Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szkoly zawodowe w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam od dwoch lat w Niemczech; Mam syna w wieku 13 lat; Slyszlaam ze gdyby poszedl do szkoly zawodowej to na praktykach by dostawal kilkaset euro , w pierwszej klasie cos kolo 600, w drugiej 80à a w trzeciej 1000, Czy to prawda, Teraz chodzi tu do podstawowki niemieckiej

Gość gość
Na Ausbildung czasem dostaje się wynagrodzenie, a czasem, w niektórych zawodach, ty musisz płacić za możliwość odbycia praktyk.

Gość gość
cebulaki siedzieć w polaczkowie a nie reichu sie zachciewa, nie chcemy was tu

Gość gość
i będą mi wmawiać że jadą za normalnym życiem a jak widać wszystko kreci się wokół kasy :O obrzydliwość

Gość gość
to ja autorka pytania, To w koncu jak jest, Widze ze sie tu jakies patiafianstwo udziela;, Wyjechalam bo tu zyje godnie,a ty pajacu z tym cebulakiem to s********j to moze napisze ktos kto zna sytuacje w Niemczech?

Gość gość
U mnie w firmie (Zerspanungsmechaniker na przykład) ma na 1 roku 500 ojro, później 700 i 1100 (brutto). Plus to co inni (Weihnachtsgeld, Urlaubs, Gewinnbeteiligung). Ale u fryzjera, jak masz na 1 roku 250 ojro, to sie cieszysz.

Gość gość
o kurde to napraxwde z******ta kasa to warto isc do zawodowki

Gość gość
Pewnie, że warto. Tyle że wcześniej musisz ukończyć niemiecką szkołę, żebyś rozumiał, co to jest np. Schneidkante.

Gość gość
oczywiście że warto hahahah a potem będziesz jeeebać za te 1400 aż ci garb wyrośnie ...rzygam jak was czytam cfffwele sprzedajne dobrze że was nie ma w kraju liżcie buciory szkopom ścierwa