Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość checo89

Nadżerka, Wasze doświadczenia z tym związane

Polecane posty

Gość checo89

Moje drogie, proszę o napisanie Waszych doświadczeń z tą przypadłością. Jak długo leczyłyście nadżerkę? Jakim sposobem/lekami? Czy mogłyście uprawiać seks mając nadżerkę? Czy miałyście jakieś inne dolegliwości z tym związane? Proszę, napiszcie wszystko co Wam przychodzi do głowy. Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że ją mam. Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej o tej chorobie.

Gość gość
Hej. Mialam nadrzerke 2 lata temu. Okropne upławy a w dodatku ciągły ból podbrzusza i krzyża. Sex mozesz uprawiac nikt jeszcze od nadzerki nie umarl. Musis sie badac i sprawdzac czy jest wszystkonok. Ja miakam nadzerke na cala szyjke macicy i stany zapalne dalam wywalić i do dzisuaj nic.

Gość gość
Tzn dalam sobie wypalić nadzerke

Gość gość
wyleczyłam Solcogynem po ciąży -i mam do dziś spokój. Wcześniej wieczne upławy i infekcje.

Gość checo89
No właśnie u mnie stwierdzono nadżerkę przy okazji. Miałam infekcję grzybiczą i dowiedziałam się podczas badania o jednym i o drugim. Byłam na początku roku u gina też z infekcją, ale bakteryjną i wtedy pani doktor nic o nadżerce nie mówiła. A teraz mamy sierpień i nagle mam dużą tę nadżerkę (teraz byłam u innego ginekologa). Ogólnie biorę globulki i tabletki, w piątek mam iść na cytologię i potem znowu globulki. Zapytałam się lekarza skąd w ogóle bierze się nadżerka. Powiedział, że może być od tamponów, prezerwatyw, częstej zmiany partnerów... Tylko, że u mnie nic z tych rzeczy nie występuje. Ani nie używam tamponów, ani prezerwatyw, partner jeden w życiu i ten sam. Więc jakie mogą być inne przyczyny nadżerki? Zmiany hormonalne? A tak w ogóle czy po wypaleniu/wymrożeniu nadżerki nie ma się później kłopotów z zajściem w ciążę? Nie planuję na razie dziecka, ale w przyszłości tak...

Gość gość
Czy nadżerka może być od częstego uprawiania seksu?

Gość gość
hmmm... kto ci podsunął taki pomysł?? Po prostu nadżerka się tworzy i tyle, a dlaczego inne kobiety mają policystyczne jajniki?? Ja nadżerkę wymrażałam, pomimo że cytologie miałam okej ale męczyły mnie ciągle nawracające infekcje. Po zabiegu przez 4 tygodnie nie współżyłam a w między czasie stosowałam probiotyk dopochwowy invag w celu odbudowy mikroflory po zabiegu. Teraz jest okej, nic mnie nie boli, nie mam upławów ani infekcji.

Gość gość
Oprócz nadzerki właściwej istnieje tzw.nadzerka rzekoma (inaczej ektopia). Tej drugiej sie nie leczy, bo nie jest stanem chorobowym, lecz zwykłą fizjologią. "Na oko" wyglądają tak samo. Odróżnia je wynik cytologii. Jesli ten jest prawidłowy oznacza to, ze wystarczy obserwacja (czyli kontrolne badanie za rok, dwa).

Gość gość
U mnie nadżerka była siedliskiem bakterii, dlatego miałam częste problemy intymne. Nie miałam wtedy dzieci, dlatego ginekolog polecił mi ją wymrozić. Po zabiegu przez tydzień zakładałam nystatynę, następnie przez kolejny tydzień hydrovag w celu zakwaszenia pochwy i przyspieszenia gojenia śluzówki. Jasnoróżowe upławy po dwóch tygodniach od zabiegu przestały mi dokuczać i do tej pory problem nie wrócił. Obecnie mam trzymiesięcznego synka, bez problemów zaszłam w ciążę.