Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgaPP

Do Matek bez wyobrazni

Polecane posty

Gość gość
to nie jest brak wyobraźni. Brak wyobraźni to jest jak ktoś jedzie zbyt szybko samochodem na terenie zabudowanym. A tutaj to co mamy to jest takie samo zjawisko jak w latach 80 tych gdzie były właśnie w klasie same Anki, Agnieszki, Magdy. To są mody. Mody na imiona które przemijają i tworzą się nowe. A więc to z czym sie autorko stykasz to jest moda na majki, kubusie itp. chocież też niekoniecznie musi to być moda czasami jest to zbieg okoliczności. Np. u mnie w podstawówce nie było ani jednej Anki ale w liceum było ich nagle 5, a więc zjawisko też losowe.

Gość gość
a moja znajoma chce dać synkowi na imię Bożydar :o

Gość gość
AgoPP tobie podoba się imię karolina a wyżej ktoś napisał, że u niego jest wysyp Karolinek. Poza tym co cię obchodzi autorko jak ktoś nazywa swoje dziecko? Nie żebym poczula się urażona, ale chcę wiedzieć co stoi za takim zachowaniem, krytykowaniem wyborów obcych osób. To na tej samej zasadzie : - bulwers bo ktoś przegrzewa dzieci, bo chucha, bo nie chucha. Przecież to nie wasze dzieci, więc w czym jet problem?

Gość gość
Powiem szczerze, że nie okupowałam netu więc nawet nie wiedziałam, które imiona były popularne. Nie interesowało mnie, że coś jest modne czy też nie jest. Nie robiłam też ankiet wśród znajomych co do imion.

Gość gość
Imię jakub, kuba - podobno bardzo popularne a ja znam tylko jednego, w dodatku takiego któremu sama wybieralam to imię. Ma 28 lat i jest moim młodszym bratem. Mam 2 synów, w żołobku i przedszkolu i nie ma tam ANI JEDNEGO Kuby. Autorko piszesz, że ania jest ładne i mało popularne? U starszego na 11 dziewczynek jest uwaga 4 Anie.

Gość gość
Wypraszam sobie!Ja mam syna Igora,bardzo mi sie podobaja rosyjskie imiona.Jak bylam w ciazy z drugim synem to wybralismy imie w ostatniej.chwili,bo absolutnie zadne nam sie meskie nie podobalo.Synek ma na imie Jakub i dalam.mu tak na imie,bo podoba mi sie akurat Jakub a nie Kuba.I tak sie sklada,ze zadne dziecko w moim.otoczeniu nie ma tak na imie a nawet jesli,to mam to w du...ie.Poza tym i tak nie mowimy do niego po imieniu.Autorko poknij sie w.glowie,bo co jak przyszlym rodzicom nie podoba sie zadne imie tylko jedne to maja patrzec czy komus moze sie niespodoba?

Gość gość
Ludzie czy wy nie macie innych problemów niż te przeklęte imiona? Co dzień 15 nowych tematów: jakie imię, dlaczego nie to imię, jakie najładniejsze, jakie najbrzydsze, ile jest Julii w przedszkolu. No zwariowac można. A na marginesie: jak wybieralyscie przyszłego męża, to jego imię tez było najważniejsze?:)

Gość gośćaaa
Co za bezsensowny post autorki bez wyobraźni:) Powiedz mi autorko czy twoim zdaniem rodzic przed nadaniem imienia dziecku powinien przeprowadzić ankietę w swoim regionie aby dowiedzieć jakie imię nadali bądź nadadzą inni rodzice swoim dzieciom? Ja mam Kubusia (Jakub) i uwierz mi nie miałam pojęcia że to będzie takie popularne imię, chciałam właśnie żeby było proste ale ładne takie mi się podobało i takie nadałam. Nie rozumiem natomiast twojego bulwersu czy jak to nazwać, ja osobiście na takie rzeczy nie zwracam uwagi jakie imiona maja inni ludzie i inne dzieci, mam ciekawsze zainteresowania :)

Gość gość
Mam Antosia i Biankę - nie mogę rozgryźć teraz - mam wyobraźnię czy nie? co sądzisz autorko?;)

Gość gość
Przy Antosiu wyobraźni zabrakło, potem Ci się wyrobiła i przy drugim dziecku już lepiej. :D ;) "Najczesciej to nie jest tak ze imię się podoba tylko że w serialu jest Julka " Gdyby tak było to miałabym na imię Izaura, a nie Magdalena. :D

Gość gość
a ja będę miała Helenkę i w nosie mam czy się komuś to spodoba

Gość gość
widzisz - nietrafiony - Antos jest po dziadkach - byl w planie zanim jeszcze nastała na niego moda

Gość gość
a ja mam Justyne i Natalie tych imion to juz chyba nikt nie daje, jeszcze Natalie predzej, ale o Justynie nie slyszalam zadnej od jakichs 10 lat ;)

Gość gość
A tam, nie gadaj, że po dziadku... Na pewno z jakiegoś serialu ściągnęłaś. :D

Gość gość
Imiona : D**encja, Cipencja lub meskie Ciulek, D**ek albo Cipek na pewno beda oryginalne i niepowtarzalne.

Gość gość
nie oglądam seriali od ok. 15 lat;)

Gość gość
a ja mam 3 letnia Hanie i teraz bedzie Agatka ;) czy tez brak wyobrazni ? ;p

Gość gość
A ja myślę ze te co tak się zapierają, ze przed nadaniem popularnego imienia nie wiedziały, że jest właśnie takie popularne, zwyczajnie kłamią. To pewnie mamuśki z typu kobiet modnych, co to muszą być na topie a ciuszek jednak z bazarku. Mnie się zawsze odkąd pamiętam podobało imię Lena ale ze względu na nawał tych Len córka dostała inne imię. I przynajmniej jak ją wołam to się pół ulicy nie ogląda. Po co być szaraczkiem jak większość, kiedy wybór imion jest ogromny i Autorka ma rację, to brak wyobraźni i taka zwyczajność w Was.

Gość gość
Moim zdaniem to moda na jakies imiona byla zawsze tak jak kiedyś na Magdy, Agnieszki itd tak teraz sa Julki, leny z tym ze kiedys nie bylo neta, fejsa ludzie nie interesowali sie takimi glupotami, nie wiedzieli kto jak dal dziecku na imie. Mi osobiscie bardzo podoba sie imie Lena ale ze nie chce jednak takiego oklepanego to corka bedzie sie nazywac Milena ☺

Gość gość
Tez nie rozumiem tematu. Ja mam Oliwiera, bo mój mąż dawno sobie wymarzyl, że jak będzie miał synka to właśnie Oliwiera. 5 min się nie zastanawiałam czy imię popularne, okazało się ze w tym czasie kiedy się urodził akurat było. I w grupie w przedszkolu drugiego Oliwiera mial. Córkę starsza mam Zuzie. W grupie jeszcze 2 Zuzie, po sąsiedzku 3. Imię do córki przylgnelo zanim się urodziła, bo pierwotnie wybraliśmy inne, ale nikt się nad popularnością nie zastanawiał. Teraz urodziła się Martynka. Dziewczynka się okazała w dniu swoich narodzin, imię wybierali my na sali poporodowej i tez nie myśleliśmy o tym czy Martynka będzie więcej w przedszkolu. W podstawówce miałam 3 Bartkow, w lo 3 Aski. Nikt z takimi bzdetami problemów nie miał. Brałem wyobraźni byłoby nadanie dziecku osmieszajacego imienia.

Gość gość
mody są przez te denne seriale :O Majka - z serialu tvn, Lena z Na dobre i na złe, a reszta to chyba z gatunku: bo "somsiadka" też tak nazwała i jak pięknie i uroczo :D

Gość gość
gość z 17:03 - twoje myslenie akurat mówi najwięcej tobie, a nie o tym co kto myśli nadając takie, czy inne imię:) na pewno jako osoba pewna siebie nie zamierzam sie poddac terroryzmowi takich idiotek jak ty, które swoje projekcje przenosza na innych i pisza prowokacje na kafe, skoro takie imię mi sie podoba, a nie inne to nie będe go zmieniać, bo akurat spodobało sie również innym - łatwo chyba jest tobą manipulować, skoro zmienisz dziecku imię, bo inni tez takie mają, mimo, ze żadne inne np. ci sie nie podoba:)

Gość gość
Ja chciałam Filipa, ale jak zaszlam w ciążę i spotykalam przyszłe mamy, to co drugi był Filip. Dałam Michał, bo dla mnie imię takie sympatyczne, ale ... teraz dla odmiany ciągle o Michalach słyszę...

Gość gośćaaaaa
gość dziś A ja myślę ze te co tak się zapierają, ze przed nadaniem popularnego imienia nie wiedziały, że jest właśnie takie popularne, zwyczajnie kłamią. To pewnie mamuśki z typu kobiet modnych, co to muszą być na topie a ciuszek jednak z bazarku. Mnie się zawsze odkąd pamiętam podobało imię Lena ale ze względu na nawał tych Len córka dostała inne imię. I przynajmniej jak ją wołam to się pół ulicy nie ogląda. Po co być szaraczkiem jak większość, kiedy wybór imion jest ogromny i Autorka ma rację, to brak wyobraźni i taka zwyczajność w Was xx Tak tak wybrałam imię Kubuś bo chciałam być na topie i teraz się lansuje z synkiem na mieście wołając do niego Kuba Kuba... Kubuś... Jakubku.... Och co za uczucie wtedy mnie ogarnia a jak ktoś go zapyta jak ma na imię i on odpowie że Kuba to taka euforia mnie ogarnia, że aż normalnie wyciągam chusteczkę z mojej pozłacanej bazarowej torebki żeby otrzeć łzy wzruszenia ha ha ha ha ha ha ha ha

Gość gość
Może niech ta od seriali nie ocenia innych swoją miarą, gdyż są osoby(może w głowie się to tej pani nie mieści) które nie oglądają, nie dbają wiec i nie nadążają za S jak Smród i innymi wybitnymi produkcjami. Gdybym chciała nazwać córkę imieniem z serialu, to musiałaby to być Skyler:), swoją drogą piękne imię, ale że jestem Polka, nie będę nadawać dziecku anglojezycznego imienia. To tak przy okazji do mamuś Emmy, Alana,Samuela,o Dzesikach, Brajanach nie wspomnę bo to nie imiona tylko twory imiennopodobne.

Gość gość
o, znowu sie psuje;)

Gość gość
swoją drogą piękne imię, ale że jestem Polka, nie będę nadawać dziecku anglojezycznego imienia. To tak przy okazji do mamuś Emmy, Alana,Samuela,o Dzesikach, Brajanach nie wspomnę bo to nie imiona tylko twory imiennopodobne. xx Taka sama opinie o imionach polskich maja obcokrajwcy ! :D Gdy musza sie meczyc z pisaniem czy wymowa naszych imion:P A jak sie nie mieszka w PL, ale jest sie Polakiem to mozna anglojezyczne, francuzkojęzyczne , norweskie itp. imie dac ? :D

Gość gość
Ale jak nazwiesz dziecko Mia, Emma, Vivirnne czy Xavier a ani myślisz ruszyć się z Pcimia Dolnego, to jacy urzędnicy mają kłopot? Polscy czy zagraniczni?:) a te imiona najczęściej dają właśnie cebulaki. Imię powinno jeszcze współgrać z nazwiskiem. Mamy już kwiatki typu Inez Miednica czy Mercedes Kiełbasa:)

ja jak byłam mała mniej więcej 10letnia mówiłam że dam swoim dzieciom na imię Oliwia i Norbert, po około 5latach mi przeszło i wymyśliłam sb Sarę i Brajana a kiedy zaszłam w 1 ciąże miałam pustkę w głowie i wyszło jak wyszło córka została nazwana na zasadzie kompromisu i zadowolona nie jestem ale cóż jest Gabriela i już. Dosłownie po kilku dniach żałowałam ale najważniejsze że dziecko lubi swoje imię.