Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość ja

jadłospis siedmiomiesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość ja

Witajcie. Moje dziecko jest głównie karmione piersią ale powoli zaczynam zmianę na mm. Powiedzcie czy powinnam coś zmienić w jadłospisie: 8:00 kp 10:00 kasza ryżowa kukurydziana lub jaglana bez cukru, na 100 ml mm, z owocami 12:30 zupka 14:30 kp 16:30 kp 18:30 owoce 20:00 150 ml mm 2-3 nad ranem kp Wiem że sporo posiłków ale to kp to trwa 2-3 min... Które kolejne zastąpić mm? Maly ma 7.5 mc.

Gość gość ja
Nikt nie pomoże?

Gość uio
mam prawie 7 miesieczniaka ale karmie mm wyglada to tak : 7 - mleko ok 200 ml 11 - deserek owocowy lub kaszka 13 -14 - obiadek 17 - kaszka 20 - mleko 200 ml w miedzy czasie soczek owocowo warzywny lub herbatka

Gość gość
Moja córka 7 miesięcy: 7.00- mleko 210 ml 10.00 - mleko 210 ml 13-14.00 - zupka 16.00- mleko 210 ml lub deserek mleczno owocowy 19.00 kleik ryżowy W dni, w które nie je deseru mleczno owocowego pije soczek. Do picia woda

Gość gość ja
Widzicie jak się karmi mm to i porcje większe i odstępy między karmieniami dłuższe... Generalnie nie wypadam tak źle

Gość gość ja
A co to za desery mleczno-owocowe bo ja nic takiego nie daje? I kaszki /kleik robicie na mm i ile ml?

Gość gość
Deser mleczno owocowy robię sama, np. robię kleik na 60 ml mm i dodaję jabłka, banany. Można zrobić mannę z owocami itd. Moja córka za bardzo samych owoców jeść nie chce wiec tak jej "przemycam"

Gość gość ja
Ok to ja na tej zasadzie daje kaszę rano z owocami. A które karmienie teraz powinnam zastąpić mm?

Gość gość
spróbuj przed snem podac mm zazwyczaj po mm dzieci lepiej spia

Gość gość
Moja ma 10msc ale gdy miala 7msc jadla w sumie tak.samo. ok 7 jajeczniczka.z chlebkiem na parze 10 jogurt naturalny z bananem 12-13 zupa 15 obiad: zimniak/ryZ/kasza + miesko+ warzywa np kalafior brokul marchew burak 17-18 kaszka 150ml na gesto z owocem ok 20 180ml MM ok polnocy 150 MM ok 5 180 MM

Gość gość
Aa i jeszcze chcialabym.dodac ze do 8 msc w nocy karmilam piersia :) w 7 mac mala odrzucila nleko w dzienl

Gość gość
Corka ma 8mc ale miesiąc temu bylo identycznie tj: Wstaje 6-7 rano dostaje cyca i tak potem kolo 9 jak na drzemke idzie. O 11 drugie śniadanie i tu różnie kaszke ok 100g, kanapeczke z dżemem, z żółtkiem, jogurt naturalny z owockiem. O 14 obiadek (jesli od 11 nie wymusi cyca) zjada duzy sloiczek 190g, Godz 17 piers i np nektarynke sobie gryzie. O 20 mm 120ml z łyżka kleiku/kaszki

Gość gość
o jacie kanepeczke z dzemem , chyba jestem mało odwazna :(

Gość gość ja
Kanapki i jogurt? Matko... Ja dopiero zaczynam wprowadzanie glutenu a nabiału wcale... Daje pól żółtka co drugi dzień do zupki. Ale takiej zupki czy obiadu to moje dziecko nawet małego słoiczka całego nie zje

Gość gość ja
A, i nie ma jeszcze zębów...

Gość gość ja
W takim razie zastąpię mm któreś popołudniowe karmienie bo rano po piersi dostaje kasze jaglana na gęsto na 150 ml mm

Gość gość
Ja właśnie dumam co dodać do jadłospisu córeczki. Ma już skończone 7 miesięcy. Wciąż jej się ulewa, więc daję jej mniejsze porcje, ale częściej. Mała dużo teraz leży na brzuszku. 6-7 --- 120ml mm z kleikiem ryżowym 9-10 ---- owoce (ze słoiczka jadła już jabłka, banany, gruszki, brzoskwinie, surowe tarte jabłko też je) około 125g 11-12 ---- 120ml mm 13-14 (przed spacerem) ---- 120 ml mm 15-16 ----- obiadek (gotuję jej marchewkę z pietruszką,selerem i ziemniakiem, do tego mięsko z piersi indyka gotowane osobno, do tego łyżeczka kaszy mannej gotowanej na wodzie, pół żółtka też już raz podałam, ze słoiczków też podawałam) zjada od 125 do 150g) 17-17.30 ----- 120ml mm z 2 łyżkami kleiku 19 ----- 120-150ml mm z 2 łyżkami kaszki (ilość zależy od tego, kiedy był ostatni posiłek) ok. 2 w nocy 120 ml mm Czasem mała budzi się jeszcze około 23 i wtedy też dostaje 120ml mm. Zauważyłam, że po deserku i obiadku szybko robi się głodna, więc szybciej dostaje kolejną porcję mleka. Godziny oczywiście przykładowe. Staram się, aby jadła do 2-3 godziny, a godzinę po deserku dostaje mleko. Czy uważacie, że powinnam coś zmienić? Coś źle wygląda? Czym zastąpić mleko? 2 deserki podawać?