Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pasypasy

Jak to jest z tymi pasami w samochodzie?

Polecane posty

Gość pasypasy

Jeździłyście zapięte w pasy do końca ciąży? Czy muszę mieć zaświadczenie lekarskie że są przeciwwskazania do jeżdżenia w pasach czy w widocznej ciąży mogę jeżdzić bez i czy jak mnie zatrzyma policja to wlepią mi za to mandat? Zaczynam 7 miesąc i nie ukrywam, że jak jadę w dłuższą trasę to są dni że mnie ten pas uwiera czasem. Jak mąż kieruje to jeszcze czasem odpinam na chwilę pas i zapinam znowu ale jak jadę sama to jakoś boję się bez pasów bo mam wrażenie jakby miała zaraz wypaść z tego samochodu...

Gość gość
nie wiem jak to jest ale ja od 5 miesiaca jezdzialam bez

Gość gość
ogólnie powinnaś mieć zaświadczenie o przeciwwskazaniach, ale w widocznej ciąży możesz jeździć bez. choć nie ma powodu by pasów nie zapinać, w końcu ucisk jest znikomy, ulokowany w dolnej części, a wypadek może mieć poważniejsze skutki niż zapięty pas

Gość gość
ja do konca jezdzilam z ... uwieralo owszem, ale wolalam lekki dyskomfort i większe bezpieczenstwo...

Gość gość
Z tego co wiem mozna jezdzic bez ale ja w ciąży bylam 2 lata temu wiec moze sie zmienilo. Przepisy przepisami ale ja jezdzilam cala ciaze w pasach, balabym sie ze w trakcie stluczki wylecę przez szybę a to raczej gorsze niż uwierajacy pas, jak juz ktos mial stluczke to wie jakie sily dzialaja, nic wtedy nie zrobisz. Poszukaj w dużych sklepach z art dla dzieci, u mnie mozna wypożyczyć adapter do pasów, placilam 10zl/mies i jezdzilam z nim do końca ciąży. Wtedy nie będzie c***as przeszkadzam i zapewnisz sobie i dziecku max bezpieczenstwa. Albo szukaj używanych? W sklepach besafe? Popytaj, jak nie ma u ciebie to moze mozna przez neta wypożyczyć. U mnie mozna tez wypożyczać w wybranych salonach samochodowych.

Gość gość
jexdziłam w pasach do końca, ważniejsze bezpieczenstwo niż trochę niewygody

Gość gość
W widocznej ciąży możesz jeździć bez pasów względem policji, ale musisz miec świadomość, ze w razie wypadku zapięte pasy nie zagrażają dziecku, a uderzenie bez pasów i przygniecenie twoim ciałem - tak. Sa takie adaptery do pasow dla kobiet w ciąży, dzięki temu jest wygodniej. Miałam cos takiego jak jechałam w dluzsza trasę, a tak to pasy do samego konca tylko ten dolny prowadzisz pod brzuchem.

Gość gość
w widocznej ciazy nie musisz zapinać

Gość gość
jeździłam do samego końca w zapiętych pasach, bo mam rozum i wie, czym może grozić jeżdżenie bez pasów, żeby mnie nic nie uwierało, to dolną część układałam pod brzuchem

Gość gość
Jak nie zależy ci na dziecku to nie zapinaj. Przy stłuczce nawet przy prędkości 30-40 działa ogromna siła. Uderzasz brzuchem w deskę rozdzielczą i po dziecku. Przy pasach ma szanse. W ciąży stosuje się adapter do pasów.

Gość gość
Ja jeżdżę juz drugą ciąze z adapterem do pasów i nie zastanawiam sie co będzie gdyby... Nie wyobrazam sobie jazdy bez zapiętych pasów, o stłuczkę bardzo łatwo a o skutkach lepiej nie myslec.