Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nauki przedmałżeńskie i cała ta przedślubna szopka, zwątpiłam

Polecane posty

a ja jestem nawet na forum wielodzietni org ale tam nikt nie jest alkocholikiem

Gość gość
Jestem lesbijką. Czy to oznacza że jestem pomiotem szatana.?Ojojojojojojojj :(

Gość gość
Do merkaba dziś to nie wypowiadaj się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia . Masz dostęp do internetu to z tego korzystaj a nie tylko wypisujesz bzdury na forum .

byc moze jestem ograniczony ale kiedys powstał cenik koscielny i tam ruzni ludzie wpisywali ile co kosztuje i okazalo ze w wielkich miastach jestwysoki cenik a w małych miejscowosci jest groszowe sprawy

Gość gość
Merkaba mósi bardzo ksiendza menczyc jak pszyjdzie po kolendzie. Pewnie siedzom sobie tak razem asz do wieczora i brendy popijajom pszy wspulnej pogawentce

Gość gość
Kościół niestety robi wiele, żeby do siebie zniechęcić, a przed ślubem widać to bardzo dobrze. Widać to na przykładzie tego, co napisała autorka - chciała być szczera na spowiedzi, podeszła do tego poważnie i za tą szczerość została ukarana. Ja też niedługo biorę ślub kościelny i właśnie przechodzę przez te wszystkie cyrki. Robię to głównie ze względu na narzeczonego, który jest praktykującym katolikiem i bardzo mu na tym zależy. Wiedziałam mniej więcej czego się spodziewać i nie mam pretensji, że na naukach np. sprzeciwiali się antykoncepcji, nie o to mi chodzi, wiadomo, że takie mają zasady. Na nauki zresztą trafiłam całkiem sensowne. Gorzej z księżmi. Nawet praktykujący narzeczony przez te przygotowania i formalności zniechęca się do kościoła jako instytucji i zaczyna krytykować to, co się tam dzieje. Wymagają świadectwa chrztu, który podobno ich zdaniem jest wazny przez całe życie - absurd. Za to świadectwo chcą oczywiście kasę. Potem do tego świadectwo bierzmowania - jakby nie można było tylko świadectwa bierzmowania, do którego przecież konieczny jest chrzest. Oczekują dostarczenia masy bezsensownych dokumentów, które oczywiście kosztują i jeszcze robią z tym problemy. Chrzest miałam na zadupiu na drugim końcu kraju i nie mogę się doczekać, aż mi łaskawie przyślą ten papier. Poza tym niektórzy księża zachowują się jak chamy - jeden na nas wręcz krzyczał i zwracał się per "dzieci", mimo że nie jesteśmy świeżo po 18-stce. Inny też mówił do nas przez "ty" - nie rozumiem, czemu oni uważają, że mają prawo dorosłych ludzi traktować z góry i jak gówniarzy, bo co, takie prawo daje im sutanna?

Gość gość
Ja mieszkam w małej miejscowości i nie są to groszowe sprawy .

Gość gość
To jeszcze raz ja, 15:17. Z tym absurdem przy świadectwie chrztu chodziło mi o to, że jest ono ważne 3 miesiące, a chrzest całe życie.

w sumie tak Kto grzeszy, jest dzieckiem diabła, ponieważ diabeł trwa w grzechu od początku. Syn Boży objawił się po to, aby zniszczyć dzieła diabła. Każdy, kto narodził się z Boga, nie grzeszy, gdyż trwa w nim nasienie Boże; taki nie może grzeszyć, bo narodził się z Boga. Dzięki temu można rozpoznać dzieci Boga i dzieci diabła: każdy, kto postępuje niesprawiedliwie, nie jest z Boga, jak i ten, kto nie miłuje swego brata. 1 J 3, 7-10 fhttp://homoseksualizm-jest-grzechem.bloog.pl/?smoybbtticaid=615386

Gość gość
Ja nie bede swojemu dziecku narzucać wiary. Niech samo zadecyduje czy chce byc wierzacym czy ateistą. Nie bede mu narzucala spraw, ktore powinny wynikac z jego wnętrza i przemyslen

Gość gość
gość dziś Słuchajcie a obczajacie sytuację: "500 zł za ślub proszę" i czyjąś odpowiedź "NIE MAM" tudzież "NIE STAĆ MNIE". I co wtedy- odmówi udzielenia ślubu? Albo odpracować w polu każe? Tak właśnie pomyślałam, że nigdy z czymś takim wyartykułowanym szczerze i wprost się nie spotkałam ... To zależy jaki jest ksiądz . Znam osoby którym ksiądz udzielił ślubu za darmo bo nie mieli pieniędzy . Są też dobrzy księża ale niestety jest ich coraz mniej , którzy potrafią pomagać finansowo biedniejszym parafianom .

Gość gość
Czyli co? Jak jestem lesbijką to mam na siłę włazić jakiemuś chlopakowi do łóżka i udawać że go bardzo kocham i czerpie przyjemnośc z seksu z nim?

ja teraz ide piec chleb mam własny piec chebowy aa potem ,myc samochód

Gość gość
Merkaba a co sądzisz o aseksualistach? Czy to też dzieło szatana?

Gość gość
merkaba dziś ja teraz ide piec chleb mam własny piec chebowy aa potem ,myc samochód ---- a kogo to obchodzi .

Gość gość
A ja ide kupic bagietke. Jest taka dłuuuuga i pyszna :)

Gość gość
A ja nie uważam że osoby homosexualni są grzeszni. To tacy sami ludzie jak my. Nawet może lepsi bo bardziej tolerancyjni i otwarci. Tylko niektórzy popie****eńcy nie dają im żyć.

Gość gość
Merkaba masz samochód? Myślałam że chodzisz pieszno. Po co zanieczyszczać środowisko?

Gość gość
Każdy ma prawo wyboru jak chce żyć i każdy będzie odpowiadał za swoje grzechy .

Gość gość
Autorko, nie krytykuj. Dla wierzących katolików Kościół i jego zasady mają sens.

Gość gość
Moja rodzina twierdziła,że te nauki pomogą mi powrócić na "właściwą drogę", ale ja w kościele czuję się obco, jak żółw wodny na lądzie - chwile wytrzymam ale na dłuższą metę staje się męczące...

Gość gość
powiem ci, autorko, ze ja wzielam slub koscielny po to,zeby dzieci ochrzcic( zeby nie mialy pzrerabanego) i mialam , zwlaszcza po spowiedzi przedslubnej moralniaka. Ksiadz nie chcal mi dac rozgrzeszania, na co mu powiedzilam, ze nie to nie, nie musze miec tego slubu - na co on rozgreszania dal. Wstyd mi na sama mysl o tym slubie, ( zreszta byl bardzo kameralny, zadnej pompy) obchodze tylko roczniece cywilnego i zaluje,ze postapilam wbrew swojemu sumieniu. Przemysl.

Gość gość
Heheh nie czytam tych litanii i tylko chce powiedziec ze slub to najwiekszy blad jaki mozna popelnic w zyciu :D

Gość gość
slub jako taki jest ok, tylko slub koscielny dla niewierzacegop moze byc błedem.

Gość gość
Gość 18.03. Prawda. Popieram. Codziennie z tą obrączką na palcu czulabym sie jakas ograniczona :/

nie mudl sie o przywrucenie prawidłowego pozadania mudl sie o chłopaka o aseksualistach? Czy to też dzieło szatana? to nie jest grzech slub sie bieze kiedy sie jest dojzałym psychicznie i kiedy sie kocha ze sie chce byc z nim na całe zycie ale gdy zauroczenie mija bo sie pomyliło z miłoscia to trzeba modlic do boga o miłosc

wszyscy sie mudlcie rozmawiajcie z jezusem i jego matka maryja tyle jest códów zwłaszcza maryji ona nasza matka nikogo nie pozostawia samego a co do filmików kture wstawiam to wyrazaja moje poglady i mysli np Cud bycia kobietą - dr Jadwiga Pulikowska uhttps://www.youtube.com/watch?v=e3VzebjGgVM i w ogule polecam ten kanał RCS TV albo czego nie wiecie o krzyzu Symbolika Krzyża uhttps://www.youtube.com/watch?v=SLxOiajir_c

Gość gość
Merkaba, po co mi chlopak jak go nigdy nie pokocham. Mnie pociagaja tylko i wylacznie dziewczyny. Tego nie zmienie. Bez sensu gadasz

Gość gość
Merkaba. Wiesz co to wogóle znaczy byc aseksualnym? Po twojej wypowiedzi sądze że nie. Nie rozumiesz a sie wypowiadasz. I jeszcze piszesz co jest grzechem a co nie. Jakbys sie na tym najwiecej znal/a

Gość gość
A jesli jakies dziecko jest wychowywane przez pare gejów lub pare lesbijek to ma sobie żyły podciąć? Bo jest dzieckiem niegodziwców?