Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Taki dom dla trzyosobowej rodziny, co myślicie?

Polecane posty

Gość za mały ten domek
no tak ale 100 mkw w parterowym inaczej sie rozkłada niz w pietrowym. ja mam 120 w parterze i mam salon 30 kw i 3 pokoje nie mniejsze niz 15 mkw w pietrowym odchodza metry na schody i druga klatke schodowa innaczej odczujesz tez pokoj 10 mkw na parterze i ten sam metrarz w skosach. pralnia to dla mnie oczywistosc ze musi byc w domu.

Gość gość
Do 100m, a nawet 120 m lepiej budować parter, wygodniej przestrzeń w jednym poziomie.Poddasze to skosy a i schody. Domy w poddaszem owszem, ale większe.Pisze z doświadczenia. Fundamenty będzie trochę większe, dach też, ale licząc wszystko odpada ocielanie całego poddasza, bo tylko strop zostanie, strop będzie drewniany, brak schodów, niższy dach, wygoada więsza.(8 m to niewiele,l aby rozbijać na poziomy. Sa super doay do 100m parterowe, nie wygladają jak baraki, mają wydzielone strefy nocne, dzienne i są bardzo wygodne. Chyba działkę macie wymiarową, ż enie musicie koniecznie iśc w górę? Pomyślcie ejszcze. A sam pomysł z budowa super, pewnie,że budujcie. No i dobrze myśłicie, mieszkanie za domek, działka jest, nic tylko budować.Trzymam kciuki , bo budowa to całkiem fajna przygoda.:)

Gość gość
100m2 na piętrowy dom to nic, chyba ze będziecie budować parterowy. Od razu szukaj projektu 20-30m2 bo będziesz żałować.

Gość gość autorka tematu
dzięki za wymianę doświadczeń ;) może macie rację na szczęście jestem w początkowej fazie szukania więc przetrawimy to na pewno. Widzę, że powtarza się motyw pralni ;) czyli coś jest na rzeczy

Gość gość
jedyne co to jest wąsko na dole - mini kuchenka jak dla mnie, ale ten projekt łatwo dałoby się przerobic - jesli macie miejsce na działce - po prostu ściane szczytową na lewo od wejścia przesunąc na zewnątrz - uzyskalibyście większa powierzchnię częsci dziennej i większe pokoje u góry a poza tym to niektórzy tutaj maja wybitnie z głową z tymi komentarzami;)

Gość gość autorka tematu
no i nie jesteśmy zmuszeni iść w górę absolutnie faktycznie nie pomyślałam, że odchodzi nam na klatkę i skosy! poszukam czegoś większego w parterze i koniecznie z pralnią :D

Gość gość
To ja pisałam wyżej, szukałbym raczej tego typu, nie mówię ,ze dokałdnie ten,: http://www.dobredomy.pl/projekt/laura/ prosty dach 2 spadowy, prosta nowoczesna bryła, wszystko w jednym poziomie, nie masz balkonów, bo po co w domu, za to super taras.Balkony to mostki termiczne i mało się na nich siedzi. W młaym domku każdy metr na wagę złota, nie wilkość, a funkcjonlanosć decyduje. Po co schody, balkony, skosy, moze bez tego. Oczywiście to tylko moje zdanie jako lużny punkt widzenia.

Gość gość
Nic nie przerabiaj, szukaj innego prjektu jak już.Moż ezałózn sobie konto na forum muratora, tam nikomu du/py nie urywa,ż ektoś chce budować.Czasem ludzie z boku widza inaczej dany projekt, doradzą, coś podpowiedzą.

Gość gość
autorko nie odpowiedziałaś mi czy próbowałaś leków i terapii aby móc zajść w ciążę ponownie?

Gość gość
sorry ale ten projekt Laura to raczej stajnię przypomina a nie dom

Gość gość autorka tematu
a mnie się podoba ta laura i bonsai ale chyba bonsai bardziej :D fajnie że podrzucacie jakieś projekty murator to tez dobra opcja do popytania i porad :D

Gość gość
no właśnie autorko może nie warto rezygnowac z drugiego dziecka nigdy nie wiesz co przyniesie los :D już nie takie sytuacje się zdarzały, zostaw pokój w rezerwie dla bobasa

Gość gość autorka tematu
Matko kochana dajcie mi już spokój z tym drugim dzieckiem, nie, nie próbowałam żadnych terapii, bo moje dziecko ma 6 miesięcy i dwa tygodnie więc to chyba za wcześnie byłoby. Poza tym nie mam macicy i już mi kurde nie odrośnie i nie mam z tego powodu traumy, bólu ani niczego takiego, ciesze się, że urodziłam dziecko i dobrze jest tak jak jest! nie skarzę się na swój los, bo ludzie latami nie mogą się dziecka doczekać, a mnie się udało szybko w ciążę zajść i zdrowe dziecko urodzić ale nie o tym jest temat!!!!! Ukontentowane już wszystkie nadziejatorki, dobrotliwe duszyczki i pocieszycielki?

Gość gość
jesu kobiety weźcie się puknijcie w głowę z tym dzieckiem i zostawcie ten temat autorce!

Gość gość
Autorko nie słuchaj tych debilek i troli z tym dzieckiem, nie odpowiadaj na denne prowokacje chorej na głowę baby. W tym metrażu, tylko parter, odpadają schody, skosy, wyższe pomieszczenia na parterze będą, brak balkonów to plus, nie dość ,ze sa zbedne to ejszcze sa zawsze mostkami termicznymi, no i pomyśł też o tym,że lata mamy upalne, a poddasze zawsze nagrzewa się szybciej, odpadają też oka dachowa, na nich zazwyczaj załą zimę lezy śnieg.No i w domu pomieszczenia gospodarcze sa iezbędne, będziecie mieli kosiarkę, meble ogrodowe, a to gdzie na zimę trzeba schować, rowery itp. DFobrze dziewczyny piszą z propozycjami parterowych prostych domków, to dobry trop.

Gość gość
w leszczynach 100 razy lepszy, fajny całkiem domek, masz sporo schowków, szukaj parterowego jak tutaj niektórzy logicznie myśłacy proponują, murator dobra opcja. Wpisz sobie wnazwę prjektu, moze ktoś juz taki wybudował, to sobei w realu zobaczysz jak wyglasda.

Gość gość
parterowy wygodniejszy.

Gość gość
wiele lat pracowałam przy projektach domów, i powiem ci, że projekt, który podałaś to jakaś porażka. Kuchnia 5,5m w domu, to nieporozumienie. Większą mam mieszkając w bloku. Podejrzewam, że ty również. Salon z jadalnią 23m też nie jest ustawny i wygodny dla rodziny. Jednym słowem zamienił stryjek siekierkę na kijek. Poszukaj innego projektu, o ile pozwalają ci finanse, bo musisz liczyć i tak na to ok. 300tys.

Gość gość
ale sypialnie na tych projektach jednak mikrusie....

Gość gość
parterowy dom jest droższy w budowie.

autorko, domek ok, tylko malutki faktycznie, ale zawsze z czasem możesz dobudować jeszcze skrzydło, kwestia takiego umiejscowienia na działce, by bylo to możliwe. musicie wszystko zaplanować finansowo, i do tego dorzucić jeszcze ok 20% na wszelkie nieplanowane wydatki. budujcie to na co was stać.

Gość gość
"parterowy dom jest droższy w budowie." bzdura, nie da się porównac nie widząć domów, to takie stereotypowe myśłenie.

Gość gość
Powiem ci ze my mamy z mezem nowy dom 160m plus strych i piwnica i mamy jedno dziecko i wcale nie jest duzo miejsca ale mamy przestrEnne pokoje. Moja siostra ma 100m i na projekcie wydawalo sie ok a naprawde masakra. Klitki.nje pokoje na poddaszu skosy ze w tych klitkach lozko i szafka i nie ma miejsca. Kuchmia ciasna salon maly moim zdaniem 100m ma dom to o 40 za malo napewno ale jak kto lubi

Gość gość
ten pierwszy porażka, klaustrofobia.

Gość gość
gość autorka tematu dziś Matko kochana dajcie mi już spokój z tym drugim dzieckiem, nie, nie próbowałam żadnych terapii, bo moje dziecko ma 6 miesięcy i dwa tygodnie więc to chyba za wcześnie byłoby. Poza tym nie mam macicy. x Ja się domyśliłam od razu, kiedy przeczytałam, że jest to fizycznie niemożliwe. Już nawet odpisywałam gościowi 10:45, ale doszłam do tego postu. Co do domku, mnie się projekt podoba. 100m to jest tak akurat. Koleżanka wyżej, która pisze o skosach nie zauważyła, że 98m2 to powierzchnia netto, bez skosów, garażu i kotłowni. Powierzchnia podłóg to 134 m2, a powierzchnia całkowita to prawie 182m2. Projektów jest mnóstwo, a zawsze możesz poszukać takiego z możliwością dobudówki.

Gość gość
No własnie zauważyłam,ze od 134 do 98 to pow różnic pomiędzy skosami, na tym projekcie są skosy ładnie zaznaczone do 140 cm i do 220 cm.Szkoda tyle pow tracic na skosy, nawet te wysokie, po co? A i autorka chyba się sygeruje chyba pow zabudowy, a to jeszcze inna bajka.Ten dom jest wysoki dość przy takiej pow zabudowy ściana kolankowa bardzo wyciągnięta i łądnie maskowana blachą, bez wykończenia dachu, w sso będzie wygladał jak strzelnica.

Gość gość
gość dziś to nie stereotypowe myslenie! pracowałam przy projektach to ci powiem w skrócie. Ten sam metraż -100m dla domu parterowego i domu z użytkowym poddaszem. Przy domu parterowym, ponieważ ten dom będzie rozłożysty i będzie zajmował większą powierzchnię działki, idzie większa ilość piasku, zbrojenia, cementu oraz cegieł/pustaków. Większy będzie strop oraz większa powierzchnia dach. To wszystko to bardzo duże koszty. Przy tych wszytkich mniejszych kosztach domu z uzytkowym poddaszem, jedynym kosztem zwiększającym są schody. Jednak to jednak i tak niewspólmiernie mniejszy koszt w stosunku do parterówki.

Gość gość
Bardzo fajny dom. Widac ze energooszczedny, nowoczesny styl. Super. A co do tych glupich komentarz to idzie sie usmiac jak kon jak sie to czyta. Ta z bloku mnie powalila. Haha zazdrosnica. Przeciez kazdy wie ze w bloku to wegetacja i zadne slowa zazdrosnej baby tego nie zmienia. A co do dzieci to k***a matki polki z d**y zajmijcie sie sqoim zyciem a nie czyims bo to juz jest szczyt chamstwa zeby pytac kogos ile chce miec dzieci. No k***a nie moge pojac ze istnieja takie baby, chyba urodzilyscie mozgi z tymi waszymi gowniakami i teraz macie kupe.