Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy zaczynacie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia?

Polecane posty

Gość gość

kupujecie wcześniej prezenty, lepicie pierogi wcześniej? ja rozglądam się na necie za ozdobami

Gość gość
Początkiem września? :o

Gość gość
ja swieta spedzam na obczyźnie w pracy , święta z rodziną wychodzą za drogo

Gość gość
szukam na chińskich stronkach :)

Gość gość
ja zastanawiam się, czy nie wziąć wolnego w robocie już zawczasu i nie zarezerwować jakiegoś fajnego miejsca i hotelu. drogo wszystko kurcze i nie ta atmosfera co kiedyś :(

Gość gość
ja zawsze lubiłam swięta a teraz jakos wszystko sie przejadlo duzo wydatkow ludzie szaleja

Gość perłoweOczko
Witam, ja już dzisiaj zaczynam. :-) Wykopuję buraczki i robię z nich sok z ktorego pozniej będzie wigilijny barszcz na zakwasie. Pierniki piekę z ciasta, które wcześniej miesiąc leżakuje w lodówce, wiec też szybko. Pierogi i uszka lepię z mamcią w listopadzie i zamrażamy, ponieważ jest nas bardzo dużo i każdy je uwielbia. W każdą niedzielę adwentową przy posiłkach palimy kolejną świecę, ktore wcześniej przygorowujemy w stroiku, a dzieci mają kalendarze adwentowe również ręcznie robione. W tym czasie słuchamy świątecznych piosenek i oglądamy filmy i bajki o tejże tematyce. Porządki i strojenie domu odbywają się zaraz po 6 grudnia. Uwielbiamy tę atmosferę. Popijamy pyszne kawki z cynamonem i czekoladą i czekamy, aż zdarzy się cud. ;-) ogólnie jak ktoś chce czuć magię świąt, to sam ją musi stworzyć. :-)

Gość gość
A co do wydatków, to wcale szaleć nie trzeba. U nas prezenty sa własnoręcznie robione tzn. Ciasteczka, figurki itp. Dzieciom kupuje się jakieś drobiazgi. Jeżeli chodzi o strojenie choinki to bombki mamy jeszcze po prababci, czasami na jakiś targach kupujemy taką starą, piękną. Choć moja mamcia uwielbia błyskotki i dom mamy ozdobiony cały z zewnątrz i wewnątrz. ;-)

Gość gość
i dobrze;) x i tak ma być - tradycja - a nie byle jak , byle gdzie , byle mi te święta minęły !

Gość gość
uwielbiam swięta ;) takie przygotowania na poważnie., czyli zakupy spożywcze, sprzątanie to tak z tydzień wczesniej, ale prezenty i dekoracje zdarza mi się kupować nie wcześniej, bo nie lubię robic takich rzeczy na ostatnią chwilę. Ostatnio zamówiłam sobie choinkę która jest wzorowana na jodle tatrzańskiej. Na szczęście w obecnych czasach choinki i ozdoby świąteczne wyglądają coraz bardziej naturalnie. Ten producent z Częstochowy ma fajne modele choinek i to od niego sobie zamowiłam http://www.virpol.pl/.

Gość gość
Ja tam wcale,nie lubię świąt i niepotrzebnych prezentów.Dla mnie święta to wielkie żarcie poprzedzone masą niepotrzebnych wydatków.Zaraz po zaduszkach staną w galeriach choinki i będą nakręcać "magię świąt"i ogłupiać ludzi,żeby kredyty brali:-P

Miesiąc wcześniej zaczynam się rozglądać za prezentami. Nic nie lepię i nie przygotowuję, bo nie robię świąt, tylko idę na święta.

Gość gość
Wlasnie robie sniezynki na szydelku ,czesc na choinke,a czesc na okno.

Gość gość
Dzis właśnie spisałam placki, które upieke dla rodziny na święta. Dla każdego - jego ulubione ciasto.

Gość gość
Ja jeszcze nic nie robię. W najbliższych planach mam sprawdzenie lampek choinkowych, bo zawsze przy ubieraniu choinki okazuje się, że któryś sznur danego koloru już się nie świeci.

Prezenty kupuję na początku grudnia, ozdoby choinkowe też wtedy o ile coś ładnego nowego wpadnie mi w oczy, kilka dni przed Wigilią przystrajamy dom i ubieramy choinkę, pierogi i uszka dwa dni przed, ciasta i inne jedzenie dzień przed i kończymy w Wigilię. A czegoś takiego jak porządki świątecznie w ogle nie uznaję i uważam, że zawsze mam wystarczająco czysto

Gość gość
u mnie gotowanie i sprzątanie przeważnie jest na ostania chwile, ale zawsze parę tygodni wcześniej zaczynam wybierać ozdoby. Np. na ostanie święta udało mi się znaleźć bardzo ładne naturalne ozdoby choinkowe. Można je sobie zamówić przez Internet u tego producenta choinek http://www.virpol.pl

U mnie w domu też gotowanie i sprzątanie zaczyna się dopiero dwa dni wcześniej, a szukanie dekoracji i prezentów świątecznych dla rodziny w listopadzie. Najlepiej, z kolei, jest w mojej firmie, bo na święta dla pracowników zawsze kupujemy takie firmowe kartki świąteczne z logo https://www.jdstyle.pl/76-kartki-swiateczne , do tego jakiś drobny upominek i nasz dział HR już teraz musi określić, co to dokładnie będzie :) Także mamy święta już w lecie :D

Gość gość
Wprowadzam się do nowego mieszkania na święta i chcę mieć pięknie przystrojoną choinkę szukając dekoracji znalazłam je na www.salonporcelany.pl. Kupiłam tam wspaniałe bombki i inne figurki. Moja choinka będzie przepiękna.

Gość gość
choinkę ułomy się ubiera w wigilię!!!!

Gość anetki12
Już zaczęłam przygotowania. Ubrałam choinkę, przygotowuję dekoracje a do tego jeszcze szykuje kartki z życzeniami. Niestety ale na poczcie nie znalazłam fajnych kartek. Jakby ktoś szukał tutaj są projekty do wydrukowania. Wystarczy kupić fajny papier do drukarki. Oryginalne bo nie ma takich w sklepach :)))

Gość gość
Ja po świętach się dopiero przygotowuję na święta.

Gość ladychanel
Ja zaczynam w drugiej połowie listopada. Mimo, że jesteśmy tylko we dwójkę , to jednak jest zawsze coś do zrobienia. Zaczynam od uprzątnięcia szaf z ubraniami, wyrzucam stare, niemodne, za małe, za duże, takie , których nie opłaca się przerabiać. Potem przychodzi czas na szafki kuchenne i łazienkowe. A potem myję okna, piorę ( a tak właściwie to pralka pierze :-) ) firany i zasłony, jak już okna czyste to mąż wiesza światełka i ubieramy choinkę. A potem sprzątam tak jak zwykle, czyli oprócz sprzątania takiego cotygodniowego dochodzi mi mycie okien i sprzątanie w szafach. Żadna filozofia ! A ludziska jakieś cyrki wyprawiają , bo święta ! Jutro , korzystając z wolnego dnia zrobię pierogi i uszka, a resztę potraw będzie robił mąż, bo bardzo lubi gotować, no i będzie miał na to czas.

Gość gość
Ja już jutro zaczynam, idę kupić karpia, wanna już przygotowana :)

Gość gość
Przygotowania przygotowaniami, ale ważne są też prezenty. Warto zawczasu o tym pomyśleć, gdyż kupowanie ich na ostatnią chwilę przeważnie nie wychodzi na dobre. Ciekawym pomysłem na brak pomysłu mogą być kosze prezentowe. Zainteresowanym zostawiam link - http://koty.opole.pl/2018/07/18/czas-swiatecznych-przygotowan/