Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgaPP

Do Matek bez wyobrazni

Polecane posty

córkę nazwał on... syna nazwałam sama i nie żałowałam ani minuty. po prostu zawsze uważałam że sama urodzę i sama nazwę ... no i przy kolejnych dzieciach tak będzie, zero kompromisów zero obwieszczania przed porodem jak ma dziecko na imię itp.

Gość gość
17.03 link z ministerstwa spraw wewnętrznych dla tej pustej mamusi Lenki, która twierdzi, że to mało popularne imię :D :D Najczęściej nadawane w Polsce! https://www.msw.gov.pl/pl/aktualnosci/12828,Lena-i-Jakub-najczesciej-nadawane-dzieciom-imiona-w-2014-roku.html

Gość gość
Jak za Gierka byly same Edwardy. Czlowiek ma prawo decydowac o imieniu dla dziecka wiec nie zgadzam sie z autorka. Ale zgadzam sie pod tym wzgledem ze ludzi ulegaja modzie. Wiec jak jest jakies imie na topie to pol Polski za tym imieniem ruszy :) ale taka ludzka natura. U nas w rodzinie rzadza Oliwie :)

Gość gość
"""""łatwo chyba jest tobą manipulować, skoro zmienisz dziecku imię, bo inni tez takie mają, mimo, ze żadne inne np. ci sie nie podobausmiech.gif"""""" O to było by trudno moja droga, zważywszy na to jak wiele imion jest do wyboru.

Gość gość
Jak ja oglądałam jakiś film wojenny i tam było imie dla żydówki - Lena, tak mi się podobało a teraz co, same Leny. Moja córcia już nie będzie Leną.. Zreszta mój mąż nie jest Polakiem i nie umie nawet Lena wypowiedzieć porzadnie, zarówno on jak i jego cała rodzina mówią Lena prawie jak Lina, z tym, że to i nie jest tak silne, bardziej takie pomiędzy ie. Bardzo wydłużają to ie. Jak ktoś zna niemiecki to bedzie wiedzial o co kaman. Brajanek mi się podoba ale tylko w wersji Brian, podobało mi się już jak byłam dzieciakiem i oglądałam Żywot Briana Monthy Pythona, a teraz jest strasznie dużo tych Brajanków i zostałabym wyśmiana w pl co najwyżej ..

Gość gość
Ludzie co Was to jak cudze dziecko sie nazywa, pilnujcie swojego, a nie z buciorami w cudze gary.

Gość gość
Moja kolezanka dala synkowi na imie Mieszko a starsi to Bartosz i Witold. Śliczne imiona, inne od top 20. Nie wszytskim oczywiście się podobają ale przynajmniej na placu zabaw mozna krzyknać Witek i nie oglądnie sie wiekszosc dzieci :)

Gość gość
Dla dziewczynek imię Hjurem a chłopiec Sulejman!

Gość gość
Zgadzam sie z autorka. Tyle jest pieknych imion a co roku nadaje sie tysiaca dzieci ciagle te same, julki, lenki, kubusie.

Gość gość
Ale trzeba byc prymitywnym, zeby zakładac taki durny temat

Gość gość
A ja mam na imię Ola i zawsze byłam jedna - czy to w klasie czy w pracy :-P

Gość gość
A ja się zgadzam z autorka. Generalnie mam to gdzieś, jak kto nazywa swoje dziecko czy ruszy głową czy też skopiuje pierwsze lepsze, które usłyszał na ulicy. Moim zdaniem wytłumaczenie jest proste - większość ludzi ślepo podąża za modą, więc skoro ubierają się tak jak wszyscy, czeszą i naśladują inne rzeczy, aby nie wyróżniać się z tłumu, to tym samym kierują się wybierając imię dla dziecka. Ludzie są różni, jedni maja polot, inni nie. Sama mam bardzo popularne imię i zawsze mi to przeszkadzało.

Gość gość
Ja jestem Anna i tych Anek znam za dużo, za dużo miałam ich w szkole i mam w pracy, za dużo Ann mam w najbliższej rodzinie. Teraz te Anny rodzą samych Nikodemów, albo Maję, Lenki i Amelki. Jesteśmy na etapie wyboru imienia i nic popularnego nie wchodzi w grę. Bardzo podoba nam się dla chłopca Leon i Antoni, ale odpadają ze względu na popularność. Antoni może by i przeszedł, bo nie znam zbyt wielu, ale Leonów zrobiła się u nas plaga. Dla dziewczynki chciałam Zosia, ale też odpada. Myślimy nad Anitą lub Kaliną.

Gość gość
no niestety Anek jak psow....sama tez mam na imie Anna i czuje sie okropnie z tak pospolitym imieniem....jak ktos wolal na korytarzu w szkole to sie razem ze mna piec odwracalo na to imie...masakra :(

Gość gość
Zgadzam się z autorką, chociaż zwisa mi jak ktoś nazywa dziecko. Dla mnie najważniejsze, żeby było proste, funkcjonowało w wielu krajach i nie z pierwszej 30stki.

Gość AgaPP
O widze ze wzbudzil emocje moj temat szkoda, ze powazne tematy takich emocji nie wzbudzaja. Chodzilo mi glownie o tepe kopiowanie imion tak jak by juz innych na swiecie nie bylo.

Gość gość
Ja jestem Ewa, moj dwulatek to Czarus. Podoba sie?

Gość gość
Mi sie podoba, ja rodze we wrzesniu 2 blizniaczki i nazwe Ewa i Aneta :)

Gość gość
Skad wy bierzrcie te problemy? Moja corkq ma dwa lata prawir ma na imir julia. Zadnego szalu na to imie nie bylo. Dopiero na kafe sie dowiedzislam ze jest mega popularne. Poszla do zlobka majac rok. Caly zlobek liczy 30 dzieci i ona jedna ma na imie julia. Siostry corka chodzi do prEdszkola i z cirkawosci zapytalam i mowi ze w jej grupie nie ma zadnej julki a w calym przedszkolu chyba 3 sa na 100 dzieci. Mieszksm 50km od wroclawia w srednim miescie. Sama zauwazylam ze duzo antosiow jest ale co to kogo obchodzi

Gość gość
a co myslicie o imieniu Jacek?

Gość gość
Jacek sliczne i malo popularne

Gość gość
JAcek Placek, kretyńskie imię, nie pasuje do dorosłego i brzmi prześmiewczo.

Gość gość
Obcojezyczne imiona sa tak samo dobre jak polskie - smieszne jest tylko naginanie oryginalnej pisowni do pisowni polskiej. Jezeli juz, to Brian, nie Brajan i Jessica, a nie Dzesika. Janetta czy Janet to tez OK, ale Zanetta ?

Gość gość
Czasami bardzo popularne imie jest jednak problemem. Kilkanascie lat temu nazwalam córke Kasia, bo bardzo mi sie podobalo i wtedy mialam gdzieś, że jest popularne. Oprócz córki mam jeszcze 2 synów, którzy maja swoje dziewczyny i obydwie maja na imię Kasie. jesli się nic nie zmieni to w najbliższej rodzinie beda 3 osoby o tym samym imieniu i nazwisku!

Gość gość
Ja mam chłopca Adasia , imię niezbyt częste w moim regionie a tu nagle 3 znajome co urodziły też dały chłopcom na imię Adaś . Dziewczynka miała być Zuza , teraz słyszę , że dookoła Zuzie same . Podoba mi się jeszcze Izabela , Bianka a z chłopców Nikodem ( syn ma na drugie) , Sebastian , Bartosz , Aleksander (Olek) . Kiedyś miałam w klasie chłopaka o imieniu Mieszko :)

Gość gość
Tak było jest i będzie że zawsze imiona będą się powtarzały!!!! Jak ja chodziłam do szkoły to był przepych imion Ania, Tomek, Magda, Paweł i nikomu to nie przeszkadzało. Więcej jest w Polsce nazwisk niż imion polskich, więc zawsze będą się powtarzały.

Gość gość
JAcek Placek, kretyńskie imię, nie pasuje do dorosłego i brzmi prześmiewczo. XXX Moj ojciec ma na imie Jacek wyglada jak drwal ma 193cm mysle ze jakbys go spotkala to bys zmienila zdanie :D

Gość gość
Dobra, nazywajcie swoje dzieci jak chcecie, ale mam pytanie do mam Zuź. Mała Zuzia w warkoczykach i falbankach fajnie brzmi i wygląda, ale czy wiecie że wasze małe Zuzie urosną? Wyobrażacie sobie 50-letnią z wałkami na głowie i z petem w ustach grubaskę do której ktoś się zwraca "Zuziu"? Albo wielką panią prezes lub dyrektorkę banku o imieniu Zuzia? Imię Zuzia pasuje TYLKO małej dziewczynce, ale nie dorosłej kobiecie!!!

Gość gość
Dorosłej kobiecie pasuje Zuzanna oczywiście - super imię:) " gość dziś Czasami bardzo popularne imie jest jednak problemem. Kilkanascie lat temu na zwalam córke Kasia, bo bardzo mi sie podobalo i wtedy mialam gdzieś, że jest popularne. Oprócz córki mam jeszcze 2 synów, którzy maja swoje dziewczyny i obydwie maja na imię Kasie. jesli się nic nie zmieni to w najbliższej rodzinie beda 3 osoby o tym samym imieniu i nazwisku! " U nas jest podobnie - mój chłop nazywa sie tak jak mój brat, a ja tak jak bratowa, poza tym wszyscy mamy po siostrze o tym samym imieniu;) jest smiesznie, ale co tam:)

Gość gość
a ja uważam że jedna kiedyś aż takiego dyżurnego zestawu imion nie było....ja nie miałam żadnej ani w klasie ani w podstawówce ani w liceum, jedną kasię w podstawówce...najwięcej było magd w lo, bo aż 4...