Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Taki dom dla trzyosobowej rodziny, co myślicie?

Polecane posty

Gość gość
Ja sie wypowiem. Jestem mężatką od 4 lat. Mamy 2letnią córke. Wybrałam projekt eco 1 bez garażu. Podnieśliśmy góre o 2 pustaki i wyciągneliśmy piętro z dachem nad drzwi aby zrobic zadaszenie nad wejsciem co dało powiększenie powierzchni z 96 do 122m2. Teraz dom jest super. Na dole mamy mały pokoik salon z kuchnią łazienke , kotłownie i mały składzik pod schodami. Na górze 3 sypialnie łazienke i garderobe. na strychu graciarnie. Przerobiliśmy projekt pod własne potrzeby i nie wiem czemu tak krytykujecie projekt autorki. Wystarczy dom podniesc troche poprzestawiac sciany i bedzie ok. Na przykladzie. Ja na swój dom 120m2 wydałam 70000 +150000 czyli 220000. Szwagierka z mężem budują 170m2 (nie wiem jak ona to bedzie sprzątała bo na swoich 56m2 ma syf) i już przekroczyli 300000 a dopiero facet glazure położył. Dodatkowo ogrzewanie. U nich sam prąd (mają pompe) to koszt 300-400 zł za ogrzewanie plus 200 za reszte urzadzen. U nas miesięcznie zimą 400 ze wszystkim ogrzewanie(piec zwykly węgiel) prąd woda smieci tv internet.

Gość gość
kurcze, 100m niecałe to bardzo mało. Już chyba lepiej w bloku mieszkać...

Gość gość
taa tyle ze nie kazdy lubi miec buzie czarną od wegla :P

Gość gość
do tej pracującej w projektach, tak myślisz streotypowo , ponieważ wielkosc domu i wiele detali ma kluczowe znaczenie przy kosztorysie, rozmawiamy o małych domach , nie chciało mi się tak oczywistych kwestii tłumaczyć, klepać w klawisze, to wstawiem wypowiedź architekta: Kiedy dom parterowy jest tańszy w budowie niż dom piętrowy? O wygodzie i niższych kosztach budowy domu parterowego świadczy w dużej mierze brak konieczności budowy schodów wewnętrznych, które w domu piętrowym nie dość że zabierają powierzchnię użytkową, to dodatkowo podwyższają znacznie koszty budowy. Brak schodów powoduje, że dom parterowy jest chętnie wybierany przez rodziny z małymi dziećmi czy osoby starsze. Jedna kondygnacja mniej obciąża fundamenty, zatem choć muszą mieć one większą powierzchnię, to jednak oszczędności wynikają z ich mniejszej nośności. Budowa domu parterowego do 150 mkw jest tańsza niż domu piętrowego również z powodu zdecydowanie szybciej i prościej prowadzonych robót budowlanych. Łatwość budowy konstrukcji domu eliminuje także ryzyko błędów wykonawczych i późniejszych kosztownych przeróbek. Jeżeli niski koszt budowy domu jest dla nas priorytetem, decydując się na dom parterowy wybierajmy projekty domów o prostej, zwartej bryle, mało skomplikowanym dachu, pamiętając, że taki dom jest jednocześnie tańszy w użytkowaniu. to tak ogólnie, bo nie beę pisała o nośnosciach, stropach , ilolacjach na poddaszu, płytach k-g, punktach wody itp, itd.dobrze,ż ejuż w tych projetkach nie pracujesz, bo nie masz o tym zielonego pojęcia. Nie da się tylko na podstawie typu domu wyrokować który będzie droższy, ale to chyba każdy wie.

Gość gość
"Wystarczy dom podniesc troche poprzestawiac sciany i bedzie ok."Dziewczyno nie pisz bredni, zobacz przekroje, zobacz jak wysoko już jest na tym projekcie ściana kolankowa, jak podniesiesz to zaraz będzie dom piętrowy, popatrz na jakiej wysokości masz okno, a gdzie zaczyna się dach, zobacz ,że tam jeszcze aby optycznie obniyć dach jest pas blachy.

Gość gość
Ten dom eco 1 to ten? http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/eco-1-bez-garazu,475.html jeśli podnieślisci ścianę kolankową i zmieniliście długość dachu, tracąć charatkerystyczny wykusz to zmasakrowaliscie optycznie ten dom. To,ze wam się podoba,nie znaczy,że te pomysły dobrze wyglądają. Frywolne podnoszenie scian kolankowych to typowe dla naszych rodaków i ich mega sprytu, potem stoją takie domy i straszą proporcjami, no ale inwestor zachwycony.

Gość gość
gość dziś nie tworzyłam projektów, tylko je przerysowywałam w AutoCad :P jak już chcesz mi tak dowalić. Po części masz rację, ale po części ja też ją mam. I fakt, dużo zależy od projektu.

Gość gość
"Po części masz rację, ale po części ja też ją mam. I fakt, dużo zależy od projektu." Dokładnie, nie dowalam, moze mam taki sposób pisania, pozdrawiam :)

Gość gość
No ale jeśli przerysowywałaś, to dobrze łapiesz proporcje:) Czyli wiesz o czym piszę ze ścianką kolankową:) Powiem tylko,że mam wybitnie uczulenie na "adaptacje" przez inwestorów, bo w 1 na 1000 jest jakaś konsekwencja, logika, reszta to dramat.

Gość gość
gość dziś ja również pozdrawiam :) autorko mogę ci tylko doradzić, żebyś wybrała sobie projekt z większą kuchnią i salonem - bo tu będziecie spędzać najwięcej czasu.

Gość gość
ale się ubawiłam -moim faworytem jest gość z 10.07 - idiota do kwadratu. A co was to obchodzi co ona tam będzie robiła, czy będzie jej ciasno, czy będzie waliła w skos "łbem" itd itp - dziewczyna zapytała grzecznie a tu odezwało się stado zawistników, nieudaczników życiowych, sfrustrowanych fajtłap. Ludzie opanujcie się, jak się komuś nie podoba to niech ie czyta, a nie wylewa na kogoś wiadro pomyj.

Gość gość
gość dziś wiem doskonale o czym piszesz ;) nie umiałam tego ubrać w słowa a już podnoszenie ścianek kolankowych to jest rzeczywiście dramat. Częśto widzę ładną bryłę a tu nagle podniesiona ścianka o 2-3 pustaki i robi się okropna stodółka. Wszystkie te przeróbki z reguły wyglądają potem źle.

Gość gość
autorka jak na kafe, do az pod wrażeniem jestem dostałamśsporo całkiem logicznych odpowiedzi, chyba dziewczyny dzisiaj się w pracy nudzaęi siedzą na kafe, bo zazwyczaj tutaj same kretyńskie dialogi lecą.Też grzeję jeszczem ławę do 16.

Gość gość
gość dziś Dokładnie , a potem inwestor zachwycony,a dom jak grzyb w kapeluszu:) Jak ktoś składa takie propozycje, albo chce przenoosić sciany to jestem bardzo sceptycznie nastawiona.Zazwyczaj bryły domów nowoczesnych i tak mają wysokie ścianki, ale nie, jeszcze ciagną w górę, wychodzi koszmar. Ja bym nie brała pod uwagę tego 1 projektu, chyba za całokształt, są znacznie ciekawsze w tych widełkach wielkosci.

Gość gość
autorko, doskonale Cie rozumiem - sama mieszkalam do niedawna na poddaszu w bloku (3 pietro wlasnie), male mieszkanie 50 m ze skosami - to byl koszmar;) rowniez mielismy sie budowac, tez zastanawialam sie nad malym domkiem i dzialka pod miastem, ale summa sumarum podjelismy chyba najlepsza z mozliwych decyzje, i do podobnej zachecam, chyba ze w Waszym miescie nie ma akurat takich mozliwosci. mianowicie zamiast stawiac mały, ciasny i byle jaki dom z poddaszem uzytkowym i ryzykowac zycie na zadupiu, sprzedalismy nasze mieszkanie i za doplata kupilismy genialne, nowe mieszkanie na parterze, 75 m kw, bardzo rozkladowe, z tarasem i ogrodkiem! niby w bloku, ale jest jak w zabudowie szeregowej, albo i lepiej, bo wiecej intymnosci. dzieki temu mieszkamy w miescie, ale przy parku i mamy swoj kawalek zieleni (ogrodek okolo 50 m kw plus duzy taras). do tego garaz podziemny z wlasnym miejscem postojowym. doplacilismy w sumie 100 tys zl plus oplaty notarialne. nie wiem jak dokladnie sytuacja wyglada u Ciebie i czy masz mozliwosc cos podobnego znalezc, ale poki co dla nas to bylo swietne wyjscie - komfort, wygoda, a nie trzeba borykac sie z budowa, remontami domu, odsniezaniem podjazdu itd. byc moze kiedys wybudujemy dom, albo przeprowadzimy sie do domu po rodzicach, ale obecnie, przy malutkim dziecku i naszych potrzebach takie wyjscie okazalo sie idealne. domu z projektu bym nie budowala.

Gość gość
Kafe to taki specyficzny portal-spotyka sie tu wszystkich ludzi niestety. Przekrój jak sie parzy-od nizin do wyżyn! Tu wszystkie Cie zadziobia bo TYLKO jedno dziecko, bo wpadka, bo jak na DOM to mało, bo bez kredytu itd. O gustach sie nie dyskutuje-mi sie osobiście nie podoba taki dom ja wole klasyczny, niski, szerszy. 100m2 uwazam ze wystarczajaco to jest-pozniej trzeba duzo odkurzać, myć podłogi itd. Skoro w bloku sie mieścicie to mając wiecej metrów ale ogród do dyspozycji, własna przestrzeń, garaż, spokój bez sąsiadów to raczej jak sardynki w puszce żyć nie będziecie-tego kafeteryjne tłuki i rozpłodowe krowy nie pojmują ale nie wymagaj zbyt wiele od kafeterianek. Nie kazdy chce miec gromadkę dzieci, nie kazdy wpadnie wiec planowanie większej ilości pokojów mija sie z celem bo juz napisała ze fizycznie miec ich nie moze a z adopcja sobie darujcie....bo to juz było niżej pasa!

Gość gość
popieram wpis powyzej - to ja jeszcze od nowego mieszkania 75 m na parterze z ogrodkiem - sama mam bliznieta, i wiecej dzieci miec nie bedziemy, wiec dla nas takie mieszkanie jest wystarczajace - fakt sa dwie sypialnie tylko poki co, ale duuuzy salon i kuchnia ponad 12 m, z ktorej za pare lat zrobimy trzecia sypialnie, a w salonie aneks kuchenny - wiec beda 3 sypialnie dobrych rozmiarow, dla nas i dla kazdej z blizniaczek. ale tak jak mowie - moze sie kiedys i wybudujemy, chociaz watpie, bo dla mnie dom, mieszkanie to pasywo a nie aktywo, i szkoda mi wywalac tyle kasy jesli w duzym mieszkaniu mam wystarczajacy komfort. wole kupic sobie kawalerke nad morzem srodziemnym dodatkowo ;)

Gość gość autorka tematu
No znalazłam coś w podobnej wielkości ale w parterze http://www.dobredomy.pl/projekt/fabiaII/ co do mieszkania to zdecydowanie nie, bo mamy inna sytuację. Nasza działka nie jest na wygwizdowie, jest tam cała infrastruktura i przedszkole, sklepy, szkoła i mnóstwo młodych ludzi z małymi dziećmi no i będziemy mieć bliżej do pracy oboje :)

Gość gość
gość dziś 100% racji! Jak można komuś zaglądać do portfela i do łóżka?! Tylko wielkie buractwo, bez elementarnej kultury i taktu tak zrobi!

Gość gość
dach czterospadowy bedzie droższy niż 2, dodatkowo podwójny bo jeszcze nad garażem.

Gość gość
tak na prędko do autorki (bo sama mam dom z archonu, tylko, ze bergamotki G2. Zmiany są możliwe, i ja na Twoim miejscu PARTER: - zrezygnowałabym ze spiżarni (bo jest malutka), i dała więcej szafek w kuchni (też niczego na wierzchu nie widać), bo 5 metrów na kuchnie to mało - zmniejszyłabym kotłownię (po kiego ci ponad 10 m,kw. gdzie będzie stał sam piec) powiększając salon (bo te 20-pare metrów to malutko) PIĘTRO: raczej bez zmian

Gość gość
dom jest ładny, ale 2 dachy czterospadowe (nad domem i garażem) strasznie podwyższają koszty budowy. Autorko spójrz tam na kosztorys sposobem gospodarczym - 273 tys.! Tańszy wychodzi podany tu przez kogoś projekt - bonsai , z dachem dwuspadowym. Ważne - spójrz na mapę swojej działki jakie ma wymiary? jaka szerokość? Od szerokości trzeba odjąć bodajże 3 albo 4 metry x2, bo z dwóch stron od sąsiadów, i dopiero to co wyjdzie oznacza jaką szerokość może mieć dom. Dopiero wtedy szukaj projektu,

Gość gość
No już trolle sie zleciały ... A co do meritum . Dom a raczej surogat domu tak naprawdę jak fiat126p pośród samochodów... Wcale nie tani w budowie ,palenie w piecu jak u prababci szybko ci się znudzi piec trzeba regularnie czyścić itp pieprzenia co niemiara. Dach wielkopowierzchniowy blaszany -w lato piekarnik będziesz miała plus 30stopni najmniej na górze, zimą dach "zimny" dodatkowo blacha w ulewny deszcz działa jak rezonator -po prostu jest głośno .Bez b.dobrej izolacji to lipa . Dół mikrokuchnia jak w slumsach do tego otwarta na salon wszelkie smrody itp. uroki . Ale większy idiotyzm -brak wejścia do kuchni z korytarza wejściowego . Razem to standard taniej nory w bloku a nie DOMU czyli rozwiązanie dołu do poprawki ! Powierzchnia 100m2 na trzy osoby -starczy wam zupełnie nie dawaj się naciągać na "hektarowe" domy ale jest sporo "martwych metrów" tak że de facto komfort jak przy 85m2 w porządnym projekcie w bloku .

Gość gość
nie bardzo podoba mi się wygląd domu ale to rzecz gustu ... lepiej mieć mały domek z ogródkiem niż mieszkanie w bloku w dodatku trzecie piętro bez windy .... budujcie się tak jak macie ochotę .... sama tak bym chciała :(

Gość gość
Meblohurt.eu oferuje meble biurowe i fotele biurowe najlepszych Polskich producentów w jak najbardziej korzystnych cenach https://meblohurt.eu W ofercie znajdą Państwo fotele biurowe a wśród nich ergonomiczne i rehabilitacyjne fotele biurowe, krzesła konferencyjne, sofy i kanapy. Ponadto, meble biurowe, gabinetowe, szeroka oferta biurek czy lady recepcyjne.

Gość gość
Meblohurt.eu oferuje meble biurowe i fotele biurowe najlepszych Polskich producentów w jak najbardziej korzystnych cenach https://meblohurt.eu W ofercie znajdą Państwo fotele biurowe a wśród nich ergonomiczne i rehabilitacyjne fotele biurowe, krzesła konferencyjne, sofy i kanapy. Ponadto, meble biurowe, gabinetowe, szeroka oferta biurek czy lady recepcyjne.

Gość gość
znajomy mial duze parcie na dom i budował z http://superdom.pl/ jest bardzo zadowolony. sprawdz ich projekty moze akurat cos ci sie spodoba.