Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Kolacja w greckim stylu Pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich :) Zaprosiłam na sobotę znajomych (2) na kolację. Nie mam pojęcia dlaczego, ale stwierdziłam, że chciałabym zorganizować tematyczny poczęstunek razem z całą otoczką i padło na Grecję. W sumie nie wiem czym się sugerowałam bo nie znam tematu (nigdy nie byłam w Grecji) ale skoro powiedziałam "A" to trzeba powiedzieć "B" i zabrać się za przygotowania. Znajomi zostali już poinformowani o tematyce wieczoru, są bardzo zadowoleni, więc nie myślę nawet o zmianie. Zaczęłam przeszukiwać internet w celu zebrania pomysłów i przepisów, ale chciałabym się oprócz tego porozumieć z kimś, kto temat greckiego jedzenia i imprez zna. Moje jeszcze niekompletne menu: 1. Przystawki zimne/cieple - Mezedes? - krążki kalamarów, krewetki, ser feta z oregano i oliwa/chlebek pita, grillowany bakłażan i cukinia, sos tzatziki, oliwki, pomidorki koktajlowe 2. Zupa - tu mam problem. Czy mozecie mi cos polecic? Czytalam o zupie cytrynowej i fasolowej ale nie jestem do nich przekonana. Czy nadalby sie krem pomidorowy? Czytalam menu jedej z greckich restauracji i byl tam serwowany krem z pomidorow w stylu greckim - co to oznacza? 3.Dania glowne - moussaka i keftedes, salatka grecka, pita Chcialabym podac do tego ziemniaki albo frytki. Co lepiej pasuje i jesli ziemniaki to jak przyrzadzone? 4. Patera serow - postaram sie znalezc greckie sery i oby mi sie udalo. Jesli nie to albo zrezygnuje z tej pozycji albo kupie inne sery dostepne w sklepie 5. Deser - czytalam o jogurcie greckim z miodem i orzechami ale nie podoba mi sie ten pomysl. Co zamiast tego? Chcialabym uniknac ciezkich ciast z bakaliami. Jesli nic nie znajde to podam lody z owocami albo upieke lekkie ciasto kruche z malinami. Nie mam innego pomyslu. Do picia - ouzo, greckie wina, lemoniada, woda z cytryna mieta i limonka Stol - biel i niebieski, morskie akcenty W tle nienachalna, grecka muzyka i/lub pokaz zdjec,slajdow puszczony na projektorze. Macie jeszcze jakies pomysly co mogloby mi urozmaicic ten wieczor? Zalezy mi zeby goscie byli zadowoleni :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować