Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy potrafilibyście tak życ przez rok gdybyśmie mieli taki dochód...

Polecane posty

Gość gość

3 tys z tego ok 2 tys opłat ? taki przykład : On 2,5 tys podstawy i zależy czy mu się chce czy nie chce ok 200 zł za nadgodziny ona zasiłek 500 zł . Paliwo , opłaty kredyt 2 tys zł . Do tego małe dziecko . Ona może starać się o pracę poza miejscem zamieszkania na 3 zmiany + soboty , oboje nie maja nikogo do pomocy . Czy lepiej żyć prawie nędznie czy płacić za opiekę i nie widzieć dziecka przez pół dnia . Do tego mieszkanie niewykończone i zawsze czegoś brakuje . Jakbyście ocenili sytuację i czy lepiej iśc do pracy , płacić opiekunki i brać zwolnienia na choroby , szukanie kogoś na 2 h rano by zaprowadził dziecko do żłobka . Nie jest to moja sytuacja , nie jestem w stanie doradzić jednej osobie . Do tego on pali i lubi wypić codziennie piwo dla odstresowania się , niechętnie zajmuje sie dzieckiem .

Gość gość
Dodam , że on wręcz nalega żeby została z dzieckiem ale bardzo często nie dawał rady i zamiast pracować po 12 h jak obiecywał to robił po 8 , wszyscy dookoła też nalegaja bo to nerwy i stres dla dziecka jak i dla matki , do tego obowiązki domowe itd.

Gość gość
już tak nie usprawiedliwiaj swojego nieroba!

Gość gość
Dodam , że on wręcz nalega żeby została z dzieckiem ale bardzo często nie dawał rady i zamiast pracować po 12 h jak obiecywał to robił po 8 xxx nie dawał rady czy mu się nie chciało?

Gość gość
Nikogo nie usprawiedliwiam , pisze przecież , że to nie jest moja sytuacja.

Gość gość
Ciężka fizycznie praca i tutaj trudno określić czy jednak nie dawał rady czy mu się nie chciało . Praca praktycznie na dworze , ciężkie warunki itd . On raz mówi , że będzie robił po 12 godzin a potem , że od czasu do czasu normalnie po 8 i nie wszystkie soboty bo on jest tylko człowiekiem . Czyli jak będzie chciał i miał siły to będzie pracował a jak nie to kasy nie będzie . Mniej więcej tak bym to określiła.

Gość gość
a czy jeśli on pracuje 8 h to kobieta nie może coś dorobić jakieś sprzątanie czy coś popołudniami? ewentualnie jakaś praca chałupnicza ? Moja mama siedzi w domu i ma dwie prace chałupnicze, jedna szyje poduszki a drugą coś tam skleja a mieszka na wsi zabitej dechami. wiadomo ,ze chłop w takiej sytuacji powinien wziąć te nadgodziny ale jeśli to jest taka dupa wołowa to kobieta musi wziąć to na siebie bo dalej będzie żyła biednie. dodam jeszcze, że ja i mój chłopak pracujemy dziennie po 11 h plus soboty 9 h i jakoś dajemy radę, i jest to również bardzo ciężka praca fizyczna w szklarnii

Gość gość
Nie twoja sytuacja :D Haha to skad tak wszystko o tym wiesz?

Gość gość
Po prostu to jest moja bardzo dobra koleżanka , nie maja na miejscu rodziców . Ona chce iść do pracy na 3 zmiany ale problem byłby z dzieckiem , wtedy miałaby sporo ok 2,5 tys . Jej facet , jeszcze nie mąż nalega żeby została z dzieckiem w domu a on porobi nadgodziny . Ma taki słomiany zapał i ona boi się , że jak nie pójdzie do pracy to będą bardzo biednie żyli z drugiej strony żłobek jest tylko jeden , ma miejsce w żłobku od pazdziernika zapewnione . Żłobek od 6 rano do 16 , problem między 3 zmiana a pierwsza bo do jej pracy jest ok 20 km . Ona nie ma samochodu ani prawa jazdy , więc autobus zostaje . Nie wie jak to zrobić , jej facet pracowałby od 5 rano do 17 tak jak się zdeklarował więc sprzątanie mieszkań odpada , pracy chałupniczej też szukałyśmy . Jej men oświadczył , że jak on będzie pracował po 12 h to palcem nie ruszy w domu i dzieckiem się nie będzie opiekował bo jak pani siedzi w domu . Cały czas nagabuje żeby została w domu .

Gość gość
ciezki temat. ja wlasnie wracam do pracy z macierzynskiego,niestety musze bo z jednej pensji bysmy nie wyzyli, corcia idzie do zlobka bede ja widywac rano godzinke i po pracy 2 godziny weekendy poswiece jej cale. pracuje 35km od domu wiec strasznie duzo czasu trace na dojazdy i zastanawiam sie czy nie zmniejszyc etatu na 3/4 do czasu az corcia skonczy 2 latka ale to wyjdzie 300zł mniej do wyplaty. bardzo boli mnie to ze bede tak malo czasu z nia spedzala. gdybym miala mozliwosc "wygonic" meza do dotatkowej pracy a w zamian za to spedzac wiecej czasu z dzieckiem to bym sie nie wahala. mezem cieszylam sie 5 lat teraz jest corcia i ciesze sie nia dopiero 14miesiecy.

Gość gość
to teraz się nazywa koleżanka, w rzeczywistośc***iszesz o sobie. Mój mąż pracuje na 3 zmiany, ja na dwie, mam dopasowany grafik, nie za 2,5 tys a za 1,5 ale dziecko na tym nie cierpi, tzn cierpi bo widzę jak się cieszy jak ma nas razem w domu-kiedyś tego nie docenialiśmy. Jesteśmy szczęśliwi, żyjemy normalnie.

Gość gość
Tu autorka , nie pisze o sobie i nie będę tego tłumaczyć po raz kolejny . Sama nie wiem co zrobiłabym na jej miejscu , przecież i tak jestem tu anonimowa to po co mam ściemniać . Dwie zmiany pasowały by ale ona musi robić na 3 a jej facet ma 2 albo po prostu uzgodni z szefem , że będzie robił po 12 i wtedy musiałaby siedzieć z dzieckiem w domu . Ja niestety nie mogę jej pomóc w opiece nad dzieckiem bo pracuję trochę w delegacji , czasem na miejscu to zależy . Widzę jak się martwi , jej facet się zbytnio chyba nie przejął tą całą sytuacją i uważa , że powinni zrezygnować prawie z wszystkiego a i tak żyli skromnie czyli zero zabawek dla malucha , najbardziej niezbędne rzeczy do domu , zero ubrań dla nich itd .tak przez cały rok , bo jak teraz nie pójdzie dziecko do żłobka to miejsc nie będzie i będzie mogła się starać na kolejny rok dopiero , ja sobie tego ne wyobrażam .

Gość gość
Z tego co tu opisujesz, to wg mnie nie ma mowy o pracy na 3 zmiany i dziecku we zlobku, nie dacie rady chocbyscie sie okichali. Chyba zeby popracowac troche, az cie wywalą... jak nie ma nikogo do pomocy to nie dacie rady, chyba zebys miała prace w domu, albo jakąś inną... Ale jak wam zostaje 1000 na zycie, to wg mnie nie jest zle, i nie ma powodu do narzekania... słyszałam o ludziach co w identycznej sytuacjii- dwojka z małym dzieckiem, zostawało im po opłatach 100 zł... Nie mogli nawet isc do mopsu, bo mieli kredyty duze, gosciowi zmniejszyi zarobki, ona nie pracowała. Jedli co dzien chleb z ogórkiem na sniadanie i kolacje , na obiad rosół z kostki z odrobina makaronu i marchewka... to jest dopiero nedza, a wam sie przewala w głowach, 2 tys opłat i kredytów? Na co to idzie? Facet jak pracuje ciezko 8 godzin to daj mu spokój, ile jeszcze ma robic wg ciebie?? Piwo tez chyba ma prawo wypic wieczorem, jak pracuje

Gość gość
a co do zabawek to dla dziecka co jest w złobku jeszcze- ono chetniej sie bawi czesto kartonem niz drogimi zabawkami, wiec na nie jeszcze w tym wieku kasy wydawac nie trzeba, albo kupic czasem tanoi uzywane, ubrania masz za grosze w lumpeksach

Gość gość
To niech facet pali papierosy i piwo pije a ona będzie układać menu na kolejny dzień byle nie brakło i zastanawiać się za co kupi dziecku buty . Ale facet musi się odstresować po pracy . Autorko jedynie praca dorywcza Cię ratuje ..

Gość gość
gdybym miala mozliwosc "wygonic" meza do dotatkowej pracy a w zamian za to spedzac wiecej czasu z dzieckiem to bym sie nie wahala xxx Nie rozumiem takiego podejścia. najpierw wszystkie krzyczą, że związek ma być partnerski, a później okazuje się, że partnerstwo, owszem, ale póki dla kobiety to jest wygodne. nie rozumiem podejścia, że facet ma harować od rana do nocy, bo kobieta chce siedzieć z córka w domu. A, przepraszam, facet to nie ma prawa do normalnego życia i cieszenia się rodziną?