Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

utwory z muzyki klasycznej

Polecane posty

Gość gość

czy są jakieś utwory z muzyki klasycznej, które na Was jakoś szczególnie działają albo które są dla Was nie do przejścia?

Gość gość
tu nikt nie słucha klasyki, co pan 🖐️

Gość gość
dlaczego? To jest muzyka uniwersalna, słuchana nie tylko w europie, ale i w dużej części świata. Każdy człowiek na poziomie powinien cenić tą muzykę. Takie jest moje zdanie.

Gość gość
Są. Voi che sapete, ale to aria, Serenade Schuberta, Lacrimosa Mozarta. I jeszcze parę dłuższych.

Gość gość
no ale to taka pop klasyka. Mi chodziło raczej o jakieś ambitniejsze rzeczy.

Gość gość
Co jest w tych utworach mało ambitnego, przepraszam?

Gość gość
Joseph Martin Kraus jeszcze, Charles Simon Catel. Chyba że tobie chodzi o współczesna klasykę, takiej to nie zdarza mi się jakoś słuchać :P

Gość gość
to są utwory typu cztery pory roku czy dla elizy. To właściwie nie jest nawet dobra muzyka ( poza fragm. z Requiem Mozarta), to jest taki kicz. Dla niewtajemniczonych: tak, w tzw muzyce klasycznej też jest kicz. I to jest go całkiem sporo.

Gość gość
ok tych dwóch nazwisk nie znam, więc się nie wypowiadam na temat ich muzyki. Przyznaję się bez bicia:)

Gość gość
To nie jest kicz, to są luźniejsze utwory, ale całego Mozarta nazywać kiczem.. duża przesada. Chyba mamy inną definicję kiczu. Ja słucham różnych, nie jestem Ci w stanie wszystkich nazwisk podać na tę chwile, bo z niektórych znam pojedyncze utwory.

Gość gość
Prokofiev myślę, że autorka zna :)

Gość gość
kochane! Nie napisałem nic takiego, że Mozart to kicz ani że mi się nie podoba:) Przeciwnie, napisałem w nawiasie ( poza fragm z Requiem Mozarta).:) Chodziłem do szkoły muzycznej i cenię Mozarta, choć to prawda, nie należy on do moich ulubionych kompozytorów.

Gość gość
akurat autor. Prokofieva nie tylko znam, ale fascynuję się nim od wczesnej młodości.

Gość gość
a Bacha albo Straussów lubisz? Pachelbel? Chopin?

Gość gość
To może Ty cos poleć? Chętnie autorze posłucham czegoś nowego ;)

Gość gość
polecam jeszcze muzykę filmową, Two steps from hell :)

Gość gość
Utwory które każdy powinien wysłuchać 1 .Hendel Oratorium Mesjasz najlepiej orkiestra pod dyrekcją Waltera Christi lub Johna Eliota Gardinera 2 . IX Symfonia Beethovena orkiestra pod dyrekcja Kurta Masura lub Daniela Barenboima 3.V symfonia Mahlera pod orkiestra dyrekcją Leonarda Bernsteina To są moi ulubieni dyrygenci i utwory. Ale jeszcze Mozart , Chopin , Pergolesi no i Włosi Verdi , Donizzetti , Puccinni , Belinni . Jeśli ktoś twierdzi ze nie lubi muzyki klasycznej niech odslucha krotkiego utworu Cannon In De major Pachelbela ale konecznie London Filharmonic Orchestra :-)

Gość gość
Ludovico Einaudi, nie klasyczna, ale też ładne :)

Gość gość
z prokofieva mogę polecić np jego sonaty ( zwł VIII, VI). z schuberta ostatnie sonaty ( np B-dur D960) ale też wcześniejsze. z hindemitha jego ludus tonalis napisane w estetyce nowej rzeczowości ze stockhausena jego klavierstucke ( rewelacyjne!) ze schrekera jego operę Die Ferne Klang ( Daleki dźwięk).

Gość gość
zdaję sobie sprawę, że nie są to łatwe propozycje i trzeba pewnego osłuchania, by znajdować w nich przyjemność. Napisałem tu po prostu kilka utworów, które są dla mnie ważne. Oczywiście jest ich o wiele więcej.

Gość gość
Messiah - dziękuję za przypomnienie, też lubię, a dawno nie słuchałam! IX Symfonia i Mahler to samo.

Gość gość
z wymienionych przez osobę wyżej uwielbiam Beethovena (choć akurat nie te symfonie i nie w tych wykonaniach). Ale to kwestia gustu:)

Gość gość
A moim zdaniem te pozycje nie są trudne ;). Ja słucham zarówno 'pop klasyki', jak to określiłeś, jak i takich.

Gość gość
hindemith i stockhausen to awangarda. Prokofiev też w pewnym sensie, choć w łagodniejszej wersji. Wiele osób tego nie lubi, ale ja zawsze miałem pociąg do awagardy:)

Gość gość
A Schuberta wielbię w niemal każdej formie.

Gość gość
Hindemith nie kojarzę, zobaczymy, cóż to jest.

Gość gość
takich czyli jakich? moje propozycje to te 22:28 z hindemithem i schrekerem. O Haendlu i Beethovenie pisał ktoś inny.