Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko wymiotuje,co robić?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Synek 23 września skończy 5 miesięcy. 3 dzień do mleka Bebilon 1 dodaję kleik kukurydziany,niestety wymiotuje. Przed podaniem kleiku też wymiotował. Robię mu 150ml + 1,5 miarki kleiku. Dlaczego wmiotuje,udać się do lekarza?

Gość gość
ja bym radziła skontaktowac sie z lekarzem, wymioty mogą być z różnych powodów

Gość gość
może to świadczyć o alergii na produkty kukurydziane. nie podawaj tego kleiku i zobaczysz czy będzie poprawa i radze skonsultować sie z lekarzem i ewentualnie zrobić testy alergiczne

Gość gość
Podawaj dużo wody. Jeżeli nie chce pić koper. Sprawdzaj czy zapełnia pieluchy. Najgorsze to odwodnić dziecko. Inne objawy są? Jakaś wyspka itd.? Ile wymiotuje? Po zjedzeniu? Nie podawaj kleiku kukurydzianego. Jeżeli już chcesz coś podać bardziej sycącego, sprobuj kaszki dostosowanej do wieku.

Gość gość
do lekarz atakie dziecko szybko sie odwadnia daj mu czesto a małymi porcjami wode

Gość gość
Przed kleikiem też wymiotowało więc to nie jest przyczyna! Czy wy czytacie co drugie słowo:/ Nawadniać, podawać elektrolity i do lekarza

Gość gość
Czyli co, maluch ma niecałe 5 miesięcy, od co najmniej 3 dni wymiotuje, a matka, idiotka na forum pisze?

Ja bym się powstrzymała od "matek idiotek" jak tam ktoś wyżej raczył się wtrącić.. Pójdzie do lekarza i co? Zakładając,że dziecko pije, nie wykazuje objawów odwodnienia - co jej lekarz powie? Mój synek ostatnio wymiotował - miał niecałe 6 miesięcy. Zadzwoniłam do przychodni, "przynieść dziecko koniecznie!".. Ale chwila zastanowienia, i w sumie, po co? Mały chciał pić, wszystko, łącznie z gastrolitem, bawił się, nie gorączkował, potem doszła biegunka, ale co mi lekarz powie? Zadzwoniłam do pediatry po kilku dniach, wymioty osłabły, ale dalej były.. Kazała dziecko dalej nawadniać, dać probiotyk (zrobię reklamę preparatowi Dicoflor, dawałam też lakcid, małemu smakuje..), jak długo nie wymiotuje spróbować dać troszkę mleka jeśli chce, albo kleiku ryżowego, rzadkiej zupki z marchewki itp.. Dziecko odwadnia się szybko, ale to nie jest 10 minut, tylko kilka(naście)godzin. Co zrobić? Jeśli chce pić, nawadniać po troszeczkę(wodą przegotowaną najlepiej, żadne słodkie paskudztwa, chyba, że kompletnie nic innego nie wypije), często, 10 ml na raz, nawet jeśli chce więcej, to nie dawać, bo zwróci. Probiotyk, może być gastrolit (na receptę) lub inne środki nawadniające (orsalit, hydronea itp), jeśli dziecko na piersi to przystawiać często na chwilkę (pierwsze mleko to wodniste poleci). Jak przez kilka solidnych godzin nie ma wymiotów, mozna dać trochę jedzenia, pierś albo "oszukane" mleko - po prostu mniej miarek na większą ilość wody. Nic się dziecku nie stanie, jak się przegłodzi lekko te parę dni, jak ktoś wymiotuje, to też specjalnie jeść mu się nie chce. Mierzyć gorączkę, obserwować dziecko, pilnować żeby się nie zakrztusiło, kłaść do spania na boczku/brzuszku, często pić. Jeśli nieustannie wymiotuje, ma biegunkę, nie chce pić/jeść, to wtedy dopiero do szpitala/przychodni.. na kroplówkę nawadniającą, bo nic innego nie wyczarują, dziecko po prostu nie może się odwodnić.

Gość gość
ta 5 miesięcznemu dziecku testy alergiczne, ciekawe

Gość gość
nie powinno wymiotowac jak mu nic nie jest, taki maluch jak cos zalapie to pierwsze ma wysoka goraczke i placze, wymioty sa od jedzenia, moze nie toleruje tego mleka powinnas zapytac lekarza