Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nauki przedmałżeńskie i cała ta przedślubna szopka, zwątpiłam

Polecane posty

Gość gość
Dla nas tacy ludzie to ludzie bezbozni. Dla nas czyli dla kogo ?

merkaba, jeśli dla Ciebie homoseksualizm jest chorobą, grzechem i dziełem Szatana mam zdrową propozycję dla Ciebie: nie interesuj się tym, nie czytaj o tym, nie wchodź w drogę homosiom, nie oceniaj. Żyj po swojemu i daj żyć po swojemu innym.

bóg jest sprawiedliwy i kazdego osadzi wedle ich czynów niewazne czy sprżataczka kierowca polityk czy kapłan kapłanów osadzi surowiej nisz polityka czy kierowce dklaczego bo maja poznanie boga tak samo jak aniołowie kturzy sie zbóntowali stroncił z nieba a dla czego sadzisz ze jesten dziewczyna skad ta stygmatyzacja merkaba to rydwan boga

naukowcy nie udowodnili ze dzieci rodza sie gejami, czy nawet jest gen homoseksualny , jak pisze dzieci nie sa gejami ale staja sie nimi, niema reinkarnacji za to istnieje grzech ktury popełniony przez rodziców ponosza konsekwencje dzieci

Gość gość
W takim razie Bog jest niesprawiedliwy i zły, skoro za grzechy rodziców karze niewinne dzieci :)

ja jestemm na tym foróm od 2008 roku z poczatku jako antubis wtedy zajmowałem sie magia tarotem i radestezjia i inymi głupotami ale sie nawruciłem przez szkaplez karmelitanski

Gość gość
nawróć się na słownik języka polskiego.

to tak nie do konca jest tak dzieci ponosza konsekwencje rodziców czyli jak ojciec pije to dziecko takze bedzie alkocholikiem biblia to instrukcja obsługi człowieka dla prostego ludu taka ksiazka psychologiczna najstarsze czesci bibli maja 5 tys lat a sa wciaz aktualne człowiek sie nie zmienił jak kiedys i tak dzis zakochuje sie pragnie miłosci szczescia

Gość gość
Bóg dał ludziom wolną wolę . Każdy człowiek postępuje według własnego sumienia .

Gość gość
czyli jak ojciec pije to dziecko takze bedzie alkocholikiem --- co ty wypisujesz za brednie .

Gość gość
Najpierw powiedziałeś, że dzieci ponoszą konsekwencje grzechów rodziców, a teraz nagle zmieniasz zdanie? Zresztą nie ma sensu z tobą dyskutować, po pierwsze twoje błędy ortograficzne nie świadczą dobrze o tobie i twoim poziomie, a po drugie już kiedys rozmawialam z tobą w jakimś topiku i wiem, że nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji, tylko ciagle piszesz to samo, te same bzdury, nie odpowiadasz na pytania, a jak prosiłam żebyś mi wytłumaczył pewne religjne kwestie, to nie umiałeś. Ciągle powołujesz się na jakieś filmiki z youtube i radio Plus. Sorry, ale radio plus czy youtube, to dla mnie żadne źródło wiedzy :) A po drugie: skoro twierdzisz, że prawda jest nauczana tylko w KK, to znaczy ze mamy przyzwolenie na pedofilię, rozwiązłość, bogactwo i ogółem życie jak w Madrycie? Bo taki wzór do naśladowania pokazują nam księża :)

Gość gość
Do gość dziś nic dodać nic ująć pięknie napisane .

nie wszyscy ale w mojej miejscowosci kturych znam akocholików to zawsze znajdzie sie gdzie jedno dziecko idzie w slady rodzica curka albo syn poszukajcie oczywiscie nie musi tak byc we wszystkich rodzinach chyba ze wczesniej zostanie zabrany http://kobieta.onet.pl/dziecko/ciaza-i-porod/spozywanie-alkoholu-przez-ojcow-takze-wplywa-na-plod/bcc82

Gość gość
Ja od zawsze wszystkim mowilam, ze slubu brac nie bede, bo to niepotrzebnie wydane pieniadze by byly i nikomu nie potrzebny papier. Teraz zyjemy sobie z chlopakiem na kocią łapę i dobrze nam z tym

Gość gość
Do merkaba dziś w twojej miejscowości no naprawdę . Ja znam wiele takich osób i jakoś nie są alkoholikami . Są osoby bardziej podatne na nałogi , jeden uzależni się od picia czy palenia a inny nie . Nie ma to nic wspólnego w jakiej rodzinie się wychował . Szkoda z tobą dyskutować.

nawet nawet jezus miał zdrajce judasza a filmy czy z radia plus to podaje takie gdzie jak teraz w tym topiku to wypowiada sie profesor wykładowca na uniwersytecie a nie menel z ulicy a pozatym jak nie wierzysz mi to sprawdzaj co pisze jak muwi andrzej wronka ze tylko naiwni wszystko łykaja jak pelikany i dlatego sam sprawdzam takze wszystko najlepiej to kupcie sobie katechizm koscioła sex przedslubny jest grzechem za ktury płaci sie własnym cierpieniem bo grzech nalezy do szatana

Gość gość
Z tymi pieniędzmi się zgodzę, ja powiedziałam, że nie dam ze swoich pieniędzy ani grosza na to,ale jakby podliczyć wydatki które poniósł mój narzeczony to tak: 160 zł za nauki przedmałżeńskie 100 zł zapowiedzi w "mojej parafii" 100 zł zapowiedzi u narzeczonego 200 zł dla proboszcza aby wpuścił innego księdza (on dać ślubu nam nie może bo ma w tym dniu już 2 inne śluby i mszę wieczorną) 500 zł dla księdza który udziela nam ślubu 150 zł organista 100 zł kościelny 300 zł dekoracja kościoła (900zł rozbite na 3 pary) tak więc trochę się nazbierało.... Dla porównania taka przyjemność w USC kosztuje zaledwie 85zł

nie chodzi mie ze jak jest 5 dzieci to wszyscy beda alkocholikami tylko ze jedno dziecko idzie w slady ojca i

Gość gość
serio? :D jedno dziecko idzie zawsze w ślady ojca, tak? :D a skąd o tym niby wiesz, gdzie to głoszą taką światłą wiedzę?

widocznie trafiłas na ksiedza judasza bo muj kolega miał slub za 400zł a moja ciotka za darmo ale w srodku tygodnia a cmentasz jest takze za darmo nie płacimy nawet dla miasta

Gość gość
Ja jestem tez niepraktykująca i nie wierze w instytucję jaką jest kościół, ale to co przekazuje nie jest tak do końca bez sensu. Pierwszy raz słyszę o ocenach z religii, i uważam że wiedza o planowaniu rodziny jest pożyteczna, nie jest to nic innego jak oprzekazywanie umiejętności obliczania dni płodnych na podstawie rodzaju cyklu u danej kobiety, powiedz mi co w tym takiego bezsensownego? Do tego nauki przedmałżeńskie wspominam bardzo miło, byłuy to bardzo mądre słowa nakazujące przede wszystkim szacunek do drugiego człowieka z którym zawieramy małżeństwo, uczące tego że w momencie zawarcia małżenstwa dana osoba nie staje się naszą własnością i nie możemy oczekiwać spełniania zachcianek nie dając nic w zamian bądź dając mało. Uważam że gdyby pary uczęszczały na tego typ[u zajęcia i się stosowały do tych rad nie byłoby tutaj tyle tematów o tym ze żona nie chce seksu, czy mąż nie chce seksu, czy mąż nie pomaga, źle traktuje nie szanuje i na odwrót. Musiałam albo nie uważać albo trafiłaś na nieodpowiednich ludzi. Mój były mąż niestety nie dostosował się do tych rad, miał podobne podejście jak ty lekceważące, ośmieszał to. Nikt mu nie kazał tam iśc, ale skoro poszedł, to powinien do końca posłuchać, uszanować czas jaki ktoś poświęca na to aby cos przekazać młodym ludziom, bo nikt przecież nie robi tego w złej intencji. Widać, że nie dorosłaś do małżeństwa, nie szanujesz ludzi, więc trudno mi uwierzyć że będziesz szanowac przyszłego męża. Nikt Ci nie każe tam chodzić, i brać ślub kościelny, ale skoro się zdecydowałaś to miej odrobinę taktu i nie wyśmiewaj innych podczas gdy pewnie zrozumiałaś z tego wszystkiego piąte przez dziesiąte, bo jak sama stwierdziłaś byłaś tym wszystkim bardzo znudzona.

Gość gość
Nie pisz bzdur znam wielodzietne rodziny i nikt z dzieci nie jest alkoholikiem . Takie dzieci wręcz nienawidzą alkoholu . Nawet w rodzinie gdzie nie ma alkoholu może dziecko być alkoholikiem bo będzie podatne na nałogi .

w mojej miejscowosci zauwazyłem ze tak jest nawet jest przysłowie niedaleko pada jabłko od jabłoni

dla merkaby po prostu życie jest bardzo proste, wręcz algorytmiczne. Módl się, słuchaj czarnych bez zastrzeżeń a będziesz szczęśliwy. Jeśli to się sprawdza to zazdroszczę. I współczuję życia

Gość gość
"Widać, że nie dorosłaś do małżeństwa, nie szanujesz ludzi" Widać jedynie, że trafiła na takich, którzy skutecznie mogą od kościoła odstraszyć. Każdy liczyć potrafi i jeśli wołają od Ciebie kasy za dosłownie każdy świstek i za przeproszeniem podniesienie d... zza stołu to też mówi samo za siebie. A to, że szanowna przedmówczyni jest już po rozwodzie też chyba świadczy o tym, że na niewiele nauki się zdały. Bo pisze o mądrości, o zrozumieniu, o tym jaka światła była nauki przyjmując, a jakoś tego, że z baranem na te nauki chodzi nie zauważyła.

Gość gość
Ta cała Makabra, oj przepraszam Merkaba gada tak jakby z jakieś sekty była

Gość gość
merkaba dziś widocznie trafiłas na ksiedza judasza . Przecież w prawie każdej parafi tak jest . Moja siostra oprócz tych wszystkich opłat musiała złożyć dary w postaci kosza z owocami i ciastem lub tort bo tak sobie ksiądz zażyczył .

Gość gość
merkaba, ale twoja wieś to nie jest cały swiat :D i to, że coś się dzieje u ciebie, nie oznacza ze tak jest wszedzie :D widac, że jesteś strasznie ograniczony

Gość gość
Słuchajcie a obczajacie sytuację: "500 zł za ślub proszę" i czyjąś odpowiedź "NIE MAM" tudzież "NIE STAĆ MNIE". I co wtedy- odmówi udzielenia ślubu? Albo odpracować w polu każe? Tak właśnie pomyślałam, że nigdy z czymś takim wyartykułowanym szczerze i wprost się nie spotkałam ...