Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

utwory z muzyki klasycznej

Polecane posty

Gość gość
ludus tonalis polecam w nagraniu Światosława Richtera z lat 80. To trwa około godziny i jest zimne i konstruktywistyczne.

Gość gość
Ja tam sie nie znam czy kicz czy nie kicz, ale bardzo lubie Ludovico Einaudi i Philipa Glassa

Gość gość
Ludus Tonalis zbyt monotonne, nie ma tego czegoś do końca, chwytającego. A bywają podobne utwory, które jednak coś w sobie maja. Ale to też zależy od nastroju.

Gość gość
znasz ludus tonalis? to nie jest monotonne, tylko wymaga rozumienia formy fugi, prowadzenia melodii w poszczególnych głosach i słuchania kontrapunktów.

Gość gość
W nagraniu Richtera Ludus Tonalis brzmi inaczej - lepiej.

Gość gość
Masz do tego inny stosunek. Ja nie chodziłam do szkoły muzycznej :P. Ale wykonanie Światosława jest lepsze, ja słuchałam wersji Jane Carlson.

Gość gość
a widzisz. Richter w ogóle grał bardziej miękko i poetycko. Jest moim ulubionym pianistą.

Gość gość
chcesz popisać na privie? Jutro będę miał czas.

Gość babii_
nie ma tu niczego do rozumienia. sa rzeczy, ktore sie podobaja a ktore nie i tyle, tu nie trzeba fug rozumiec a co do watku to ja lubie Bacha i Chopina

Gość gość
przez tą chwilę to wysłuchałaś chyba z minutę tego:)

Gość gość hania
Uwielbiam muzykę klasyczną. Każdy utwór lubie bo każdy ma sens i znaczenie. Szczególnie polubiłam "Cztery pory roku" Vivaldiego i "Dla Elizy" Chopina:)

Gość gość
Mesjasza Hendla najbardziej lubię słuchać w wykonaniu Les Arts Florissants pod dyrekcją Waltera Christi to wykonanie jest dla mnie absolutnie numer jeden Piątkę Mahlera dla tego pod dyrekcją Bernstaina ze jego adagietto jest jak płynące powietrze , jakby te dźwięki brały się z tlenu cudo cudo cudo

Gość gość
niestety, w muzyce klasycznej wiele zależy od rozumienia formy. Każdy kto się na tym zna, to Ci to powie.

Gość gość
Żebyś mnie zdetronizował w kwestii znajomości klasyki? ;) Żartuję. Jak chcesz, to podrzuć jakiś kontakt.

Gość gość
ja bardzo lubie "Air" Bacha i "Moonlight Sonata" Schuberta, jakby ktos znal cos podobnego to chetnie poslucham

Gość gość
ja mahlera akurat wyjątkowo nie trawię. Chociaż lubię jego VI symfonię za wyjątkowy tragizm i IX za antycypacje dodekafonistów.

Gość gość
sorry, ale nie mogę teraz słuchać, więc się nie wypowiem:)

Gość gość
jak chcesz to pisz peti27@o2.pl

Gość gość
A moglbys napisac krotki samouczek co oznacza np C-major, VB40 etc? te wszystkie oznaczenia :P

Gość gość
C-dur to tonacja bez żadnych znaków przykluczowych ( czyli krzyżyków i bemoli). VB40 to prawdopodobnie numer dzieła, akurat nie wiem jakiego kompozytora to się tyczy.

Gość gość
A jakas rozpiska - podział na tonacje, co to dokladniej oznacza, albo link do jakiejś strony dobrze to objasniajacej?

Gość gość
I jak je rozpoznac, jak sie tego nauczyc samemu?

Gość gość
najlepiej wpisz to w google, to na pewno coś znajdziesz. ja już na dzisiaj kończę, bo jutro muszę do pracy wstać. Cześć:)

Gość gość
Hedla uwielbiam wszystko .Opery , oratoria ,to dla mnie kompozytor nr 1 A z lżejszych rzeczy moge polecic Carmine Burane Carla Orffa .Ten chór na koniec mmmmmmm