Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zachlysniecie syropem jakie moga byc konsekwenxje blagam was o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Dawalam corce syrop strzykawka i zle nacisnelam prysnelam jej prosto w gardlo, zachlysnela sie kaszlala okolo 8 minut przewrocilam ja do gory nogami,klepalam miedzy lopatki, teraz co chwile pokaszluje boje sie ze moze sie jej cos stac np. Podczas snu prosze poradzcie czy kryzys jest juz zazegnany czy moze cos sie stac w trakcie snu corka ma 3,5 roku bardzo was prosze o porade

Gość gość
Nic jej nie będzie - syrop to płyn który przecież nigdzie jej nie umknie. Może ja podrażnia i może kasa ale zach łysienia woda czy innym płynem nie są groźne.

Gość gość
Na 99 procent nic jej nie będzie ale na wszelki wypadek czuwaj dzisiaj przy niej. Słyszałaś o utonieciach podczas snu właśnie po zachlysnieciu płynem? Poczytaj sobie o tym. Jak będziesz czuwać to zdążysz zareagować.

Gość gość
Utknie miało być :)

Gość gość
zachłystowe zapalenie płuc

Gość gość
Może mieć zachlystowe zapalenie płuc,jedz do lekarza.

Gość gość
Śpij dziś z nią w łóżku, jakby coś się działo to od razu usłyszysz. Ale raczej nic jej nie będzie. Moja jak miała jakies 10 msc to wylała na siebie miske z wodą (dzięki Bogu czysta i letnią) - mąż postawił w przedpokoju bo chciał wytrzeć rower. Zachłystnęła się porządnie na tyle, że pojechaliśmy na IP. Obserwacja i do domu. Śpij czujnie. Bedzie dobrze.

Gość gość
Dzisiaj jej w nocy pilnuj a jutro możesz podejść do pediatry niech ja oslucha, chociaż zachlystowe zp często wychodzi tylko na rtg

Gość gość
Zachłystowe zapalenie płuc to bardzo rzadkie powikłanie po zachłyśnięciu. Nie straszcie! Autorko, dla własnego spokoju możesz się udać jutro lub pojutrze do lekarza żeby osłuchał dziecko i tyle.

Gość gość
Czemu piszą osoby którym się coś wydaje,płyn syrop dostał się do dróg oddechowych grozi to zachlystowym zapaleniem płuc tym bardziej że tak długo kaszlala i nadal to robi.jedz do lekarza a tak duże dziecko może pić z łyżeczki czy specjalnego kuleczka z miarką a nie strzykawki i koniecznie na siedząco

Gość gość
No ale dziś już musi jechać? Przeciez zapalenie płuc nie rozwija się w ciągu kilku h!

Gość gość
Zachlystowe zapalenie pluc rozwija sie po 2-3 dobach. Jesli pojedziesz dzis a dzis nie ma tego zap pluc lekarz bedzie kazal obserwowac. To sie rozwija glownie gdy ktos sie topi i zacjlysnie sie duza iloscia plynow. Zalecam spokoj i obserwcje. Pomysl ile noworodkow i niemowlakiw zachlysnie sie mlekiem i nikt nie panikuje.. Zaznaczam nie jestem lekarzem mialam podobna sytuacje... Zycze z calego serca by skonczylo sie na strachu 3 dni ibserwuj potem zapomnij o incydencie... I wiecej tak nie rob daje sie po trosKu strzykawka na policzek.. Bedzie dobrze....

Gość gość
Ja pisałam wcześniej, że córka wylała na siebie miskę z woda - obserwowali ją w szpitalu do wieczora. Profesor kazał uważnie obserwować kilka dni czy dziecko nie kaszle. W razie pokasływania udać się od razu do lekarza z informacją o zachłyśnięciu żeby sprawdzić czy nie rozwinęło się zapalenie płuc. Córka nie kaszlnęła ani razu choć ja podrygiwałam ze strachu na każdy jej krzyk czy gaworzenie ;-)

Gość Chłopczyk z kafe
Zachłystowe zapalenie płuc to występuje przy refluksie, nie przy zwykłym zachłyśnięciu...

Gość gość
Nawet gdy dzis pojedzie na ip i zrobia rtg pluc nic nie wyjdzie... To sie rozwija 2- 3 doby. Jak jutri bedzie kaszlala idz do dr i opowiedz co sie stalo w nicy nic sie nie powinno dziac nawet gdyby odpukac bylo to zachlystowe zapalenie to sie pojawi zs 2 doby. Autorko obserwuj dzis w nocy spij z dzieckiem nic sie dzis w nocy nie stanie. Bedziesz czuwala jutro albo najlepiej pojutrze podejdz do pediatry aby przestac sie martwic. Bedzie dobrze! Ile ml syropu podalas?

Gość gość
Dziekuje za odpowiedzi, martwiensie tym bardziej bo jestem w drugiej ciazy i chyba moje emocje sa bardzo rozchwiane, bedzie dzisiaj spala ze mna tylko ze obserwacja jej bedzoe utrudniona przez to ze jest przeziebiona, ale nie zacznie się dlawic ponownie np. Podczas snu? Ja jestem straszna panikara

Gość gość
4 ml noesine w sumie to moze ze 3 ml

Gość Chłoptaś z kafeterii
Nie straszcie jej na darmo, bo NIE będzie miała jej córka żadnego zapalenia płuc o.O Jeśli normalnie oddycha (nie ma świstów, nie krztusi się) i mówi, to jej nic nie będzie. Reakcja na dostanie się ciała obcego do dróg oddechowych jest gwałtowna i jeśli skończyła kaszleć, to jest ok. Nic nie może tam sobie przez 30 minut tańczyć kankana, a później nagle stać się objawem zagrożenia życia.

Gość gość
Aitorko spokojnie jedynie co jej grozi w minimalnym % to te zaxhlystowe ale to sie rozwija 2-3 doby.. Nic jej w nocy sie nie stanie. Po prostu obserwuj spij z nia najlepiej wbrew pozorom to sie czesto zdarza. Niworodek tez czesto zachlysnie sie mlekiem przeciez.. Jak sie bardzo martwisz mizesz zadzw na pogotowie i zapytac przeciez pomoga przez tel moze zadzwon i sie uspokoisz. Przerabialam spodobna syt i ze spokojem radze obsereacje. Zdrowka dla was wszystkich zycze naprawde spokojnie....

Gość gość
Każda z nas przeżywa gdy zdarzy się jakiś wypadek. Każda googluje i wynajduje najgorsze scenariusze. Nic tak nie paraliżuje jak lęk o własne dziecko. Nie wolno bagatelizować ale nie ma też co panikowac. Jeśli dziecko odkrztusiło, ma czyste drogi oddechowe i oddycha spokojnie to raczej nie ma po co jechac do szpitala ani dzwonić na pogotowie. Dla własnego spokoju za 2 dni przejdź się (choćby prywatnie) zrób jej rtg ;)

Gość gość
Dziecko ptzestalo kaszlec? Spi? Oddycha spokojnie? Nic nie grozi. Gdyby jutro pokaslywala to idz do dr a dzis sie nic nie przydarzy. Uwierz. Odkaszlala te 3 ml i wszystko jest juz dobrze.

Gość gość
Zachlystowe zapalenie pluc może rozwinac się w ciągu nawet 12 godzin. Pisze z doswiadczenia. Moja córka zachlysnela się, a raczej zaaspirowala wode z szamponem wieczorem. W nocy pokaszliwala, a rano juz regularnie kaszlala. Osluchowo wporzadku ale dostalismy skierowanie na rtg. O 10 bylismy w pracowni, wynik po 10 minutach - rozlegle zapalenie pluc. Autorko dzisiaj w nocy obserwuj jak córka oddycha, czy oddech jest równy, nie ma wydluzonej fazy wydechu i skroconej wdechu, swistow. A jutro dla swojego spokoju, nawet jeśli nic się nie bedzie działo idź jeśli masz możliwość do pediatry.

Gość gość
Bardzo wam dziekuje uspokoilyscie mnie troche corka gada jak najeta i ani mysli o spaniu bo nie pamieta kiedy spala z mama :) jeszcze raz wszystkim wam dziekuje bede obserwowac

Gość Chłoptaś z kafeterii
Nie masz co obserwować, bo nic jej nie będzie.

Gość gość
Autorko przezylam cos podobnego i Cie rozumiem. Super jak corka gada normalnie i nic niepokojacego nie widzisz no i przestala kaszlec. Zrobcie sobie imprezke wspolne spanie widac mala sie cieszy oby specjalnie sie nie krztusila by ztoba sspac:-) bedzie wsYstko dobrze powodzenia obserwuj po prostu i tyle.. Za 3 dni zapomnij jak nir bedzie kaszlu zdrwka zycze

Gość gość
Obys chloptas mial racje :) ja jestem naprawde panikara i tak od samego zajscia w ciaze wiem ze to nie jest zdrowe podejscie

Gość gość
Dziekuje za wyrozumialosc, mykam do nicnych babskich pogaduszek :) wam rowniez zycze zdrowka i spokojnej nocy

Gość gość
Chloptas?

Gość gość
Ale jesteście głęboko zaburzone :D żadna z was nigidy w zyciu sie czyms nie zakrztusiła? I co ile z Was umarło?