Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agatka198801

poród naturalny po cesarce

Polecane posty

miałam cesarkę ze względu na wąska miednica. w przyszłości drugie dziecko chciałabym urodzić siłami natury. Ginekolog powiedział mi że jeśli za kilka lat miednica się rozejdzie to jest to możliwe czy któraś z was rodziła naturalnie gdy pierwszy poród był cc ? jak to wygląda?

Gość Robiąca notatki
Nam lekarz w szkole rodzenia powiedział tak: 90% mam w kolejnym porodzie ma także cesarskie cięcie. Wynika to z tego, że macica jest już "naruszona", ma tylko ok 70% siły niż narząd nie poddany cc. Można oczywiście rodzić w sposób naturalny, ale lekarz i tak patrzy w czasie USG na bliznę po cc - musi ona mieć min. 1 cm szerokości, aby mogła wytrzymać napór maluszka w czasie porodu. Poród naturalny po cc zależy także od wagi dziecka - gdyż im większe, tym poród cięższy, a to grozi pęknięciem macicy... Ponadto kolejna ciąża musi być odłożona co najmniej 1 rok od porodu - aby owa blizna poporodowa mogła się wzmocnić, a organizm wypocząć. Z w/w względów rzadko zdarza się, by lekarze dopuścili do porodu naturalnego, ze względu na możliwe komplikacje i kłopoty tak dla mamy - jak i zdrowia i życia maluszka.