Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemcy mają inny schemat żywieniowy?

Polecane posty

Gość gość

Mąż był dziś w Niemczech w delegacji i zrobił mi zdjęcia słoiczków firmy Alete (odpowiednik naszego Gerbera) i SunBaby (u nas nie ma), i tam od 4 miesiąca (!!!) jest słoiczek z truskawkami, jagodami, wiśniami, a nawet spagetti z sosem pomidorowym. Mają też słoiczki z pasternakiem, u nas żadna firma nie robi, a w USA zalecają pasternak jako pierwsze warzywo nawet przed dynią i marchwią. Ceny słoiczków od 35 eurocentów, oczywiście oni nie mają vatu 23%... rząd nas wydymał bez mydła.

Gość gość
SunBaby mozna kupic łatwo przez internet Ja daje słoiczki Hippa eko, sa równie dobre, oczywiscie te bez cukru - wg mnie 2-3 zł za słoiczek to tanio jak barszcz, poza tym co drugi dzien daje dziecku domowe jarzyny eko, sama przygotowuje przeciery. kaszki sa b dobre w Polsce np marki Topfer (tez niemiecka), dostepne np w carrefour podawanie dziecku jagód i truskawek w 4 mies zycia to nieporozumienie, na wszystko przyjdzie czas, niech najpierw polubia jablka, banany, gruszki itd. generalnie, nie podniecaj sie tak wszystkim co obce, niemieckie itd ;)

Gość gość
chciałaś dziecko to teraz z*********j na nie a nie oczekujesz na darmowe, a, że rząd wydymał, to nas wszystkich uczciwych dyma, tylko złodzieji nie, ale to wina solidaruchów z lat 80 na czele z przywódcą, bo to oni doprowadzili do zniszczenia naszego kraju

Gość gość
Bo ten caly schemat zywieniowy jest tak naprawde kwestia umowną, wynika bardziej z tradycji, ze np. u nas zaczyna się zwykle od marchewki. Równie dobrze można zacząć od mięsa. Generalnie wprowadza się produkty lokalne w pierwszej kolejności. U nas w Polsce z wszystkim co dotyczy dzieci troche sie przegina, takie moje zdanie. Zresztą czy kiedys byly jakieś ścisłe schematy? Jakos nas rodzice wyzywili i żyjemy...

Gość gość
nieporozumienie bo co? to tylko u nas, w tym zacofanym kraju, kobiety karmiące piersią jadą na wodzie, chrupkach kukurydzianych i warzywach na parze, a dzieciom daje się pierwszą marchewkę w wieku pół roku, bo inaczej zaparć dostanie :o australia - tutaj cytrusy wprowadza się po 5 miesiącu życia. Zgadnijcie co :o Wszystkie dzieci żyją i mają się świetnie, nie rzygają, nie mają gazów, nie dostają alergii jak na wszystko, co poza schematem w Polsce :o 🖐️

Gość gość
A co cie dziwi? Schematy żywienia to tylko pewne wskazówki. Są różne nie tylko w różnych krajach, zmieniają się co jakiś czas W Polsce od niedawna są nowe wytyczne, właśnie wcześniejsze wprowadzenie stałych produktów, glutenu, całego jajka Jeszcze 20-30 lat temu radiowo dodawać cukier do mleka. Po prostu trzeba myśleć. A widać że nie jest to twoja mocna strona, skoro twierdzisz że np. w Niemczech nie ma podatków. :)

Gość gość
Nie o to chodzi, że podniecam się niemieckim, bo tak nie jest, i nie zamierzam też podawać truskawek czy pomidorów w 4 mcu...po prostu zastanawiam się, skąd taka rozbieżność w schematach żywieniowych, skoro nasi "eksperci" tworzący te schematy powołują się na UE i USA..... I nie oczekuję "darmowego" tylko wkurza mnie, że Niemiec zarabia 4 razy tyle co Polak, a ma wszystko taniej, a narz debilny rząd się chwali jaki to prorodzinny i sieje propagandę sukcesu. Wiem, że Sunbaby, Topfer, Holle można kupić u nas, ale o wiele drożej niż w Niemczech.

Gość gość
Nie znam polskich słoiczków, ale co do ceny to nie wiem gdzie tak tanio znalazł. Ja kupowałam córce alete, od 65 centów do 1 Euro. Podobno w Polsce zaleca się mleko krowie dopiero po 3 roku życia. W Niemczech lekarz kazał mi podawać jak miała 9 miesięcy. W Polsce kąpie się niemowlęta codziennie, tutaj w szkołach rodzenia, położę i lekarze przypominają żeby kąpać raz w tygodniu a codziennie przemywac mokra szmatką. Używa się też mało środków higienicznych, np odradza się pudry, oliwki, a krem na odpazenia tylko jak faktycznie coś jest nie tak a nie przy każdym myciu.

Gość gość
W Polsce od niedawna są nowe wytyczne, właśnie wcześniejsze wprowadzenie stałych produktów, glutenu, całego jajka x Ha ha ha, pediatrzy zaczynają już przebąkiwać o wykluczeniu glutenu co najmniej do 3 roku życia, ciekawe jak te nasze matki polki sobie poradzą :D :D :D

Gość gość
Myślenie nie jest raczej Twoją mocną stroną, bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że nie mają podatków, tylko, że nie mają vatu 23% na produkty dla dzieci, tylko 7%-chcesz skan paragonu???

Gość gość
To ja napiszę z perspektywy Francji, bo tu mieszkam od 4 lat a od 2 wychowuję tu dziecko: mleko krowie po 6 miesiącu. Na pierwszy posiłek stały zalecają ziemniaka, batata, jabłko albo cukinię (to w większości słoiki dla najmłodszych właśnie) zalecenia odnośnie kąpieli też jak w De - raz, dwa razy w tygodniu, dopiero jak dziecko zaczyna raczkować częściej (więcej potu, zmienia się w tym okresie porowatość skóry, inna termoregulacja itd) spacery - drugiego dnia po porodzie lekarka wysyłała nas na spacer po ogrodzie szpitalnym mogłabym wymieniać i wymieniać. Niebo a ziemia w porównaniu do Polski. Ale z doświadczenia wiem, że Polki obstawiają przy tym, że czapka w lipcu jest konieczna, a kąpiel najlepiej 3x dziennie, bo to synonim higieny ;) Okeeeeeej, nie będę się kłócić (ale same przyznacie, że coś w tym jest, skoro 90% cywilizowanego świata ma kompletnie inne zalecenia odnośnie pielęgnacji i żywienia niemowląt).

Gość gość
Ty się o matki polki nie bój, bo one sobie poradzą, raczej babcie-treściowe tych matek będą miały wąty, bo jak to dziecko w wózku bez buły? Skórki od chleba na ząbkowanie nie można?

Gość gość
"W Polsce kąpie się niemowlęta codziennie, tutaj w szkołach rodzenia, położę i lekarze przypominają żeby kąpać raz w tygodniu a codziennie przemywac mokra szmatką. Używa się też mało środków higienicznych, np odradza się pudry, oliwki, a krem na odpazenia tylko jak faktycznie coś jest nie tak a nie przy każdym myciu. " Chodzę akurat do szkoły rodzenia i u nas są takie same zalecenia.

Gość gość
Bo w Polsce ludziom sie wciska kazde g o w n o, dla doroslych i dzieci. Mieszkam de Francji i moja lista produktow do pielegnacji dziecka byla 3 razy krotsza nie mojej bratowej z Polski. Co wiecej polozne nie wciskaly emolientow ale zalecaly dobra emulsje do mycia i ew oliwe z oliwek na przesuszona skore. I to wszystko! Rozszerzanie diety tes jest duzo luzniejsze, oczywiscie sa tabelki ale wszuscy mowia, ze najlepiej sie dziecko i matka. Warzywa i owoce podaje sie wszelkie pomiedzy 4 a 6 miesiacem zycia, zalecaja po kolei, zeby dziecko poznalo smak kazdego nowego pokarmu. Moje dzieci jadly sery plesniowe i krewetki kolo 8 miesiaca i maja sie swietnie. W Police moim zdaniem z dziecmi ibchodzi sie jak z jajkiem. Znam matki, ktore nie wprowadzaly nowego pokarmu bez konsultacji z lekarzem! Moim zdaniem nasze matki mialy duzo zdrowsze podejscie do pielegnacji i wychowania.

Gość gość
kiedys byly jakieś ścisłe schematy? Jakos nas rodzice wyzywili i żyjemy... xx a były, kto chciał-ten miał, jest u mojej mamy w domu książka z lat 50 tych, wg której babcia wychowywała moja mamę i tam już były schematy i nawet przepisy-pamiętam przepis na papkę z mózgu cielęcego dla 3 miesięcznych niemowląt... a to, że większość rodziców miała w d***e wszelkie wytyczne i nie czytała książek (zresztą podobnie jak teraz) to inna inszość

Gość gość
Nie wiecie, skąd taka rozbieżność w schematach żywieniowych, skoro nasi "eksperci" tworzący te schematy powołują się na UE i USA???

Gość gość
Taa...zwłaszcza jak byly kartki i człowiek mógł przebierać i wybierać...to ja pisałam o tym braku schematu. Moim zdaniem przegina się u nas i tyle. Wystarczy pomyśleć o tym w taki sposób, ze chyba wszystkie dzieci i ich żołądki są podobne, na całym świecie. Jestem zdania, ze owoce, warzywa i inna żywność nieprzetworzona po prostu wprowadza sie stopniowo. A co po kolei to ma mniejsze znaczenie.

Gość gość
Ja nie bardzo rozumiem po co wprowadzać w wieku 4 miesięcy stale pokarmy ? Takie niemowle moze spokojnie pic tylko mleko (kp lub mm) do ukończenia 6 m.ż. Z tym kapaniem raz na tydzień to jakaś porazka . Dla dziecka kąpiel to nie tylko zabieg higieniczny ale tez relaksujacy . Dziecko dobrze czuje sie w wodzie .

Gość gość
Na warzywa kartek nigdy nie było, a na mięso owszem, ale pomimo tego spożycie mięsa na osobę było kilkukrotnie większe niż teraz... zobacz jak bardzo spadło spożycie najzdrowszego i najdroższego mięsa czyli cielęciny i wołowiny.

Gość gość
tu autorka, dokładnie tak samo uważam, kp i będę rozszerzać dietę po 6 mcu, a kąpię codziennie czym się różni przecieranie mokrą szmatką od kąpieli-chyba tylko czasem ekspozycji na wodę...jak kąpiel jest szybka to nie wysuszy skóry, przecież niemowlak nie musi odmakać w wodzie pół godziny

Gość gość
teraz jest bieda i naganiają społeczeństwo do jedzenia tego, czym za komuny gardzili: np. wychwalają jak to super jest wieprzowina, dorsze i olej rzepakowy...

Gość gość
Nie rozumiem. Napisałam ze w Niemczech zaleca się kąpiele niemowląt raz na tydzień. Zaraz mi jedna napisała, że w Polsce przecież też. A po chwili kilka matek, że oczywiście kąpie codziennie. To jak jest w tej Polsce? Co innego lekarze a co innego matki?

Gość gość
chciałaś dziecko to teraz z*********j na nie a nie oczekujesz na darmowe xx omg jakie chamstwo i agresja, a to zwykły temat o żywieniu...

Gość gość
To jak jest w tej Polsce? Co innego lekarze a co innego matki? xx lekarze nie sa w Polsce jednogłośni, bo nie mają standardów postępowania, procedur (w Niemczech, USA na wszystko masz procedury w Polsce nie), każdy lekarz mówi co innego wedle własnego "doświadczenia" na ten sam temat, tak jest specjalnie ustanowione prawo na korzyść dla nich, aby mieli furtkę w razie popełnienia błędu medycznego-wiem co mówię, jestem z branży

Gość gość
Ale są takie tematy, w których każdy lekarz powie to samo. Np z tą kąpielą. Albo sadzenie na nocnik. Wszędzie trąbią ze dopiero po 18 miesiącu można zacząć naukę, a masa kobiet próbuje już polroczne

Gość gość
gość dziś xx jedyna mądra w tym towarzystwie tak trzymać !

Gość gość
No coś ty, chyba długo nie mieszkasz w PL, nie ma takiego tematu, żeby lekarze byli jednogłośni, zapewniam cie, będa mówić tak, jak słyszeli na ostatnim szkoleniu, a jeśli są starej daty i się nie dokształcają to wiedzą mniej od niejednej matki. W szpitalu miałam styczność z 3 lekarzami i 7 położnymi, zagadywałam o kp i inne tematy jak podawanie glutenu, każdy mówił co innego. Gluten rozbieżność 5-12 mcy, czas trwania jednego karmienia 5 minut-godzina, etc.

Gość gość
Jest jeszcze taka różnica, że w Niemczech nie płaci się za lekarstwa dla dzieci, czy to antybiotyk czy syropek na kaszel, krople do nosa itd.

Gość gość
u nas większość "lekarstw" dla dzieci to suplementy diety i wyroby medyczne, a nie leki

Gość gość
To ja matka z Franchi. Mozna wprowadzac dziecku stale pokarmu od 4 miesiaca zycia. Kazde dziecko jest inne, moje dziecko dostalo stale pokarmu w 5 miesiacu bo nie dawalo nam spokoju jak zaczynalismy jesc. Dawalam jej warzywka przed naszym posilkiem i wszyscy byli zadowoleni.