taka zagmatwana. Tam są 2 niebieskie,czarny i czerwony ;/ Co to jest bolec,co to jest zacisk i mostek? A możesz tak prościej?

Gość gość
W tej instalacji nie ma uziemienia, jedynie można bolec za zerować. A te dwa przewody które ktos nieudolnie wypuścił są podłączeniem do innego gniazdka.

Gość gość
Jestes zaradna kobieta ktora sama potrafi sobie stworzyc poczucie bezpieczenstwa nie potrzebujesz w zyciu meskiej reki olej nas facetow nie jestesmy ci potrzebni dasz sobie rade sama :)

jak nie masz o tym zielonego pojecia to nie powinnas sie sama zabierac za wymiane gniazdek. :) tak bedzie bezpieczniej...

Czy te dwa przewody z boku były podłączone do starego gniazdka czy "wisiały" sobie w powietrzu?

Gość gość
Ten bojler jest mały.Nie wiem może z 15 max 30 litrów. Wychodzą z niego stalowe rurki. Co to znaczy te zerowanie? Jezu jaka ja ciemna :D KAżdy pisze co innego. Wcześniej bojler był podłączony do tego gniazdka tak jak na zdjęciu ale wtyczka z bojlera zaczęła sie topić a jedno z wejść na bolec było całe czerwone. Wtyczke wymieniłam. Zresztą gniazdko w pokoju wymieniałam już 3 razy. 2 mi sie stopiły,ten na razie jest ok więc chyba w końcu dobrze podłączyłam :D Chałpa chyba nie wybuchnie jak coś źle podłącze

Gość gość
właśnie nie pamiętam jak to było. Koleś od łazienki zaczął coś tam grzebać bo podłączał do tego wiertarke itd. Potem zakrył tą ściane płytami i jest jak jest

Gość gość
topi sie bo jest za duży pobór prądu w stosunku do średnicy przewodu

Gość gość
co to znaczy mostkowanie bolca z zerem? to połączenie 2 kabli czy jak? potrafi ktoś normalnie po babsku to napisać?

Gość gość
na starym mieszkaniu przez wiele lat mieszkałam gdzie w łazience nie było uziemienia i bojlerowi nic sie nie działo. Nie wiem czy te 2 luźne kable gdzieś wsadzać.Pomoże ktoś? Bo te 2 któe są podpięte w starym tak samo przełoże do nowego gniazdka,tylko co z tymi dwoma co są luzem.

Gość gość
jeżeli nie były podpięte to zaizoluj i schowaj do puszki9prawdopodobnie jak ktoś napisał idą do innego gniazdka) może są połączone w pętli(a gdzie mieszkasz?)

Gość gość
W starej kamienicy na śląsku.Tutaj instalacja nigdy raczej wymieniana nie była

Gość gość
pytanie czy kable są miedziane czy aluminiowe jak te drugie to trochę lipa

Nie przejmuj się autorko. Zrób tak jak niektórzy Ci radzą: 1. Jeżeli te dwa luźne przewody nie były nigdzie podłączone, to tak je pozostaw 2. Pozostałe dwa przewody dołącz do nowego gniazdka w taki sam sposób jak były dołączone do starego. 3. Żeby uniknąć stopienia nowego gniazdka, musisz ładnie oskrobać spaleniznę z końcówek przewodów, tak aby była tylko czysta i błyszcząca miedź. 4. Jak sama zauważyłaś, bojlerowi do niczego nie jest potrzebne uziemienie, bez niego też będzie działał.

Gość gość
Znalazłam stare zdjęcie z łazienki. Te wystające kable kiedyś były z innego gniazdka. Więc je zakleje taśmą izolacyjną a te 2 pozostałe przemienie do nowego tak jak były.Dziękuje ostatniej osobie za odpowiedź

Gość gość
Znalazłam stare zdjęcie z łazienki. Te wystające kable kiedyś były z innego gniazdka. Więc je zakleje taśmą izolacyjną a te 2 pozostałe przemienie do nowego tak jak były.Dziękuje ostatniej osobie za odpowiedź http://i59.tinypic.com/2h6vy42.jpg

Gość gość
to jest odpowiednia firma, jezeli szukasz kogos od tego typu rzeczy www.prbrembud.pl swietne ceny I znaja sie na wszystkim

Gość Tabaczek1
Z instalacjami elektrycznymi trzeba uważać, dlatego warto wziąć odpowiednich specjalistów, żeby żyć bezpiecznie we własnym domu. Ja polecam http://ospel.pl/pl/ tą firmę bo mają profesjonalistów i wszystko od nich działa

Gość Elfika84
jeżeli wybierasz gniazdka to najpierw przede wszytskim powinnas się zastanowić jakiej firmy osprzęt. Ja osobiscie polecam ospela , bo raz ,ze jakość tych gniazdek jest bardzo dobra , to poza tym ma bardzo ciekawe wzornictwo , sa tutaj kolorowe ramki , które można dopasowac pod kolor ścian bądź po prostu innych dodatków w danym pomieszczeniu . I co bardzo wazne ,ze są tu filmiki instruktazowe ;)

Gość gość
Jeżeli chodzi o podłączanie gniazdka, to proszę pamiętać o tym, że złe podłączenie czegokolwiek może spowodować ogromne szkody. Przy odrobinie szczęścia można spalić zabezpieczenia przedlicznikowe, czyli te, które są zaplombowane. Nie wiem, czy jest to warte. Warto natomiast wynająć elektryka do pomocy w tym. Podpatrzeć i ewentualnie dopiero wtedy samemu to robić. Po za tym polecam się zapoznać z artykułem dotyczącym właśnie tego, w czym może nam pomóc elektryk http://arcz.pl/domowa-instalacja-elektryczna-czy-potrzebny-elektryk/

Gość Micheallle
Ogólnie jeżeli ktoś się nie zna na elektryce to moim zdaniem , nawet sę nie powinien łapac za podłączenie gniazdka . Jak ktoś nie zna podstaw choćby . To nawet niech nic nie podłacza. ja znam podstawy , dlatego np takie filmiki instruktażowe z ospela bardzo mi pomogly .Co do kolorowych ramek z ospela to ja np podpasowałam sobie pod kolor lamp ;)

Gość gość
wez oprawke z zarowką i dwoma drutami i maca nimi wszystkie druty ,jak sie zaswieci uztal ktory to faza i 1 drut czymaj na fazie,macaj pozostale i juz znajdziesz ziemie,zarowka ma swiecic ;-)