Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość się_buduje

Jakie macie domy? podrzućcie projekty proszę!!!

Polecane posty

Gość się_buduje

chodzi mi o wasze domy z ogólnodostępnych projektów do których możecie podrzucić link :) w przyszłym roku zaczynamy budowę. zaczynam już coś czytać o tym co jest ważne ale tak z własnego doświadczenia jak możecie dorzucić na co zwrócić uwagę co wam się sprawdza, a co jest zbędne. Czy wystarczy jedna łazienka, czy lepiej dwie, a może jeszcze osobno pralnia? czy parterówka czy z poddaszem czy też z całym piętrem. Dodam, że nie jesteśmy milionerami więc wille i rezydencje nie wchodzą w grę :P mamy jedno dziecko drugie w drodze. Chcemy w miarę komfortowy dom z garażem. Podzielcie się doświadczeniami :)

Gość gość
hahaha ty naiwna kobito tu wszystkie z teściami mieszkaja w pokoiku na stryszku i bzykają się w klopie jak dzeici śpia a ty tu o porady w kwestii komfortowego domu prosisz :P hahahaha źle trafiłaś ale przynajmniej jedna z perspektywami

Gość gość
Azalia 4 z mym styl. Kilka rzeczy bym zmieniła bo projekt nie jest idealny, jak cos to doradzę. Temat dodam do ulubionych.

Gość gość
To ja od azalii 4. Jedtesmy 3 os rodzina a drugie dziecko w drodze. Wielkosciowo dom na prawdę ok. 2 łazienki to konieczność, piwnice zrobiłabym pod caloscia i wejście z garażu przez piwnice do domu. Z tylu kolumny sa niekonieczne choc dzieki temu wieszamy na nich hamak. Z tylu,można zrobic fajny osłonięty taras, który mamy w planach.

Gość gość
Aha... Temat pralni - ja mam prace w górnej łazience i eieszam pranie na balkonie a w zimie po prostu na kaloryferach i suszarce takiej zwyklej. Gdybym misla piwnice pod caloscia to na dole zrobiłabym pralnię. Ale szczerze mówiąc nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo np. Zostawiać śpiące dziecko zeby iść do,pralni i zastanawia sie czy się nie obudzi to trochę problem jak dla mnie. Wiec bliskość przy innych czlonkach rodziny podczas prania i wieszania jego a później zdejmowania (przeciez szafy sa takze na górze w sypialniach i znow byłby problem z noszeniem ciuchow góra dol, góra dol) mi odpowiada. Wiec wszystkie czynności wykonuje na poddaszu. Aha... My podnosiliśmy ścianki kolankowe wszędzie o 1 pustak. Jest bardziej komfortowo i nachylenie sufitów nie przeszkadza. A jakbyśmy podnieśli o wiecej to wtedy juz wygląd zewnętrzny troche jest zaburzony.

Gość gość
Ja z mężem mamy też z mtm styl projekt indygo bez garażu. Dom z użytkowym poddaszem co niejako było wymuszone tym, że nasza działka nie jest zbyt duża i parterówka zabrałaby nam sporo podwórka. Gdybym teraz miała budować to tylko parterówkę nawet kosztem działki. Bieganie na poddasze mimo że to tylko parę schodków jest czasem uciążliwe, szczególnie teraz jak jest w końcówce ciąży :). W każdym razie moim zdaniem lepiej mieć jest wszystko na jednym poziomie. Mimo, że mamy trzy pokoje na górze, to łóżeczko dla dziecka i sypialnie chwilowo zrobimy w pokoiku na dole bo nie wyobrażam sobie ganiania po tych schodach zeby sprawdzić czy dziecko się obudziło :) Od razu mówię że elektroniczne nianie mnie nie przekonują. Wolę mieć dziecko pod ręką w pokoiku obok salonu. Teraz gdybym mogła coś jeszcze zmienić to zrobiłabym od razu garaż w domu i piwnicę bo trochę mało miejsca mamy na przechowywanie gratów - jeden składzik obok kuchni, garderoba i ewentualnie strych. Piwnica by się przydała chociażby na opał. Łazienkę mamy z wc na górzę a na dole same wc.

Gość się_buduje
Bardzo przyjemny domek no i dzięki za te łazienki :P potrzebowałam się utwierdzić też mi się wydaje, że przy dwójce dzieci to będzie duże ułatwienie, no i piwnica, nie pomyślałam o tym w ogóle, a regularnie wekuję co się da jakieś 200-300 słoików rocznie. Przód jednak podoba mi się taki jak w Azalii 5 bez kolumn ale z tyłu na hamaczek dlaczego nie. Hamak to moje marzenie!! na razie gnieciemy się w trzypokojowym mikro mieszkanku w wieżowcu :P :P Mam jeszcze pytanie czy macie otwartą kuchnię jak w projekcie i jak wam się to sprawdza? widzę też, że można ją ładnie tutaj zamknąć i nad tym się zastanawiam.

Gość się_buduje
indygo fajny :) i też widzę, że można zamknąć kuchnię :) no my mamy sporą działkę i też zastanawiam się nad parterówką choć nie ukrywam, że poddasza mają swój urok.

Gość indygoprojekt
W sumie teraz chyba już tych zamkniętych kuchni w tych nowych projektach nie robią. zawsze są otwarte z tego co zauważyłam. My mamy otwartą na salon. Raczej wad takiego rozwiązania nie zauważyłam. Tylko dobrze jest mieć wtedy dobry okap :) zeby wyciągał parę i inne zapachy jak się coś gotuje ;)

Gość indygoprojekt
Mi też się zawsze podobały pokoje na poddaszu i zawsze marzyła mi się sypialnia - najlepiej z oknem dachowym ;) Całe szczęście, że zanim wybraliśmy projekt mieszkaliśmy w wynajmowanym mieszkaniu gdzie właśnie w sypialni mieliśmy okno dachowe nad łóżkiem i powiedziałam sobie - nidgy więcej!!! Masakra :) dobrze, że w domu sobie tego okna nie zrobiłam bo chyba by mnie szlag trafił :D

Gość gość
no nie robią już osobnych kuchni ale zazwyczaj jest tak, ze da się zamknąć i ja tak zrobiłam mamy projekt "dom przy słonecznej 6" ze wszystkiego jestem zadowolona, nie latam po schodach :P mam dwoje dzieci pokoje też im starczają no i dwie łazienki KONIECZNIE

Gość gość
Ja od azalii. Kuchnie mamy otwarta i dobry okap z wyciągiem załatwia wszystko. Nie zrobiliśmy pokoju na dole bo zbyt maly i tu przy kuchni mamy stol, taka jadalnię a w miejscu gdzie miał byc pokoik jest salon. To byl strzał w 10.

Gość Karolka gosc
My mamy 'Aleksandra modern B wersja poszerzona ' z pracowni Horyzont, znajdziesz przez google.

Gość gość
Piwnica to zależy od terenu...znam przypadki ze wodą wchodzi do piwnicy, i taki wilgotne powietrze. Poddasze mam ale tylko dlatego ze mam wąską działkę. Latem gorąco na poddaszu i tę schody... Pralnia fajnie jak jest oddzielnie. My mamy pralkę w pomieszczeniu przechodnie między kotłownia a domem. Zlew przy oknie modny ale nie praktyczny ( nie ma szafki na naczynia. Po zmywania wszystko schnie na wierzchu)

Gość gość
Mam duży, dwupiętrowy dom. Zamówiłam indywidualny projekt w http://mwh.com.pl/ i zrealizowali go doskonale. To zdecydowanie najlepsza z opcji. :)

Gość gość
osina 22

Gość gość
Archon 'dom w glicyniach':-)

Gość anielskaaniela
Wprawdzie jeszcze nie mam, ale wiem już dokładnie, co chciałabym mieć. Marzy mi się nieduży domek, coś w tym stylu: http://www.dobredomy.pl/projekt/fabiaV/ . Na naszą dwójkę spokojnie wystarczy. A nie wyobrażam sobie budować czegoś większego, po czym nie używać połowy pokoi . Wybierając projekt, bierz pod uwagę przede wszystkim Wasze indywidualne potrzeby :)

Gość gość
My mamy jedno dziecko(2l) i drugie nie wiadomo czy kiedyś się uda bo mam problem z jajnikami. Jak tak to za jakieś 2 lata sie będziemy starac. Nasz projekt to zmodernizowany eco 1 bez garażu. Powiększony przez wyciągnięcie góry i podniesiony o pustak co dało 120m2. 2 ŁAZIENKI. troche zmieniony uklad pomieszczeń. na miejscu 1 i 8 jest kotłownia a na msc 6 troche powiekszona łazienka. Na razie będziemy w salonie a córka w pokoiku po prawej w rogu. Góra tez zmianiona. łazienka w rogu garderoba na srodku.+ 3 sypialnie.Poprzez wyciągnięcie gówy powstało zadaszone wejscie do domu. Teraz chyba bym jeszcze troche zmieniła ale w październiku sie wprowadzmy wiec za późno:P Powiększylabym korytarz i to z metr.

Gość Ulka Kólka
Fajne projekty ma firma e-domy.com.pl :) sama u nich zamawiałam, tego typu http://www.e-domy.com.pl/domy_parterowe.html. My z mężem zdecydowaliśmy się na poszukiwania tylko domu parterowego. Fajnie jest wyjść z sypialni na taras i do ogrodu. Już nie mogę się doczekać, kiedy w nim zamieszkamy, a do tego coraz bliżej :D

Gość AstaLawista
Fajna opcja Ulka Kólka :) a mi przypadł do gustu projekt domu parterowego, ale już w projekcie przewidziana jest możliwość zaadaptowania poddasza. Coś takiego jak tu: http://www.e-domy.com.pl/e_111.html. Mamy małe dzieciaki i będzie można zrobić im pokoje na poddaszu. A jak już się wyprowadzą, nam wystarczy parter.

Gość Andrzej 28
Bardzo duży wybór ciekawych projektów w rozsądnej cenie znajdziesz na stronie www.dom.pl