Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Miałyście dodatkowe obowiązki do końca ciąży i zaraz po porodzie?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi np o jakąs pracę, albo opiekę np nad kimś starszym? Albo jak ktoś ma gospodarstwo i zwierzęta to musi np. kury wypuścić/nakarmić itp. Ja jestem w 8 mc i właśnie mam do opieki 2x w tygodniu moja babcię, chodze do niej na 4 h, robię zakupy, sprzątam, jakos miesiąc po porodzie też będe musiała chodzic do babci bo nie ma mnie kto dłużej zastąpić. Do tego mam psa i też ja muszę wychodzić z nim na spacer zawsze rano, mąż nie da rady. Najpierw mąż ma tacierzyński, ale potem? Nie wiem jak sobie dam radę, opiekowac się niemowlakiem, babcią, psem i jeszcze ja po porodzie :(

Gość gość
a jak ktos ma dwojke dzieci to myslisz ze co? ze pierwsze dziecko sie hibernuje na czas pologu? nie kazdego stac na opiekunke i nie kazdy maz moze wziac wolne na pierwsze tygodnie

Gość gość
ja pisałam pracę mgr i musiałam zaraz po porodzie ją kończyć, na szczeście dziecko dużo spało ale ciężko było... mam tez psa i też musiałam go wyprowadzać, nieraz nie zdążyłam, dziekco płakało, nie miałam jak wyjść i pies się zsikał, ale przetrwaliśmy ;)

Gość gość
Mam tylko psa i ogródek ale urodzę bardzo wczesną wiosną więc jeszcze nie będzie takiej roboty. Jak człowiek musi to sobie poradzi, taka prawda.

Gość gość
gość dziś bredzisz kobieto :o ale drugie dziecko mozna miec pózniej np po 4 latach jak starsze chodzi np do przedszkola. Mam 4latkę która tak uwielbia przedszkole że sama chce tam zostawać do 16.00, mąż ją odbiera po pracy i wraca z nią do domu, a ja do 16 jestem sama z niemowlakiem i mam spokój. Potem jest maż do pomocy, więc praktycznie nigdy nie jestem sama z dójką. No chyba że ty zaliczyłas wpadkę i teraz masz pretensje do całego świata a nie do siebie... :o

Gość gość
babcia niewiadomo ile pożyje, więc ktoś nie może czekać z dzieckiem jak babci już nie będzie, a z drugim dzieckiem można poczekać więc gość dziś nie masz racji

Gość gość
No powiem ci tak, moja prababcia miała 8 dzieci i gospodarstwo, myślisz, że miała podobny dylemat do twojego?

Gość gość
większość kafeterianek nie ma innych obowiązków oprócz niemowlaka ale i tak sie użalają nad sobą jak to mają cięzko :o

Gość gość
no ja akurat dziecko mam jedno :D ale probuje uzmyslowic ze ludzie maja wiecej obowiazkow niz babcia 2 razy w tygodniu i zyja.

Gość gość
gość dziś moja babcia miała 7 dzieci i gospodarstwo i powiem ci że sama sie przyznawała że goowno co (za przeproszeniem) się zajmowała dziećmi bo nie miała jak - musiała iść do krów czy w pole, inaczej i tak by z głodu poumierali :o więc debilny przykład :o dzieciaki na całe dnie zostawały same, nawet niemowlaki zostawały pod "opieką" 4-6 latków :o wiele dzieci wtedy umierało np syn sasiadów został pod opieką 5latka i kopnął go koń i zginął itp.

Gość gość
gość dziś wydaje mi się że ty bredzisz. Słowo bliźnięta - mówi ci to coś? Weź kobieto wrzuć na luz bo ci chyba hormony po ciąży nie opadły. ps. A co zrobisz bidulko jak przedszkolak złapie jakąś infekcję i jednak zostaniesz sama z dwójką?

Gość gość
niby nic 2x w tygodniu pomoc babci, ale z drugiej strony nie zostawi niemowlaka na 4 godziny i nie pójdzie a kiedys tak się robiło.....

Gość gość
fakt faktem, kiedys potrafili niemowlaka zostawic samego w domu i isc po zakupy. teraz zeby wyjsc na 5 min na dol do sklepu po mleko trzeba ubrac dziecko i taszczyc ze soba wozek, tym sposobem z 5 minut robi sie pol godziny ;/ tak, wiem wiem wszystkie kafeterianki sa super zorganizowane, chodza codziennie na 3 godzinne spacery z dzieckiem podczas ktorych robia tez zakupy i nic nigdy nie zapomnialy kupic..

Gość gość
z dwójką dzieci to jest luz szczególnie jak starsze ma już 4-5 lat i jest naprawdę samodzielne, ja to mam rpzekichane bo mam dwójke i prowadze jeszcze firmę, powoli wymiękam, mam nadzieje że wytrzymam do przedszkola młodszej :(

Gość gość
Większosć moich znajomych jak nie wszystkie nie mają żadnych dodatkowych obowiązków tylko idą na l4 już od 4 miesiąca, nic nie robią na zwolnieniu, po porodzie, też nie mają dodatkowych obowiązków tylko dziecko i dom i wszystkie narzekają. A jak mają drugie dziecko to zazwyczaj już przedszkolno-szkolne.

Gość gość
teraz jakbyś zostawiła dziecko na 5 min w łóżeczku nawet jakby spało i byś wyskoczyła po bułki to by cie mogli pozbawić praw rodzicielskich zapewne :o a keidys to była norma, zapytajcie matek i babek ;)

Gość gość
18:44 no taka prawda, moja babka sama sie przyznala ze zostawiala dziecko zeby skoczyc po cos na szybko do sasiadki dwa domy dalej czy do sklepu. i jej kolezanki robily to samo. a prababka opowiadala ze brala dzieciaka zawinietego w jakis kocyk, szla w pole i kladla go normalnie miedzy burakami :D przeszla kilkanacie metrow wracala po niego i przenosila dalej i tak przez caly dzien. w miedzy czasie cyca na polu wyciagnela i nakarmila. plakal to plakal, robota byla to nawet nie bylo czasu podejsc i uspokajac. a teraz tak jak mowisz, zostaw dziecko na 10 min samo w domu i niech sie ktos dowie... opieka spoleczna na karku. a jakby sie nie daj boze cos w tym czasie stalo to juz widze te naglowki w gazetach: mama malej basi, zostawila ja sama w lozeczku i poszla po chleb!

Gość gość
kiedys nikt sie nie przejmeował dzieciakami, same całe dnie w izbie albo błąkały się po obejściu, np mój wujek jak był 3letnim dzieckiem utopił się w gnojówce :o niestety to było czeste, nikt dzieciaków nie pilnował :o

Gość gość
Porównywanie opieki nad dwojgiem dzieci, do opieki nad babcią jest kiepskie. Dzieci oboje masz w domu i nie musisz wychodzić, a z tego co zrozumiałam, autorka do babci musi dojść. Czyli będzie musiała dziecko zabrać ze sobą.

Gość gość
Prawda! Ja czasem miałam sytuacje: maz śpi po nocce (jest w domu), dziecko akurat ma drzemkę. Usypiam, włączam u męża w pokoju nianie elektroniczna i wychodzę z psem na spacer, przy okazji wejdę do sklepu. Mijam Starego sąsiada czy sasiadke, a oni zaraz, ze "o dziecko śpi to można coś zrobić.. A maz w robocie...?" I to dla nich jest coś normalnego, takim tonem to gadają...