Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zacząć

Mail do dziekanatu jak zaczać .

Polecane posty

Gość jak zacząć

Jak zacząć mail do dziekanatu .Znając imię pracownicy , czy wypada od słów .np ;....Szanowna Pani Jolu .

Gość jak zacząc
My się trochę znamy ,....ale dobra załóżmy ,że to jest oficjalne pismo- pytanie .Od Witam ,,to na pewno nie zacznę ,chyba lepiej już standardowe -dzień dobry .

Gość gość
"Szanowna Pani". Żadne tam "pani Jolu" czy "witam". Wita to gospodarz w swoim domu/firmie.

Gość gość
Yyyy mnie jakos każdy wykładowca i ćwiczeniowiec mail zaczyna id witam rzadko dzien dobry. Witam to normalna forma

Gość gość
U gimbusów normalna.

Gość gość
Normalna forma to "Szanowna Pani", "Szanowny Panie", "Szanowni Państwo". Koniec. Może też być jeszcze "Panie Dziekanie", "Panie Dyrektorze" itp.

Gość gość
luidzie!!!!!!!!!!!!!!! zaczyna sie: Szanowna Pani! Uprzejmie proszę ..

Gość gość
Szanowna Pani albo Szanowni Państwo. Forma z imieniem to poufałość. Witam odpada (to popularny błąd). A w ogóle odpowiedzi na takie pytania lepiej szukać na stronach z oficjalnymi wzorami maili zamiast na kafe. Jest kilka stron, na których odpowiedzi na podobne pytania udzielają profesorowie. Wystarczy google ;P

Gość jak zacząc
Dobra, zaczynam od najbardziej uniwersalnej formy; Szanowna Pani .W internecie są trony jak zaczać maila ,ale z radami do oficjalnych czynników lub wykładowców ,mi chodzi o pracownicę dziekanatu . Dzięki .

Gość Effi
Dnia 1.09.2015 o 13:35, Gość gość napisał:

Yyyy mnie jakos każdy wykładowca i ćwiczeniowiec mail zaczyna id witam rzadko dzien dobry. Witam to normalna forma

Jak odpowiada na wiadomość, którą wystosował do niego student - ma prawo. 
Chociaż i tak bardziej kulturalną formą byłoby mimo wszystko zwrócenie się do studenta - Szanowny Panie/Szanowna Pani.
Wielu Doktorów i Profesorów na mojej uczelni nie ma z tym żadnego problemu. Oczywiście, zdarzają się wyjątki, które na swój sposób niestety kalają posiadany przez siebie tytuł naukowy.

Gość gość

Szanowni/a Państwo/ni/ albo ewentualnie Dzień dobry,

Nazywam się Anna Iksińska i jestem studentką tego i tego  kierunku na tym i tym roku, studiów takich i takich.

Zwracam się z zapytaniem o/  z prośbą w sprawie....

Z poważaniem

Anna Iksińska