Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy! co oznacza taki wynik TSH

Polecane posty

Gość gość

Mam 20 lat i dzisiaj odebrałam wyniki miedzy innymi TSH wynosi 3.33 uUl/ml co to oznacz? zakres jest 0.40-4.00 uUl/ml ale czytałam na innych forach że w moim wieku zakres jest do 2.00 uUl/ml Czy to prawda ? Jak mam interpretować ten wynik? Wizyte u gin mam dopiero w piątek i trochę się juz denerwuję

Gość gość
Ty to nie masz się czym przejmować? TSH masz dobre ja w wieku 22 lat miałam 4,500 i nic mi nie było.A masz jakieś problemy z okresem czy coś?Chcesz zajść w ciąże??

Gość gość
super masz wynik ,ja mam 9,7 i mam straszną niedoczynność ,od szesciu lat staramy się o dziecko i gin powiedział że z takim wynikiem to będzie cud

Gość gość
jezeli starasz sie o dziecko stanowczo za duzo.Powinno być max do 2

Gość gość
Tak mam problemy z okresem. nie mam go już od kwietnia w między czasie zdarzyły się dwa plamienia które nie trwały nawet 1 dnia. Staramy się o dziecko i właśnie to mnie martwi bo gin powiedział że to może być przyczyna że się ni udaje

Gość gość
Czyli coś jednak jest nie tak ? :/ Wie może któraś ile trwa takie leczenie żeby wszystko się umiarkowało?

Gość gość
Taaa :D a badałaś hormony czy tylko tsh?Byłaś na ocenie monitoringu czy wogóle masz owulację?Od tego się zaczyna!!

Gość gość
nie mam owulacji bo okres jej się zaczymał to chyba jasne!!

Gość gość
mój gin jako pierwsze kazał zrobić morfologie i TSH wizyte mam w piątek i zobaczymy co jeszcze będzie kazał

Gość gość
Ja miałam nieregularnie okres, zrobiłam wszystkie badania hormonalne, zapłaciłam ok 500 zł plus wizyty.Badania wyszły źle, skierowanie na endokrynologie do szpitala, jednak nie czekałam pół roku na miejsce, poszłam prywatnie z wynikami.Stwierdzono pcos i brak owulacji na monitoringu za który również płaciłam ok 300zł miesięcznie plus wizyta i leki na wywołanie owulacji leki ok 250zł miesięcznie.To nie jest takie proste i tanie

Gość gość
Jeśli myśli się o ciąży to zabiera się do tego poważnie a nie, takie tsh nie zaburza miesiączkowania a przyczyna jakaś musi być

Gość gość
to nie wiem co może być nie tak. gin kazał jako pierwsze to zrobić

Gość gość
Jeżeli teraz nie skieruje cie na badania hormonalne to zmień lekarza.Jeżeli chodzisz na nfz to niestety nie dostaniesz skierowania.

Gość gość
czemu nie dostane ?

Gość gość
Bo nie dają.Nie wiem czy nfz tego nie refunduje czy coś ale czy tak czy tak trzeba za nie płacić.Jeśli cie stać to proponuje prywatnie iść do dobrego specjalisty i powiedzieć krótko, chce mieć dziecko, nie mogę zajść w ciąże i mam problemy z miesiączką.Ja też miałam plamienia i nieregularne miesiączki tsh w górnej granicy, inne hormony też powyżej normy oraz częste infekcje pochwy i stwierdzono pcos ! Z tym że na pewno wydasz sporą sumę i twój chłopak też będzie musiał zrobić badanie nasienia.My już to wszystko mamy za sobą, wydaliśmy kilka tysięcy jak tak dobrze policzyć bo nikt na nfz nie poradził co z tym robić, wszystko trzeba prywatnie, takie realia.Zastanów się czy w tym wieku chcesz się decydować na takie poświęcenie, jeśli jesteś zdecydowana zrób badania, niech zostanie postawiona diagnoza i zobaczycie co dalej.U nas moja mama pokryła sporo kosztów badań leczenia, drugą połowę mój narzeczony.Obecnie jestem w 21tc i spodziewamy się synka więc się opłacało.Bez leków i godzin spędzonych u lekarzy w ciąże bym nie zaszła

Gość gość
Doczytałam :NFZ nie refunduje takich badań

Gość gość
No cóż u nas wciąż norma jest do 4 ale to już wynik znacznie za wysoki, Zbadaj tez AntyTPO i AntyTG to badania na stan zapalny tarczycy czyli hashimoto. Wynik powinien nie przekraczać TSH2,5, twój wynik wskazuje na początki niedoczynności.

Gość gość
dla starajacych sie i ciezarnych wynik powinien byc max 2. twoj wynik jest stanowczo za.wysoki. moze byc to przyczyna,ze nie mozesz zajsc. i lepiej, bo z takim tsh najpewniej szybko bys poronila. idz do endokrynologa. dostaniesz tyroksyne i szybko sie to unormuje. ps ja poronilam przy tsh 3.2

Gość gość
ja miałam tsh 8,8 i zaszłam w naturalną ciaże W ogóle nie leczyłam tarczycy Teraz jestem w drugiej ciaży przy tsh około 4

Gość gość
Ja miałam tsh 3,6, po miesiącu brania letrox 50 spadło do ok, 1,5 (reszta wyników zw. z tarczycą ok). Trzeba to po prostu szybko wyrównać, iść do endokrynologa.

Gość gość
autorko , usg tarczycy zrób! ja 3 lata starałam sie o ciaze i cudem zaszłam po porodzie tarczyca się ujawniła! a raczej z guzami! a tsh piękne! ide na operacje

Gość gość
Potwierdzam ze tsh powinno być w okolicach 2. Powinnaś tez zrobić ft3 i ft4. I zawsze w jednym laboratorium. Ja od 17 lat nie mam tarczycy, obecnie jestem na euthyroxie, mam 2 małych dzieci. Zaszłam w ciążę bez problemu.